1988
augusztus

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére augusztus 1.

Grósz Károly hazaérkezik 11 napos amerikai látogatásáról. Grósz kijelenti: amilyen gyorsan csak lehet, le kíván mondani a miniszterelnöki posztról. november 24.

Pozsonyban Kiss László nagykövetségi tanácsos vezetésével megkezdi működését a prágai Magyar Kulturális Központ kirendeltsége.

A Szu-ban megsemmisítik az első SS–12 NATO-kódjelű rövid hatótávolságú rakétát. szeptember 1.

Az oldal tetejére augusztus 2.

Szigethalmon a Magyar Néphadsereg és a szovjet déli hadseregcsoport képviselőinek jelenlétében falugyűlésen vitatják meg a helyi lakosság kérését, hogy csökkentsék a katonai gyakorlórepülések okozta zajokat és egyéb környezeti ártalmakat.

Az oldal tetejére augusztus 4.

Borics Gyula igazságügy-minisztériumi államtitkár nyilatkozatban közli, hogy a minisztériumban felülvizsgálják azokat a jogszabályokat, amelyek hátrányos helyzetbe hozták a volt ’56-os elítélteket. — Grósz Károly közli, hogy „humanitárius szempontokból” megtörténhet az 1956-os szerepük miatt kivégzett magyar állampolgárok rendes eltemetése.

Az oldal tetejére augusztus 6.

A KSH közleményt ad ki az inflációról. 1988 első félévében a fogyasztói árak 16,5%-kal emelkedtek, az élelmiszerek, az energia és a ruházati cikkek ára 20%-kal volt magasabb az előző év hasonló időszakához képest. Az infláció 1980 óta elérte a 80%-ot.

Az oldal tetejére augusztus 8.

Mo diplomáciai kapcsolatot létesít az Európai Közösségekkel. 1990. november 29.

Afganisztán fővárosából, Kabulból is megkezdik a szovjet csapatok kivonását.

Az oldal tetejére augusztus 9.

Az MSZMP PB megerősíti: Mo érdekelt abban, hogy az itt-tartózkodó katonai erőkre már az első szakaszban kiterjedjen a hagyományos fegyveres erők csökkentéséről kötendő egyezmény. A testület szorgalmazza, hogy a szocialista államok együttműködésében nagyobb hangsúlyt kap-janak az emberi jogi és humanitárius kérdések.

Az oldal tetejére augusztus 10.

Miniszterhelyettesi rangban ifj. Marosán Györgyöt nevezik ki a kormány új szóvivőjévé.

Nyilvánosságra hozzák a KISZ és az Úttörőszövetség korábban bizalmas adatként kezelt költségvetését. A két ifjúsági szervezet 1987-ben 1,5 milliárd Ft-ból gazdálkodott, ennek 61,5%-át tette ki az állami támogatás.
Az oldal tetejére augusztus 11.

A nagymarosi vízlépcső építése miatt Visegrádnál ideiglenes mederbe terelik a Dunát. szeptember 7.

A kereskedelmi miniszter felfüggeszti a 10%-os felár ellenében történő soron kívüli gépkocsi-kiutalásokat. Okként a vártnál alacsonyabb mennyiségű importot jelöli meg.

Az oldal tetejére augusztus 13.

Hegedűs András, 1955–1956-ban Mo miniszterelnöke, nyilatkozik a Képes 7 c. hetilapnak: „Szerintem [1956] nemzeti felkelés, amit nem forradalmárok csináltak, hanem a nemzeti ellenállás névtelen tömegei. Ebből az ellenállásból bontakozik ki a nemzeti felkelés.”

Az oldal tetejére augusztus 14.

A Videoton Gyár 5,7%-kal emeli a színes tévék árát; a rádiók 6,7%-kal drágulnak.

Az oldal tetejére augusztus 15.

Működési engedélyt kap a Magyar Iszlám Közösség.

Csengelén (Csongrád m.) hat embert megöl Hajagos Tóth Imre, aki volt élettársára rágyújtja a tanyáját.
Duray Miklós, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának szóvivője Indiana város (USA) egyetemének meghívására egy évre az USA-ba távozik. Távollétében Varga Sándor veszi át a bizottság vezetését.
Az oldal tetejére augusztus 17.

Repülőgép-szerencsétlenség* következtében életét veszti Mohammad Ziaul Hakk pakisztáni elnök.

Az oldal tetejére augusztus 19.

Székesfehérváron ünnepi nagygyűlést tartanak az államalapítás tiszteletére. Straub F. Brunó, az ET elnöke kijelenti: új, az állampolgárok és a hatalom viszonyát egyértelműen szabályozó alkot-mányra van szükség.

Nagylétánál átszökik Mo-ra erdélyi magyarok csoportja, 72 ember. A határőrizeti hatóságok bezárják őket a helyi moziba, majd másnap 32 személyt megbilincselve visszaadnak Romániának. — A visszakerülteket a román határőrök bántalmazzák, majd szabadon engedésük után legtöbbjüket egyévi kényszermunkára ítélik, amit eredeti munkahelyükön tölthetnek le.

Az oldal tetejére augusztus 20.

A bp-i Szent István-bazilika előtt több tízezres tömeg jelenlétében szentmisén emlékeznek meg államalapító Szent István király halálának 950. évfordulójáról. — Paskai László bíboros bejelenti: az ET és a kormány II. János Pál pápát meghívta Mo-ra. november 4.

Magyar független csoportok levelet intéznek a csehszlovákiai polgárjogi mozgalmak képviselőihez a szovjet invázió 20. évfordulóján; a TIB nevében Rácz Sándor és Vásárhelyi Miklós írja alá a levelet. augusztus 21. — Csehszlovákiai magyar értelmiségiek, munkások és diákok több száz aláírással ellátott felhívásukban tiltakoznak a romániai faluromboló tervek ellen, és felkérik a világ kormányait és a nemzetközi közvéleményt, hogy követeljék a településrombolás és a többi antidemokratikus intézkedés azonnali leállítását, az emberi, demokratikus és nemzetiségi jogok helyreállítását Romániában.

Nyolcévi háborúskodás után Irak és Irán fegyverszünetet köt.
Az oldal tetejére augusztus 21.

Prágában a szovjet megszállás 20. évfordulóján rendezett tüntetésen mintegy négyezer ember követeli a szovjet csapatok távozását, a cenzúra eltörlését, a politikai foglyok szabadon bocsátását, az emberi jogok tiszteletben tartását, valamint szabad választások megtartását. A rendőrség a tüntetést brutális módon szétzavarja. október 28.

Az oldal tetejére augusztus 22.
Több százan ülősztrájkot tartanak a bp-i román nagykövetség előtt. A demonstrálók a falurombolási program felfüggesztését követelik és sürgetik a két ország közötti legfelső szintű párbeszédet.
Súlyos balesetet szenved egy Bécsből Bp-re tartó magyar turistabusz. 12 ember életét veszti.

Az USA, Kuba, Angola és Dél-Afrika képviselői fegyverszüneti egyezményt írnak alá. — Megkezdik a kubai és a dél-afrikai csapatok kivonását Angolából. 1989. január 9. Dél-Afrika elfogadja a Namíbia függetlenségét célzó ENSZ-tervezetet.

Az oldal tetejére augusztus 23.

Kétnapos sztrájk kezdődik a Mecseki Szénbányák István-aknájánál a hűségpénz körüli bizony-talanságok miatt. — 1956 ősze óta ez az első sztrájk Mo-on.

Az oldal tetejére augusztus 24.

A Ipari Minisztériumban bejelentik, hogy az év első félévében a tárca irányítása alá tartozó 600 vállalat közül több mint 80 volt veszteséges; a teljes negatív hozam kb. 6 milliárd Ft-ra rúg.

Pécsett megszületik az első magyar lombikbébi.
Chilében feloldják az 1973 óta érvényben volt szükségállapotot.
Az oldal tetejére augusztus 25.

Balatonszárszón megkezdődik a szakkollégiumok és klubok egyhetes társadalompolitikai tábora. ez a rendezvény az ellenzéki szervezetek és személyiségek első nagyszabású találkozója. augusztus 28.

E napon eldől, hogy heteken belül felszámolják a Ganz-Mávagot, mert a költségvetés nem hajlandó átvállalni a cég 17 milliárdos adósságát. — Tatai Ilona, az MSZMP PB tagja kijelenti: veszteséges termelésre és kivitelre még államközi szerződések alapján sem kötelezhetők a magyar vállalatok, mert e megállapodásokért az államnak kellene viselnie a felelősséget.
Az oldal tetejére augusztus 26.
Nagy Imre, a KISZ KB titkára kijelenti: a rossz gazdasági eredmények miatt lényegében semmi sem valósult meg az MSZMP 1984-es ifjúságpolitikai határozatából.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Abdul Vakil afgán külügyminiszter.

Az oldal tetejére augusztus 28.

Grósz Károly, az MSZMP főtitkára, az Mt elnöke és Nicolae Ceauşescu, az RKP főtitkára, államelnök Aradon találkozik. — A magyar pártvezetés megosztott volt a román meghívás elfogadása tekintetében; a találkozó helyszínét is a román fél jelölte meg. — A tárgyalás érdemi eredmény nélkül ér véget; a közös közlemény román javaslat alapján készül el. augusztus 30. Az egyetlen megállapodás, hogy későbbiekben magyar tanácsi küldöttség utazhat Romániába „a településfejlesztési program tanulmányozására”.

Balatonszárszón emlékünnepséget tartanak az 1943-ban rendezett Magyar Élet-konferencia tiszteletére.
Az oldal tetejére augusztus 29.

Bajkunurból (Szu, Kazahsztán) felbocsátják a Szojuz TM–6 űrhajót, amelynek kutató űrhajósa az afgán Abdul Ahad Mohmand. Ez az Interkozmosz-program keretében végrehajtott utolsó repülés.

Az oldal tetejére augusztus 30.

Major László, az MSZMP szóvivője közli: a román vezetés elfogadta az 1989-re javasolt legfelső szintű eszmecserét és azt, hogy azon közös deklaráció szülessen a nemzetiségi kérdésről. Román részről hajlandók a gazdasági együttműködés kiszélesítésére és arra, hogy újból összeüljön a kulturális vegyesbizottság, s hogy közös testület vizsgálja meg a Mo-on tartózkodó román állampolgárok helyzetét.

A VSZ és a NATO öt-öt tagállamának vezető leszerelési szakértői kétnapos kerekasztal-konferenciát kezdenek Bp-en. A résztvevő államok: Mo, Csehszlovákia, Lengyelország, az NDK, a Szu, az USA, Franciaország, az NSZK, Nagy-Britannia és Olaszország.
Az oldal tetejére augusztus 31.

Sztrájkba lépnek a Granvisus bp-i leányvállalatánál a leváltott üzemvezető visszahelyezéséért.

Átlagosan 5,3%-kal emelik a propán-bután gázpalackok árát.