1986
január

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére január folyamán

E hónapban betiltják Csurka István Vizsgák és fegyelmik c. színdarabjának vígszínházi bemuta-tóját.

Az oldal tetejére január 1.

Hatályba lép a településfejlesztési hozzájárulásról szóló 1984: 12. tvr.

Az ÁFOR és a Shell benzinkútjai megkezdik az ólommentes benzin árusítását.

Portugália és Spanyolország e naptól az Európai Közösségek teljes jogú tagja. — Az Európai Parlament képviselőinek száma 434-ről 518-ra bővül; az EK Bizottság tagjainak száma 17 lesz.
Az oldal tetejére január 2.

A Nemzeti Színház bemutatja Sütő András Advent a Hargitán c. darabját.

Bemutatják Xantus János Hülyeség nem akadály c. filmjét.

Az oldal tetejére január 5.

Sepsiszentgyörgy határában (Románia, Kovászna megye) gyanús körülmények között holtan találják Visky Árpád korábban elítélt, majd nemzetközi nyomásra szabadlábra helyezett színészt.*

Az oldal tetejére január 6.

Horváth István belügyminiszter hivatalos baráti látogatásra a Szu-ba utazik. — Horváth tárgyal Jegor Ligacsovval, az SZKP KB titkárával és Viktor Csebrikovval, az SZKP PB tagjával, a KGB elnökével.

Bemutatják Gaál István Orfeusz és Eurydiké c. filmjét.

Az oldal tetejére január 10.
Hivatalos látogatásra Pekingbe utazik Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár.

Londonban meghal Krassó Miklós, 1956-ban emigrált filozófus, politológus, a New Left Review c. folyóirat munkatársa. — Bátyja halálos balesetére való tekintettel Krassó György útlevelet kap és Nyugatra távozik. Londonban folytatja kiadói tevékenységét, állandó tudósítója a SZER-nek és a BBC-nek, és folyamatosan hírt ad a hazai ellenzék tevékenységéről.

Az oldal tetejére január 13.

Központi áremelésekre kerül sor. Emelik a déligyümölcsök, a hűtőgépek, a gáz- és villanykészü-lékek, a mosószerek árát, valamint a tévé előfizetési díját. Emelkedik a személygépkocsik ára: a Lada 1200-as 142 ezer, a Škoda 120-as 128 ezer, a Polski Fiat 126-os 91 ezer Ft-ba kerül.

A Jemeni Népi Demokratikus Köztársaságban fegyveres felkelés kezdődik. Elűzik az országból Ali Nasszer Mohamamed elnököt, a Népi Szocialista Párt főtitkárát. január 24.

Az oldal tetejére január 17.
Az oldal tetejére január 20.

Franciaország és Nagy-Britannia megállapodik: a franciaországi Calais és az angliai Folkestone között, a Csatorna alatt, vasúti alagutat építenek. 1994. május 6.

Az oldal tetejére január 21.

1979 tavasza óta először 20 dollár alá esik a kőolaj hordónkénti világpiaci ára.

Az oldal tetejére január 22.

Várkonyi Péter külügyminiszter hivatalos baráti látogatásra Lengyelországba utazik.

Az oldal tetejére január 24.

A Jemeni Népi Demokratikus Köztársaságban Abu-Bakr Attaszt választják ideiglenes államfővé. — Attasz hitet tesz a tudományos szocializmus és a proletár internacionalizmus eszméi mellett.

Az oldal tetejére január 27.

Hivatalos látogatásra az NSZK-ba utazik Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, az OTh elnöke.

Az oldal tetejére január 28.

Többszöri halasztás után a floridai Kennedy-űrközpontból fellövik a Challenger űrrepülőgépet. (Ez az amerikai űrhajózás 56. felszállása, az űrrepülőgépek 25. útja.) 73 másodperccel a felszállás után a Challenger 17 kilométeres magasságban felrobban. A hétfős személyzet (Francis Scobee, Michael Smith, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Ronald McNair, Gregory Jarvis és Christa McAuliffe tanárnő) életét veszti. — Ez az amerikai űrhajózás történetének első repülés közbeni halálos katasztrófája.

Az oldal tetejére január 30.

Meghal Sebes Gusztáv, az ötvenes évek labdarúgó Aranycsapatának szövetségi kapitánya.

Az oldal tetejére január 31.
Bp-en aláírják az 1986–1990. évekre szóló magyar–szovjet kormányközi kulturális munkatervet.

Joseph Ratzinger bíboros a Szentszék Hittani Kongregációja nevében levélben közli Bulányi György piarista szerzetessel, hogy Egyházrend c. műve „téves, veszélyes és félreérthető” megállapításokat tartalmaz. A bíboros tájékoztatja Bulányit, hogy levele tartalmát a nyilvánosság elé kell tárni. február 4.