1983
december

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére december 1.

Bemutatják Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása c. filmjét.

Az oldal tetejére december 5.

Szófiában megkezdődik a VSZ honvédelmi bizottságának ülése. Mo-ot Czinege Lajos hadsereg-tábornok képviseli.

Az oldal tetejére december 6.

Meghal Molnár Antal zeneszerző, zenetudós, a filozófiai koncepción alapuló magyar zeneesztétika megalapítója.

Az oldal tetejére december 7.

Ülést tart az MSZMP KB. A testület a nemzetközi helyzetről, a fegyverkezési verseny fokozódá-sáról tanácskozik.

Az oldal tetejére december 8.

Bemutatják Gábor Pál Hosszú vágta c. filmjét.

Az oldal tetejére december 9.

Átalakul a kormány: Méhes Lajost Kapolyi László váltja az ipari tárca élén. — A SZOT elnökévé Gáspár Sándort, főtitkárává Méhes Lajost választják.

Moszkvában megkezdődik a szocialista országok kommunista és munkáspártjai ideológai és nemzetközi kérdésekkel foglalkozó KB-tikárainak értekezlete. Az MSZMP-t Aczél György, Óvári Miklós és Szűrös Mátyás, a KB titkárai képviselik.
Az oldal tetejére december 16.

A rendőrség házkutatást tart két bázisközösségi tagnál, Merza Józsefnél és Király Ignácnál; elkoboznak tőlük 119 db házilag előállított füzetet.

Az oldal tetejére december 20.

Az MTA Elnöksége, amelyet az MSZMP KB kért fel a bős–nagymarosi beruházás komplex vizsgálatára, belső határozatot hoz a tervezett építkezésről. A várható környezeti és gazdasági károk miatt az Elnökség szerint „…indokolt a beruházást jelentős mértékben elhalasztani és az indokolt tartalmi változtatásokat érvényesíteni, de leginkább a beruházást leállítani”. 1984. augusztus 1.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke és négyezer híve ENSZ-lobogós görög hajókon távozik a libanoni Tripoliból. A palesztin fegyvereseket Algériába, Tunéziába, Észak-Jemenbe és Szudánba szállítják.
Az oldal tetejére december 21.

Hivatalos látogatásra az NSZK-ba utazik Várkonyi Péter külügyminiszter. — Moszkvában tárgyal Veress Péter külkereskedelmi miniszter.

A Budai Központi Kerületi Bíróság megkezdi a hivatalos személy elleni erőszakkkal vádolt Demszky Gábor perének tárgyalását. — Demszkyt, akit gépkocsijának ellenőrzése során a rendőrök bántal-maztak, a bíróság 6 hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli.

Az oldal tetejére december 22.

Megkezdődik az Ogy téli ülésszaka. — A képviselők elfogadják az 1983: III. tc.-et az ogy-i képviselők és a tanácstagok választásáról. Kötelező egy körzetben több jelöltet állítani; pótképviselő lesz az, aki megkapja az érvényes szavazatok 25%-át; 30-35 politikai vezető orszá-gos listán kerül be az Ogy-be. A képviselőjelölteknek hitet kell tenniük a népfront programja mellett.

Az oldal tetejére december 25.

Ifj. Fasang Árpád zongoraművész, a Bp-Deák téri ev. gyülekezet presbitere levélben kéri Káldy Zoltán püspöktől Ordass Lajos püspök rehabilitációjának támogatását.

Meghal Joan Miró i Ferrà katalán festő, grafikus, szobrász.

Az oldal tetejére december 28.

Az USA kormánya értesíti az UNESCO-t, hogy az ország 1984 végén kilép a szervezetből. 1984. december 31.

Az oldal tetejére december 31.

Nyugdíjba vonul Daczó József, a BKV első vezérigazgatója. 1984. január 1.