1985
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május 1.

Ronald Reagan amerikai elnök teljes kerskedelmi embargót rendel el Nicaragua ellen. 1986. augusztus 13.

Az oldal tetejére május 2.

Mo csatlakozik a Nemzetközi Pénzügyi Társasághoz és a Nemzetközi Fejlesztési Társuláshoz, a Világbank két leányvállalatához.

Bemutatják Gárdos Péter Uramisten c. filmjét.

Az oldal tetejére május 4.

Mo-ra látogat Daniel Ortega nicaraguai vezető.

Az oldal tetejére május 10.

Szlovákiában az erőteljes belföldi, mo-i és nemzetközi tiltakozás hatására, Gustáv Husák Cseh-szlovákia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából meghirdetett amnesztiájával, szabadlábra helyezik Duray Miklós kisebbségi jogokért küzdő aktivistát.

Befejeződik az MTA 145., tisztújító közgyűlése. Elnökké Berend T. Iván történészt (1990. május 24.), főtitkárrá Láng Istvánt választják.

Az oldal tetejére május 13.

Kamara János belügyminiszter hivatalos baráti látogatásra Moszkvába utazik. — Kamara tárgyal Viktor Csebrikovval, a KGB elnökével és Vitalij Fedorcsuk belügyminiszterrel.

Az oldal tetejére május 14.

A Népstadionban játszott labdarúgó vb-selejtezőn Mo–Hollandia 0–1. A magyar csapat a vereség ellenére bejut a következő évi, mexikói világbajnokság 24-es döntőjébe. 1986. június 2.

Az oldal tetejére május 15.

Lemond állásáról David Funderhurk, az USA bukaresti nagykövete. — A távozó nagykövet keményebb fellépést tartana szükségesnek Románia emberi jogi politikája miatt.

Az oldal tetejére május 16.
Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Sziddi Szavetszila thaiföldi külügyminiszter.

Bemutatják Szabó László Sortűz egy fekete bivalyért c. filmjét.

A Szu-ban nyilvánosságra hozzák az SZKP KB határozatát, valamint az LT és a kormány rendeleteit az alkoholfogyasztás csökkentéséről.* Az országban általános alkoholellenes kampány kezdődik.

Az oldal tetejére május 17.

Bemutatják Hajdufy Miklós Gábor A Klapka-légió c. filmjét.

Az oldal tetejére május 20.

Szabó István Redl ezredes c. filmje Cannes-ban a zsűri különdíját kapja.

Az oldal tetejére május 27.

Mo-ra látogat Li Peng kínai miniszterelnök-helyettes. — Lit fogadja Németh Károly, az MSZMP KB főtitkárhelyettese és Lázár György miniszterelnök.

Az oldal tetejére május 28.

Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár konzultációra Moszkvába utazik.

Az oldal tetejére május 29.
Bp-re érkezik Neil Kinnock, a brit Munkáspárt vezetője. — Kinnockot fogadja Németh Károly, az MSZMP KB főtitkár-helyettese.

Az USA fővárosában egyezményt írnak alá a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről.

Tragédia történik a Liverpool–Juventus labdarúgó BEK-döntő megkezdése előtt, a brüsszeli Heysel stadionban. Ittas brit szurkolók megtámadják az olaszokat; a pánikba esett tömeg a britek elől hátrálva kidönt egy téglafalat, sokan a mélybe zuhannak. 39 olasz szurkoló veszti életét, több százan megsérülnek. — A mérkőzést a történtek ellenére lejátsszák.

Az oldal tetejére május 30.

Losonczi Pál, az ET elnöke kaposvári választási beszédében természetes igénynek nevezi, hogy a Mo határain kívül élő magyar kisebbségek a gyakorlatban is használhassák anyanyelvüket, s ápolhassák kapcsolataikat anyanemzetükkel és Mo-gal. — A szlovákiai magyar értelmiség a beszédben elhangzottakat pozitívan fogadja, Ľudovít Pezlár, az SZLKP ideológiai titkára Szapora Sándor pozsonyi magyar főkonzul előtt a más országok belügyeibe való beavatkozásnak minősíti Losonczi kijelentését.

Bemutatják Mihályfy László Higgyetek nekem! c. filmjét.

Az oldal tetejére május 31.

Megalakul a HNF OT Elnöksége mellett működő Országos Cigánytanács; elnöke Choli Daróczi József. július 18.

Megkezdődik a könyvhét.