1987
augusztus

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére augusztus 1.

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király, IV. Károly fia, egykor trónörökös, az Európai Parlament tagja első ízben látogat Mo-ra. 1988. július 13. Az utazás szigorúan magánjellegű, arról a hírközlő szervek nem tudósítanak.

Drogambulancia nyílik Bp-en az Alkoholizmus Elleni Bizottság kezelésében.

Az oldal tetejére augusztus 2.

Kecskeméten megnyílik a VIII. Nemzetközi Kodály-szimpózium.

Az oldal tetejére augusztus 3.

A kormány és a SZOT vezetői megbeszélést tartanak az adóreformról és a következő évre szóló gazdasági terv fő irányairól. augusztus 13.

10-15%-kal drágulnak a mélyhűtött termékek.
Az oldal tetejére augusztus 6.
Befejeződik az OTP által szerkezetátalakítási célokra kibocsátott 1 milliárd Ft névértékű kötvények jegyzése.

Bemutatják Tímár Péter Moziklip c. filmjét.

Az oldal tetejére augusztus 12.

Bp-en nyolcvanhatodik életévében meghal Szombathy Viktor író, újságíró, múzeumigazgató, a két világháború közötti csehszlovákiai magyar kulturális élet kimagasló személyisége.

Az oldal tetejére augusztus 13.

Ülést tart az Mt. A kormány elfogadja a személyi jövedelemadó (szja) és az általános forgalmi adó (áfa) bevezetéséről szóló előterjesztést (szeptember 19.), és tárgyal az ezzel egy időben bevezetendő szociális intézkedésekről. Előzetes bejelentési kötelezettséget rendelnek el a szabad árformába tartozó ipari termékek termelői árára. — Az ülést követő sajtótájékoztatón Bányász Rezső kormányszóvivő ígéretet tesz, hogy az MNB az év végéig már nem értékeli le a forintot.

Az oldal tetejére augusztus 16.

Bp-en megkezdődik az agykutatók világkongresszusa.

Az oldal tetejére augusztus 17.
Átlagosan 4,5%-kal drágulnak a hazai gyártású automata mosógépek.

A (nyugat-)berlin-spandaui börtönben öngyilkos lesz az utolsó fogva tartott, a 93 éves Rudolf Hess német háborús főbűnös. Hesst a nürnbergi nemzetközi törvényszék 1946 októberében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. — A Nyugat-Berlin státusát fenntartó szövetséges hatalmak úgy döntenek: a börtön épületét lebontják.

Az oldal tetejére augusztus 19.

Grósz Károly, az MSZMP PB tagja, az Mt elnöke Somogy megyébe látogat. A kormányfő szerint „a tömegkommunikáció a valós helyzet bemutatásával szolgalhatja legjobban a kibontakozó folyamatokat”.

Az oldal tetejére augusztus 22.

Jubileumi társulati ülést tart a 150 éves Nemzeti Színház. Köpeczi Béla művelődési miniszter bejelenti: pályázatot írnak ki a színház új helyének kijelölésére.

Az oldal tetejére augusztus 23.

Az Inconnu független művészeti csoport tagjai a szovjet–német megnemtámadási szerződés 48. évfordulóján a Szu bp-i nagykövetségéhez intézett levélben a balti államok függetlenségét követelik.

A Szu balti köztársaságaiban tüntetéseket rendeznek a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján. 1988. február 24.

Az oldal tetejére augusztus 24.

Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár New Yorkban felszólal a leszerelés és a fejlesztés kérdéseivel foglalkozó ENSZ-konferencián.

Az oldal tetejére augusztus 25.

Mo-i látogatásra érkezik Luis Herrera Campins, a Kereszténydemokrata Internacionálé főtitkára.

Útnak indul a harmadik magyar Himalája-expedíció.* október 1.

Az oldal tetejére augusztus 26.

Berecz János, az MSZMP KB titkára az NSZK-ba látogat. — Bereczet fogadja Philip Jenninger, a Bundestag elnöke és Hans-Dietrich Genscher külügyminiszter.

Az oldal tetejére augusztus 27.

Bemutatják Tolmár Tamás Zuhanás közben c. filmjét.

Az oldal tetejére augusztus 28.

A mo-i szerb ortodox egyházmegye megemlékezik a ráckevei Nagyboldogasszony-templom alapí-tásának 500. évfordulójáról.

Az oldal tetejére augusztus 29.

Az ET módosítja a Polgári Törvénykönyvet.

Az oldal tetejére augusztus 31.

Baráti munkalátogatást tesz Bp-en Lubomír Štrougal csehszlovák miniszterelnök. — Štrougal és Grósz Károly miniszterelnök megállapodik a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építkezésének meggyorsításáról. 1988. augusztus 11. Štrougalt fogadja Kádár János. — A külügyminiszter-helyettesi megbeszélésen megállapodnak a pozsonyi Magyar Kulturális Központ felépítésével és működési feltételeivel kapcsolatos kérdések szakértői találkozón való tisztázásáról, és csehszlovák részről ígéretet tesznek a kishatárforgalmi egyezmény korszerűsítésének előkészítésére.

Az MNB képviselői az iparszerkezet-átalakítási program folytatását segítő 150 millió dolláros kölcsönszerződést írnak alá a Világbankkal.