1987
január

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére január folyamán

A második monori konferencia megszervezésére előkészítő bizottság alakul. Tagjai: Bauer Tamás, Csurka István, Für Lajos, Kenedi János, Kis János, Lengyel László, Mécs Imre, Vásárhelyi Miklós.

Az oldal tetejére január 1.

Megkezdi működését a kétszintű bankrendszer.

Hatályba lép a levegő tisztaságáról szó Mt-rendelet. A közlekedési hatóság ideiglenesen korlátoz-hatja vagy megtilthatja a járművek közlekedését a veszélyeztetett övezet(ek)ben.

Korlátozzák a szeszesitalok árusítását és fogyasztását.
A szlovákiai nemzetiségi kulturális szövetségeket: a Csemadokot és a Csehszlovákiai Ukrán Dolgozók Kulturális Szövetségét közel 16 év után visszaveszik a (csehszlovák) Nemzeti Frontba.
Sepsiszentgyörgyön megalakul a helyi színház román tagozata. Ezzel jogilag megszűnik az Állami Magyar Színház.
Az oldal tetejére január 5.
Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár Párizsban kezd tárgyalásokat.

Bp-en kétnapos konferencia kezdődik a történelemtanításról.

Az oldal tetejére január 6.

A lengyel kormány bejelenti, hogy az ország 1987-ben sem tud eleget tenni kamatfizetési kötelezettségeinek. A nyugati adósságállomány az év végére meghaladja a 35 milliárd dollárt.

Az oldal tetejére január 7.

A Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága, többéves szünetet követően, felújítja kiadói tevékenységét. Első dokumentuma a Charta 77-hez írt levele a polgárjogi nyilatkozat kiadásának tízéves évfordulója alkalmából.

Az oldal tetejére január 8.

Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár hivatalos látogatásra Pakisztánba és Indonéziába utazik.

Az oldal tetejére január 12.

Az ország életét megbénító hóesés okozta problémák leküzdésére tárcaközi operatív bizottság alakul.

Az oldal tetejére január 13.

Bp-en merényletet követnek el Enrique Parejo Gonzales kolumbiai nagykövet ellen. A nagykövet életben marad.

Az oldal tetejére január 14.
A Szu-ban engedélyezik, hogy a vegyesvállatok külföldi tulajdonosai, a nyereségadó megfizetése után, szabadon kivihessék profitjukat az országból.

Ausztriában nagykoalíció alakul a szociáldemokraták és a néppártiak részvételével. A kancellár továbbra is Franz Vranitzky, alkancellár-külügyminiszter Alois Mock.

Az oldal tetejére január 15.

A Mt ülésén új kormánybizottságok alakításáról döntenek. A Gazdasági Bizottság helyébe a Gazdaságfelügyeleti Bizottság lép; megalakul a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága, a Tudománypolitikai Bizottság és a Honvédelmi Bizottság.

Chilében újra engedélyezik a politikai pártok működését.
Az oldal tetejére január 16.

Havasi Ferenc, az MSZMP KB titkára hivatalos látogatásra Kínába utazik. — Ott-tartózkodása során Havasit fogadja Csao Ce-jang, a KKP KB megbízott főtitkára.*

Kínában az 1986 decemberében és 1987 januárjában tartott tüntetések hatására lemond tisztségéről Hu Jao-pang, a KKP KB főtitkára. Utódává Csao Ce-jang miniszterelnököt választják. 1989. június 24.

Az oldal tetejére január 19.

Berlinben (NDK) megkezdődik a szocialista országok külügyminiszter-helyetteseinek konzultációja. Mo-ot  Kovács László képviseli.

Romániában, a kemény tél miatt, jelentősen korlátozzák az áramellátást, és az ország nagy részén megtiltják a személygépkocsik közlekedését. február 7.

Az oldal tetejére január 20.

Hivatalos látogatásra Norvégiába utazik Várkonyi Péter külügyminiszter. — Várkonyit fogadja V. Olaf király és Gro Harlem Bruntland miniszterelnök.

Az angol Sir Henry Plumbot választják az Európai Parlament elnökévé. 1989. július 25.

Az oldal tetejére január 21.

Bp-en 102 éves korában meghal Dénes Zsófia József Attila-díjas író, költő, újságíró, 1913-ban rövid ideig Ady Endre menyasszonya.

Az oldal tetejére január 22.
Varsóban megkezdődik a szocialista országok kommunista és munkáspártjai KB-tikárainak értekezlete. Mo-ot Berecz János és Szűrös Mátyás képviseli.
Hivatalos látogatásra Japánba utazik Havasi Ferenc, az MSZMP KB titkára. — Havasit fogadja Nakaszone Jaszuhiro miniszterelnök.

Bemutatják Szántó Erika Elysium c. filmjét.

Az SZKP PB jóváhagyja az afganisztáni csapatkivonás tervét és az ún. nemzeti megbékélési politikát. 1988. április 7.

Az oldal tetejére január 24.

Ülést tart a KISZ KB. A testület kiadja a „Jövőnk a tét” c. felhívását.

Az oldal tetejére január 25.

Meghal Rodolfo (Gross Rezső, Gács Rezső) előadóművész, bűvész.

Az oldal tetejére január 26.

Ľudovít Pezlár, az SZLKP KB ideológiai titkára az Új Szó c. lap pártalapszervezetének évzáró taggyűlésén, a magyar–csehszlovák kapcsolatokról szólva, a két ország közötti legvitatottabb kérdésnek a nemzetiségek híd szerepére vonatkozó magyar elméletet minősíti. Pezlár szerint Csehszlovákiát a szudétanémet kérdés készteti az elmélet visszautasítására.

Az oldal tetejére január 27.

Befejeződik az SZKP KB kétnapos ülése. — Mihail Gorbacsov, a KB főtitkára szükségesnek mondja a fejlődés további gyorsítását, és meghirdeti a peresztrojka (átalakítás) és a glasznoszty (nyíltság) politikáját. június 24. Gorbacsov beszél a piaci mechanizmusok és a tulajdonosi szemlélet erősítéséről, sürgeti az önigazgatás, a választási elv és a választott szervek befolyásának bővítését, a párton belüli kritika erősítését, a demokrácia szélesítését. — Gyinmuhamed Kunajevet felmentik PB-tagsága alól; Mihail Zimjanyin KB-titkár nyugdíjba vonul. A PB póttagjává választják Alekszandr Jakovlevet, a KB titkárává Andrej Lukjanovot és Nyikolaj Szljunykovot.

Az oldal tetejére január 28.

Philip Tibor lakásán házkutatást tart a rendőrség. „A harcoló város” címmel tervezett kiállítás teljes anyagát lefoglalják.

Az oldal tetejére január 31.

Köpeczi Béla művelődési miniszter bejelenti, hogy a kormányzat nem tekinti a magyar írók egyedüli képviseletének az Írószövetséget.