1981
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 1.

Kétnapos látogatásra Bp-re érkezik Lubomír Štrougal csehszlovák miniszterelnök. — A Lázár Györggyel folytatott megbeszélések során elsősorban a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építése során felmerült problémákat, valamint a Mo-ra látogató csehszlovák turisták forint-ellátásának hiányosságait érintik.

Az oldal tetejére június 3.

Bp-re látogat Lazar Mojsov, a JKSZ KB Elnökségének elnöke.

Bukarestben meghal Bányai (Baumgarten) László egyetemi tanár, 1945–1946-ban az MNSZ egyik alelnöke, 1950–1952-ben oktatási miniszterhelyettes, 1952 és 1956 között a Bolyai Egyetem rektora, majd oktatásügyi államtitkár, 1959-től a bukaresti Történeti Intézet aligazgatója. Számos állami és párttisztség betöltése mellett történelmi tárgyú cikkeket, publicisztikákat írt.

Az oldal tetejére június 7.

Az izraeli légierő gépei lebombázzák Irak egyetlen, francia cégek által épített atomreaktorát. — Izrael azzal indokolja az akciót, hogy az Osirak reaktor alkalmas lehetett volna atomfegyver elő-állításához szükséges plutónium gyártására. — A reaktort nem építik újjá.

Az oldal tetejére június 10.

Mo-i látogatásra érkezik Alhadji Shehu Shagari nigériai elnök.

Az oldal tetejére június 12.

A SZKP KB a LEMP KB-hoz intézett levelében aggodalmát fejezi ki a lengyelországi belpolitikai helyzet miatt.

Az oldal tetejére június 14.

A reformátusok és az evangélikusok közösen emlékeznek az 1681. évi soproni országgyűlésre, amely a mo-i protestánsok számára az artikuláris helyeken engedélyezte a szabad vallás-gyakorlatot.

Az oldal tetejére június 18.

Bemutatják Bán Róbert Fogadó az örök világossághoz c. filmjét.

Az Európai Parlament határozatot hoz a halálbüntetés eltörléséről.
Az oldal tetejére június 19.

A torontói székhelyű Szlovákok Világkongresszusa a Peter Colotka szlovák miniszterelnökhöz, Viliam Šalgovičhoz, az SZNT elnökéhez és Vladimír Mináčhoz, a Matica slovenská elnökéhez intézett levelében a Csehországban, Mo-on és Dél-Szlovákiában élő szlovákok „nemzeti jogainak védelmére” szólítja fel a címzetteket. A levél szerint Dél-Szlovákiában, ahol a legfontosabb helyi párt- és állami tisztségeket a magyar lakosság birtokolja, a szlovákság „elnemzetietlenítése” zajlik.

Az oldal tetejére június 21.

Távozik posztjáról Abul-Haszan Baniszadr iráni elnök.

Az oldal tetejére június 23.

Franciaországban a szocialista párt választási győzelmét követően Pierre Mauroy alakít kormányt, amelyben, 1947 óta első alkalommal, négy kommunista párti miniszter is helyet kap. szeptember 9.

Az oldal tetejére június 27.

A szlovákiai Gombaszögön megkezdődik a XXVI. Országos Kulturális Ünnepély. A rendezvény alkalmából adott fogadáson Juraj Buša szlovák oktatásügyi miniszter  kijelenti, hogy a nemzetiségi iskolákban továbbra sem mondanak le a szlovák nyelvű oktatás kiterjesztésének szándékáról.

Az oldal tetejére június 28.

Pekingben távozik posztjáról Hua Kuo-feng, a KKP KB elnöke. Utódává Hu Jao-pangot, a KB főtitkárát választják. 1982. szeptember 11.

Olaszországban 1945 óta először lép hivatalba nem kereszténydemokrata politikus vezette kormány. Az új miniszterelnök Giovanni Spadolini, a köztársasági párt főtitkára. 1982. december 1.