1983
április

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére április 6.

Varsóban megkezdődik a VSZ PTT ülése. Mo-ot Puja Frigyes külügyminiszter képviseli.

Magyar parlamenti küldöttség utazik Dániába Apró Antal, az Ogy elnöke vezetésével.
Pozsonyban a csehszlovák–magyar közös könyvkiadás 30 esztendejének eredményeit bemutató kiállítás nyílik. — 1953 óta a csehszlovákiai kiadók 5,3 millió példányban 966 művet vittek ki Mo-ra, a Mo-ról behozott művek száma meghaladja a 3800-at, összpéldányszámuk 4,6 millió.
Az oldal tetejére április 11.

53 éves korában meghal Péterfi Miklós, 1956-ban az Újpesti Forradalmi Bizottság tagja, akit 1968-ban helyeztek szabadlábra. — Mécs Imrét a temetésen mondott beszédéért rendőri figyel-meztetésben részesítik és elbocsátják munkahelyéről.

Bemutatják Dobray György Vérszerződés c. filmjét.

Az oldal tetejére április 13.

A Külügyminisztérium átadja a bp-i csehszlovák nagykövetségnek az 1962. évi kishatárforgalmi egyezmény korszerűsítése céljából kidolgozott új egyezmény tervezetét, s hivatalosan is javaslatot tesz az új egyezmény megkötését célzó tárgyalások felvételére. 1984. március 15.

Az oldal tetejére április 14.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Nyikolaj Rizskov, az SZKP PB tagja, a KB titkára. — Rizskovot fogadja Kádár János.

Az oldal tetejére április 15.

Meghal Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő.

Az oldal tetejére április 18.

Az MNB kibocsátja a 20 forintos érmét.

Terrorista merényletet hajtanak végre az USA bejrúti nagykövetsége ellen. október 23. Hatvan amerikai tengerészgyalogos veszti életét.

Az oldal tetejére április 19.

Bp-re érkezik Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke. — Arafatot fogadja Kádár János.

Befejeződnek Veres Péter külkereskedelmi miniszter brüsszeli tárgyalásai.
Az oldal tetejére április 20.

Meghal Mezei Mária színművésznő.

Az oldal tetejére április 22.

Befejeződnek Marjai József miniszterelnök-helyettes franciaországi tárgyalásai. — Marjait Párizsban fogadta François Mitterrand köztársasági elnök és Pierre Mauroy miniszterelnök.

Az oldal tetejére április 24.

Az Ausztriában rendezett parlamenti választásokon a szocialista párt elveszíti abszolút többségét. — Bruno Kreisky nem vállalja a koalíciós kormányzást; a szocialista Fred Sinowatz alakít kormányt. 1986. június 16.

Az oldal tetejére április 25.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Ahmed Taleb Ibrahimi algériai külügyminiszter.

Meghal Várkonyi Imre c. kanonok, az Actio Catholica országos igazgatója, a Béke Világtanács és az OBt tagja, ogy-i képviselő.

Bemutatják Gazdag Gyula Elveszett illúziók c. filmjét.

Az oldal tetejére április 26.

Az SZLKP KB Elnöksége jóváhagyja, hogy a csehszlovák televízió pozsonyi stúdiója 30 perc terjedelemben, heti egy alkalommal magyar nyelvű műsort sugározzon.

Az oldal tetejére április 30.

Agostino Casaroli bíboros államtitkár levélben közli Lékai László bíboros prímással, hogy a Szentszék jóváhagyta a püspöki karnak a bázisközösségekkel és vezetőjükkel, Bulányi Györggyel szemben foganatosított intézkedéseit. Ugyanakkor a Szentszék nevében arra buzdítja a magyar püspököket, hogy támogassák a szabálykövető bázisközösségek működését.

E hónapban elkészül az MTA állásfoglalása a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer várható környe-zeti hatásairól. — Az ABC Tájékoztató c. szamizdat 3. száma a Nagy-budapesti Központi Munkástanácsról, valamint Bali Sándorról és Rácz Sándorról közöl cikket.