1987
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 1.
Személyenként 6000-ről 10 ezer Ft-ra növelik a vámkedvezményt az utasforgalomban.

Az EK-ban életbe lépnek az Egységes Európai Okmány által előírt, az egységes belső piac beveze-téséhez szükséges módosítások. 1993. január 1.

Az oldal tetejére július 2.

Ülést tart az MSZMP KB. Az ülésen nyíltan beismerik az addigi gazdaságpolitika kudarcát. A KB szerint olyan stbilizációs szakaszra van szükség, amelynek során megteremtik a termelés és a felhasználás összhangját, megállítják az eladósodás folyamatát és megszüntetik a költségvetés hiányát. Az új gazdasági-politikai kibontakozási program támogatja az adó- és árreformot, távlatilag a bérreformot is, miközben elismeri, hogy a célok elérése a közületi és a lakossági fogyasztás korlátozását igényli. A KB megállapítja, hogy a program megvalósítása a politikai intézmény-rendszer működésének korszerűsítését igényli.

Az oldal tetejére július 4.

Franciaországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik Klaus Barbie-t, a „lyoni hóhért”, a második világháború idején a város Gestapo-parancsnokát, aki részt vett a helyi zsidóság deportálásában.

Az oldal tetejére július 6.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik I. János Károly spanyol király. — Az uralkodó találkozik Grósz Károly minisztertelnökkel és Kádár Jánossal.

Az oldal tetejére július 7.

Tokióban magyar–japán gazdasági megállapodást írnak alá. Salgótarjánban vegyesvállalati formában üveggyapotgyár létesül.

Az oldal tetejére július 10.

Kádár János, Lázár György, az MSZMP főtithelyettese társaságában, tárgyalást folytat a Mo-on üdülő Jegor Ligacsovval, az SZKP KB titkárával.

Az oldal tetejére július 13.
Grósz Károly, az MSZMP PB tagja, az Mt elnöke fogadja Hans Blixet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elnökét.

Drágulnak egyes üdítőitalok, köztük a Coca-Cola: az utóbbiból 2 dl 4 Ft helyett 4,50-be kerül.

Az oldal tetejére július 14.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Bohuslav Chňoupek csehszlovák külügyminiszter. — Várkonyi Péter külügyminiszter ismét felveti az új kishatárforgalmi egyezmény megkötésének igényét; Chňoupek ezúttal egyetértését fejezi ki, s szakértői megbeszéléseket javasol a kérdésről.

Az oldal tetejére július 15.

Rövid látogatást tesz Mo-on Edgar Bronfman, a Zsidó Világkongresszus elnöke és Israel Singer főtitkár. — Kádár János a Parlamentben fogadja a vendégeket.

Kalocsán megkezdődik a IX. Duna-menti Folklórfesztivál.
Az oldal tetejére július 17.

Hivatalos baráti látogatásra Moszkvába utazik Grósz Károly, az MSZMP PB tagja, az Mt elnöke. — Grószt fogadja Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára. A magyar miniszterelnök kifejti: a magyar nép körében kedvező fogadtatásra találtak a Szu-ban végbemenő „forradalmi változások”.

Befejezőnek az egyetemi és főiskolai felvételik. 44 ezer jelentkező közül 17100-an jutnak be a felsőoktatásba.
Az oldal tetejére július 18.

Tízmillió forintos tűzkár keletkezik a szombathelyi Sabaria Cipőgyárban.

Az oldal tetejére július 19.

Csurka István levelet intéz Vásárhelyi Miklóshoz, és a népiek nevében lemondja a készülő második monori találkozót, amely így meghiúsul. Csurka a lépést azzal indokolja, hogy a Beszélőben megjelent „Társadalmi szerződés” c. tanulmányt, amely az egész ellenzék nevében szól, nem egyeztették a népiekkel. — Ezt megelőzően már felkérték Lezsák Sándort, hogy szervezze meg a „népi” értelmiség külön találkozóját.

Az oldal tetejére július 20.

A kormány újabb áremeléseket határoz el, amelyeket részben a költségvetési hiány mérséklé-sének szándékával indokol; emelkedik az energiahordozók, a cigaretta, a liszt és a sütőipari ter-mékek ára. Ezzel egy időben „jövedelemkiegészítő intézkedésekről” határoznak.

Az ENSZ BT egyhangú szavazással azonnali tűzszünetre szólítja fel Irakot és Iránt. 1988. július 18. — Irak üdvözli, Irán igazságtalannak ítéli a határozatot.

Az oldal tetejére július 21.
Kádár János felszólal a Magyar Optikai Művek aktívaértekezletén. Kádár nemzetközi kérdésekről és a kibontakozási programról beszél.

Hivatalos látogatásra az NSZK-ba utazik Várkonyi Péter külügyminiszter.

Az oldal tetejére július 22.

Az MNB és harminckilenc nyugati pénzintézet vezetői között megállapodás születik egy 400 millió dolláros konzorciális hitel felvételéről.

Bajkunurból (Szu, Kazahsztán) az Interkozmosz-program keretében felbocsátják a Szojuz TM–3 űrhajót, amelynek kutató űrhajósa a szíriai Muhammed Ahmed Farisz. 1988. július 6.

Az oldal tetejére július 23.

A Pest Megyei Bíróság rablógyilkosságért halálra ítéli Varga Árpádot.

Az oldal tetejére július 26.

Háromnapos látogatásra Mo-ra érkezik Mahathir Mohammad malajziai miniszterelnök. — Grósz Károly, az Mt elnöke főként gazdasági kérdésekről tárgyal a maláj kormányfővel.

Bp-en 36 ország tudósai részvételével nemzetközi felvilágosodástörténeti konferencia kezdődik.
Az oldal tetejére július 29.

Négymillió forintos tűzkár keletkezik Edelényben, az Észak-magyarországi Vegyiművek üzemében.

Az oldal tetejére július 30.

Nem hivatalos látogatáson Mo-on tartózkodik Lothar Späth, Baden-Württemberg tartomány (NSZK) miniszterelnöke.