1980
november

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére november 1.

Az e napon tartott csehszlovákiai népszámlálás adatai szerint Szlovákia lakossága 4 millió 991 ezer fő, akik közül hozzávetőleg 560 ezer személy vallja magát magyar nemzetiségűnek. A magyar nemzetiségű lakosság száma a legutóbbi népszámlálás óta csupán 7484 fővel növekszik, Szlovákia összlakosságán belüli részaránya 12,2%-ról 11,2%-ra csökken. A magyarság aránya 399 község-ben, valamint a dunaszerdahelyi (87,8%) és a komáromi járásban (71,9%) haladja meg az össz-lakosság 50%-át. A Csehországban élő magyarok száma 19 676 fő.

Az oldal tetejére november 4.

Ronald Reagan v. kaliforniai kormányzót, a Republikánus Párt jelöltjét választják az Egyesült Államok elnökévé. 1984. november 6.

Az oldal tetejére november 6.

Próbacsapolást tartanak a 10 milliárd forintért épülő Diósgyőri Lenin Kohászati Művek acél-művében.

Az oldal tetejére november 10.

A varsói Legfelsőbb Bíróság, másodfokon, az eredeti alapszabállyal nyilvántartásba veszi a Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezetet.

Az oldal tetejére november 11.

Madridban megnyílik 33 európai ország, valamint az USA és Kanada képviselőinek biztonsági és együttműködési konferenciája. 1983. szeptember 8. — A nyugati országok az emberi jogok kér-dését állítják középpontba, és bírálják a Szu afganisztáni háborúját.

Az oldal tetejére november 13.

Bemutatják Mészáros Márta Örökség c. filmjét.

Az oldal tetejére november 18.

Stúdió ’80 címmel új heti kulturális magazinműsor indul az MTV-ben.

Az oldal tetejére november 20.

Pekingben megkezdődik Csiang Csing (Mao Ce-tung özvegye), Csang Csun-csiao, Vang Hung-ven és Jao Ven-jüan (a „négyek bandája”) és hat társuk pere. 1981. január 25. A csoport, a KKP vezetésének legszélsőségesebb frakciója kezdeményezte a Mao által elindított „kulturális forradalom” legvadabb kilengéseit.

Az oldal tetejére november 27.

Bemutatják Fazekas Lajos Haladék c. filmjét.

Az oldal tetejére november 28.

Bibó-konferenciát rendeznek a Rajk Szakkollégiumban több száz fős hallgatóság részvételével; előadást tart Litván György és Petri György.*