1983
március

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére március 3.

Meghal Arthur Koestler magyar származású, Angliában élő író. Legismertebb regénye a sztálini koncepciós pereket leleplező Darkness at Noon (Sötétség délben; szamizdat kiadásban: Nap-fogyatkozás).

Bemutatják Erdőss Adj király, katonát! c. filmjét.

Az oldal tetejére március 4.

Ronald Reagan amerikai elnök bejelenti, hogy megvonják Romániától a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, ha a kormányzat nem vonja vissza az 1982 novemberében kiadott kivándorlási rendeletet.

Az oldal tetejére március 7.
Marjai József hivatalos látogatásra Londonba utazik. — Ott-tartózkodása során Marjait fogadja Margaret Thatcher brit miniszterelnök.

India fővárosában megkezdődik az el nem kötelezett országok állam- és kormányfőinek csúcs-értekezlete.

Az oldal tetejére március 10.

Rejtélyes körülmények között Siófokon meghal Elbert János műfordító, az orosz-szovjet irodalom kutatója. Halálának körülményei máig tisztázatlanok.

Bemutatják Sándor Pál Szerencsés Dániel c. filmjét.

Az oldal tetejére március 13.

Moszkvában megkezdődik a szocialista országok kommunista és munkáspártjai ideológai és nemzetközi kérdésekkel foglalkozó KB-tikárainak értekezlete. Az MSZMP-t Aczél György, Óvári Miklós és Várkonyi Péter, a KB titkárai képviselik.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Isidoro Malmierca kubai külügyminiszter.
Az oldal tetejére március 15.

A hivatalos ünnepségek után a Petőfi téren és a Batthyány örökmécsesnél diákok, főként közép-iskolások tüntetnek.

Az oldal tetejére március 17.

Rácz Sándor, az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke 50. születésnapján a Beszélő c. szamizdat 7. száma közli Szilágyi Sándor életrajzi interjúját.

Az oldal tetejére március 22.

Marjai József magyar és Rudolf Rohlíček csehszlovák miniszterelnök-helyettes Komáromban eredménytelenül tárgyal a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer közös építésével összefüggő kérdésekről. május 3.

Bp-re érkezik Dmitrij Usztyinov marsall, az SZKP KB PB tagja, honvédelmi miniszter.

Az oldal tetejére március 23.

Befejeződik Jan Fojtík, a CSKP KB titkára és Ľudovít Pezlár, az SZLKP KB ideológiai titkára bp-i látogatása. — Az Aczél Györggyel és Óvári Miklóssal, az MSZMP KB titkáraival folytatott megbeszélések során kiemelten foglalkoznak a nemzetiségi kérdéssel és a dunai vízlépcső kérdésével, Duray Miklós tevékenységével. Fojtík és Pezlár hangsúlyozza, hogy csehszlovák részről elutasítják a nemzetiségek ún. hídszerepét, valamint a kishatárforgalmi egyezmény módosítását, mivel az a magyar nemzetiségű lakosságot előnyben részesítené a szlovákokkal és csehekkel szemben.

Ronald Reagan amerikai elnök televíziós beszédében új fegyverkezési programot hirdet. Olyan elhárító rendszer kiépítéséről beszél, amely a világűrből is képes rakéták és műholdak meg-semmisítésére.*

Az oldal tetejére március 24.

Bemutatják Szurdi Miklós Hatásvadászok c. filmjét.

Az oldal tetejére március 25.

Megjelenik az 1000 forintos címletű bankjegy.

Az oldal tetejére március 26.

Bp-en tárgyal Kenneth Dam, az USA külügyminiszterének első helyettese.

Az oldal tetejére március 29.

E napon és további három alkalommal házkutatást tartanak és rendőri intézkedéseket fogana-tosítanak az AB Független Kiadó és az ABC Tájékoztató kiadói ellen.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Petar Stambolić, a JSZSZK Elnökségének elnöke.
Az oldal tetejére március 30.

Romániában megjelenik az államtanács rendelete, amely szerint az írógépek birtoklásához bel-ügyminiszteri engedély szükséges. Az engedély meghosszabbításához évente friss írásmintát kell bemutatni.