1980
szeptember

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére szeptember 1.

E tanév kezdetétől a Biblia „mint a magyar és a világirodalom nagy alkotása” a kötelező iskolai tananyag részét képezi.

Az oldal tetejére szeptember 4.

Bemutatják Hintsch György Naplemente délben c. filmjét.

Az oldal tetejére szeptember 6.

A LEMP KB plénumán lemond tisztségéről Edward Gierek első titkár; utódává Stanisław Kaniát választják. 1981. október 18. — A testület a vezetés legfontosabb feladatának a „párt és a munkásosztály közötti kapcsolat helyreállítását, a párt megerősítését és tekintélyének újjáépítését” tűzi ki célul.

Az oldal tetejére szeptember 8.

Az e napra virradó éjszakán Kolozsvárott „ismeretlen tettesek” lerombolják az Ady-Şincai Líceum (volt ref. kollégium) épületén elhelyezett, az első világháborúban elesett diákokra emlékező emlék-táblát.

Az oldal tetejére szeptember 10.

Hivatalos látogatásra az NSZK-ba érkezik Puja Frigyes külügyminiszter.

Az oldal tetejére szeptember 11.

Chilében népszavazás szentesíti az új alkotmányt, amely szerint az Augusto Pinochet vezette junta 1989-ig kormányozza az országot. 1988. október 5.

Az oldal tetejére szeptember 12.
Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Nguyen Co Thach vietnami külügyminiszter.

Törökországban a hadsereg államcsínyt hajt végre; a hatalmat a Kenan Evren tábornok vezette katonatiszti csoport veszi át. 1982. november 7. A parlamentet feloszlatják, a pártokat és a szakszervezeteket betiltják, rendkívüli állapotot hirdetnek ki.

Az oldal tetejére szeptember 14.

Megalakul az első nem szakosított külkereskedelmi cég, a Generalimpex.

Varsóban bejelentik, hogy a Szu 200 millió dolláros hitelt nyújt Lengyelországnak, egyúttal halasztás ad egy korábbi, 280 millió dolláros hitel visszafizetésére. — Jimmy Carter amerikai elnök 670 millió dolláros hitelkeretet hagy jóvá, amely lengyelországi gabona amerikai importjára használható.
Az oldal tetejére szeptember 17.

Az újonnan alakult független lengyel szakszervezetek képviselőinek Gdańskban tartott konfe-renciáján* az Üzemközi (szakszervezeti) Alapítóbizottságok, Jan Olszewski javaslatára, egy közös szakszervezet létrehozása mellett döntenek. Megalakul a Szolidaritás Független Önigazgató Szakszervezetet. október 24. (A Szolidaritás nevet Karol Modzełewski javasolja.) A Szolidaritás Országos Egyeztető Bizottsága vezetőjévé Lech Wałęsát választják. — A szakszervezet alapját az egyes üzemekben működő szakszervezeti bizottságok jelentik, amelyek régiókat alkotnak, s ez utóbbiak választják a legfőbb vezető szervet, az Országos Egyeztető Bizottságot.

Szaddám Huszein iraki elnök bejelenti, hogy országa egyoldalúan hatályon kívül helyezi az Iránnal kötött határmegállapodást, és iraki területnek nyilvánítja a Shatt-al-Arab folyó keleti partját. szeptember 20.

Az oldal tetejére szeptember 18.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Moktar Kuszumaatmadzsa indonéz külügyminiszter.

Bemutatják Ranódy László Színes tintákról álmodom c. filmjét.

Bajkonurból (Szu, Kazahsztán) felbocsátják a Szojuz–37 űrhajót, amelynek kutató űrhajósa a kubai Arnaldo Tamayo Mendez. 1981. március 23.

Az oldal tetejére szeptember 20.

Irak légitámadásokat kezd iráni célpontok ellen. szeptember 22. Megkezdődik az évekig tartó iraki–iráni háború.

Az oldal tetejére szeptember 22.

Losonczi Pál, az Et elnöke baráti látogatásra Mozambikba és Zambiába utazik.

Az iraki hadsereg egységei átkelnek a Shatt-al-Arabon és bevonulnak Khuzisztánba. — A háború első heteiben az irakiak lerombolják az iráni olajkikötőket és 70-80 kilométer mélységben be-nyomulnak Irán területére.* 1984. február 16.

Az oldal tetejére szeptember 24.

A Szolidaritás képviselői a varsói vajdasági bíróságon hivatalosan is benyújtják a Független Önkormányzó Szakszervezet bejegyezési kérelmét. — A bíróság a szakszervezet alapszabályából törli a sztrájkjogot, viszont kiegészíti azt a párt vezető szerepének elismerésével. A szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget, és fellebbez a döntés ellen. november 10.

Az oldal tetejére szeptember 29.

Gyulafehérvárott életének 85. évében meghal Márton Áron, 1938-tól 1980-ig az erdélyi r. kat. egy-házmegye püspöke.

Kádár János, Losonczi Pál, az ET elnöke, valamint Miklós Imre államtitkár, az ÁEH elnöke fogadja a Szent Gellért-millennium alkalmából Mo-on tartózkodó Agostino Casaroli bíboros államtitkárt és Luigi Poggi érsek, rendkívüli felhatalmazású nunciust.