1987
szeptember

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére szeptember 2.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Hans van den Broek holland külügyminiszter. — A felek keres-kedelmi egyezményt írnak alá.

Az oldal tetejére szeptember 3.
Kivégzik a kétszeres gyilkos Kótai Barnabást.

Bemutatják Gárdos Péter Szamárköhögés c. filmjét.

Az oldal tetejére szeptember 6.
Bányásznapi ünnepségeket tartanak az országban. Kapolyi László ipari miniszter Dorogon kijelenti, hogy „a kormány a jövőben is a gazdaság fontos pillérének tekinti a bányászatot”.

A máriapócsi búcsú alkalmából bemutatott szentmisén Francesco Colasuonno érsek, rendkívüli nuncius fölolvassa Agostino Casaroli bíboros-államtitkár levelét, és tolmácsolja II. János Pál pápa üdvözlő szavait a hajdúdorogi görög szertartású egyházmegye alapításának 75. évfordulóján.

Az oldal tetejére szeptember 7.

A Magyar Szolidaritási Bizottság meghívására Bp-re érkezik Oliver Tambo, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (Dél-afrikai Köztársaság) elnöke.

Az oldal tetejére szeptember 8.

Száz értelmiségi nyílt levélben fordul az Ogy-hez; bírálják a kormány gazdasági programját, és lényegi változások végrehajtására szólítják fel a parlamentet. szeptember 16.

Az oldal tetejére szeptember 10.

Ülést tart az Mt. A kormány az 1987-es költségvetés végrehajtásáról és az 1988-as előkészítéséről tárgyal. Foglalkoztatási Alapot hoznak létre. — A kormány javasolja, hogy nevezzenek el teret a néhai Lékai László bíborosról.

Kivégzik Rumi Béla pécsi lakost, aki 1985-ben kettős gyilkosságot követett el.

Meghal Garai Gábor Kossuth-díjas költő.

Bemutatják Simó Sándor „Isten veletek, barátaim” c. filmjét.

Etiópában államfővé választják Mengisztu Hailé Mariamot, az országot irányító katonai tanács (Derg) vezetőjét.
Az oldal tetejére szeptember 12.

Fa Nándor és Gál József a Szent Jupát nevű, saját maguk építette 15 négyzetméteres vitorlással 717 napi, a Földet megkerülő út után visszaérkeznek az adriai-tengeri Opatija kikötőjébe.

Az oldal tetejére szeptember 14.

Bernben magyar–izraeli megállapodást írnak alá arról, hogy érdekképviseleti irodákat nyitnak egymás országaiban.* 1989. szeptember 18.

Drágulnak egyes teafélék.
Az oldal tetejére szeptember 16.

Megkezdődik az Ogy kétnapos ülésszaka. — A képviselők ellenszavazat nélkül elfogadják a kormány által beterjesztett gazdasági programot.

Az oldal tetejére szeptember 17.

Bemutatják Maár Gyula Malom a pokolban c. filmjét.

Az oldal tetejére szeptember 18.

Grósz Károly miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelenti: a kormányprogram „folytatása és egyben megújítása annak a merész és előremutató politikának, amely kivezette az országot az 1956-os tragédiából”.

Megnyílik a BNV.

Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter Washingtonban tárgyal; elvi megállapodás születik a közepes és rövid hatótávolságú rakéták teljes felszámolásáról. december 7.

Az oldal tetejére szeptember 19.

Az Ogy elfogadja az új adótörvényeket. 1988. január 1.

Az oldal tetejére szeptember 22.

Ülést tart a Balatoni Intéző Bizottság. A testület nem javasolja a tó menti építési korlátozások feloldását.

Az oldal tetejére szeptember 25.

Négynapos látogatásra Mo-ra érkezik Kenneth Kaunda zambiai köztársasági elnök.

Az oldal tetejére szeptember 27.

Lakitelken (Bács-Kiskun m.) közel 150 értelmiségi részvételével nagyszabású „baráti találkozót” rendeznek, hogy nyílt eszmecsere keretében vitassák meg az ország súlyos gondjait. A bevezető előadást Pozsgay Imre, a HNF főtitkára tartja. A tanácskozáson számos 56-os személyiség is részt vesz, de a forradalomról csak érintőlegesen szólnak, az 1956-tal kapcsolatos hivatalos álláspont bírálatára nem kerül sor. Nyilatkozatot fogadnak el, amelyben a párbeszéd megkezdésére szólítják fel az ország és a párt vezetőit. november 14. — Laza értelmiségi koalícióként megalakul a Magyar Demokrata Fórum (MDF). 1988. szeptember 3. Az alapítói okirat aláírói: Bíró Zoltán, Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos, Joó Rudolf, Kiss Gy. Csaba és Lezsák Sándor.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Johannes Rau, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány (NSZK) miniszterelnöke. — Raut fogadja Grósz Károly miniszterelnök.

Bp-en átadják a felújított Ráday Kollégiumot, a református egyház több művelődési és oktatási intézményének otthonát.
Az oldal tetejére szeptember 28.

Németh Károly, az ET elnöke fogadja a Mo-on tartózkodó canterburyi érseket.

Az oldal tetejére szeptember 29.

Franz Vranitzky osztrák kancellár Bp-en tárgyal. A kiadott közös nyilatkozat fölveti az 1995-ös világkiállítás közös megrendezésének lehetőségét. 1988. december 14.

Az oldal tetejére szeptember 30.

Afganisztánban Mohammad Nadzsibullahot választják a Forradalmi Tanács Elnökségének elnökévé.* 1992. április 16.

E hónapban Bp-en megjelenik a Magyar Zsidó c. politikai-kulturális szamizdat.