1984
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 1.

Az MM közleményben ajánlja, hogy az általános és középiskolások számára minden év májusában szervezzék meg  a „madarak és fák napját”.

Az oldal tetejére június 2.

A MÁV az utolsó menetrend szerinti gőzvontatású személyvonat közlekedését is leállítja.

Az oldal tetejére június 3.

Hivatalos baráti Bécsbe utazik Marjai József miniszterelnök-helyettes. — Marjait fogadja Rudolf Kirschläger szövetségi elnök és Fred Sinowatz kancellár.

Az oldal tetejére június 5.

Az indiai hadsereg egységei megrohamozzák a Panzsáb állambeli Amritszár Aranytemplomát, a szikhek vallási központját, ahol több száz lázadó szikh barikádozta el magát. október 31. A támadás során hivatalos adatok szerint 600 ember veszti életét. 1986. május 1.

Az oldal tetejére június 6.

Megalakul az Alkotmányjogi Tanács, amelynek feladata a jogszabályok ellenőrzése, vitás esetek-ben az alkotmány értelmezése. A tanács elnöke Bognár Rezső.

Cseres Tibor, Csurka István és Mészöly Miklós író nyilatkozatban tiltakozik Duray Miklós letartóz-tatása ellen. június 11. 1985. május 10.

Szegeden felavatják a Somogyi Könyvtár új épületét.

Meghal Pikler Emmi gyermekpszichológus, a Lóczy Lajos utcai csecsemőotthon létrehozója és vezetője.
Az oldal tetejére június 7.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt főtitkára, a KNDK elnöke. Kim három napot tölt Mo-on.

Az oldal tetejére június 8.

Krassó György és Háy Ágnes lakásán házkutatást tart az állambiztonság; mindkettőjüket előállítják az 1956-os forradalomról szóló, a SZER-nek eljuttatott nyilatkozat miatt. — Krassó egyhetes fogva tartás után rendőrségi megrovásban részesül.

Az oldal tetejére június 11.

Tom Lantos, az amerikai Kongresszus magyar származású tagja képviselőházi beszédében felhívja a figyelmet Duray Miklós letartóztatására és a csehszlovák hatóságok kisebbségi jogokat sértő intézkedéseire. június 20.

Meghal Enrico Berlinguer, az OKP főtitkára, a történelmi kompromisszum politikájának kidolgozója. — Utódává Alessandro Nattát választják.

Az oldal tetejére június 12.

Kádár János küldöttség élén Moszkvába utazik, a KGST-tagországok párt- és állami vezetőinek gazdasági értekezletére. június 14. — Kádár külön találkozik Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával.

Meghal Ferencsik János kétszeres Kossuth-díjas karmester, 1953-tól haláláig az Operaház és az Állami Hangversenyzenekar főzeneigazgatója.

Az oldal tetejére június 14.

Moszkvában befejeződik a KGST tagállamainak csúcsértekezlete. A napirenden szerepelt a szovjet olajszállítások mennyisége és a kőolaj ára, a Szu-ba szállított kelet-európai áruk minősége, valamint a szovjetek által importált agrártermékek ára.

Az oldal tetejére június 17.

Befejeződnak az európai parlamenti választások. A szocialisták csekély mértékben erősödnek.

Az oldal tetejére június 18.

Székesfehérváron ismét felnyitják a királysírokat. — A területen 1936–1938 között folytak ása-tások; királyaink maradványait teljesen összekeverve, ládákba szórva földelték el.

Az oldal tetejére június 20.

Norman Mailer, Arthur Miller, Allen Ginsberg és Kurt Vonnegut amerikai írók Gustáv Husák csehszlovák köztársasági elnökhöz írt közös levelükben követelik Duray Miklós szabadon bocsá-tását és a csehszlovákiai magyar kisebbség jogainak tiszteletben tartását. június 28.

Az oldal tetejére június 21.

Háromnapos hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Helmut Kohl, az NSZK kancellárja.

Bemutatják Mészáros Gyula Házasság szabadnappal c. filmjét.

Az oldal tetejére június 22.

Duna ’84 elnevezéssel magyar–csehszlovák–szovjet közös hadműveleti-harcászati gyakorlatot tar-tanak Mo területén.

Az oldal tetejére június 23.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Csen Hu-mua asszony kínai külkereskedelmi miniszter.

Az oldal tetejére június 25.

Bp-re érkezik Daniel Ortega, a nicaraguai Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front országos vezetőségének tagja, a Nemzeti Újjáépítés Kormánya Kormányzó Tanácsának koordinátora.

Székesfehérvárott a papi otthonban meghal Meszlényi Antal esztergomi kanonok, egyháztörténeti író.
Az oldal tetejére június 27.

Átalakul a kormány. Az ET Somogyi Lászlót építésügyi és városfejlesztési, Urbán Lajost közle-kedési miniszterré nevezi ki. Szikszay Bélát  kinevezik az Országos Anyag- és Árhivatal elnökévé.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Peter Colotka szlovák miniszterelnök. Szlovák miniszterelnök korábban még nem járt Mo-on. — Marjai József magyar miniszterelnök-helyettessel, Colotka kérésére, megtekintik  a dunai vízlépcső nagymarosi építkezését, hogy ezzel demonstrálják a nyilvánosság előtt a vízlépcső megépítésére irányuló közös szándékot.

Az oldal tetejére június 28.

Charles Percy és Robert Dole amerikai szenátor Csehszlovákia washingtoni nagykövetéhez intézett közös levelében felszólítja Csehszlovákiát, hogy tartsa be az emberi jogokat garantáló nemzetközi egyezményeket és bocsássa szabadon Duray Miklóst. október 10.