1980
augusztus

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére augusztus 1.

Vigdis Finnbogadóttir személyében Izlandon beiktatják hivatalába a világ első női köztársasági elnökét.

Az oldal tetejére augusztus 2.

Olasz újfasiszták bombamerényletet követnek el Bologna főpályaudvarán; a halálos áldozatok száma 85, 208 ember megsebesül.* — Olaszországban a merénylet napján emelnek vádat több, már letartóztatásban lévő szélsőjobboldali merénylő ellen.

Az oldal tetejére augusztus 3.

Véget ér a moszkvai olimpia. A magyar sportolók 7 arany-, 10 ezüst- és 15 bronzérmet szereznek.

Az oldal tetejére augusztus 5.

Belgiumban a parlament megszavazza azpokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében 150 évnyi központi kormányzás után az ország két nagy régiója, a francia nyelvű Vallónia és a flamand nyelvű Flandria fokozatosan széles körű önkormányzatot kap.

Az oldal tetejére augusztus 11.

Sztrájkba lépnek a varsói tömegközlekedés dolgozói. augusztus 14.

Az oldal tetejére augusztus 14.

Lengyelországban sztrájkba lépnek a gdański Lenin Hajógyár munkásai.* Az áremelések vissza-vonása és a fizetések emelése mellett a sztrájkolók politikai követeléseket is megfogalmaznak: vegyék vissza az állásukból a korábban az ún. szabad szakszervezetek szervezése miatt elbocsátott két dolgozót, Anna Walentynowiczot és Lech Wałęsát; emeljenek emlékművet az 1970. decemberi véres sortűz áldozatai emlékére; a követelések legfontosabbika az állampárttól független, autonóm szakszervezetek elismerése. augusztus 16. — A hajógyári sztrájkolókhoz más helyi üzemek is csatlakoznak.

Az oldal tetejére augusztus 16.

A gdański hajógyár igazgatósága beleegyezik a sztrájkolók követeléseibe. Lech Wałęsa a sztrájkbizottság vezetőjeként visszatér munkahelyére, és a sztrájk befejezése mellett foglal állást. Lépését a többi sztrájkoló üzem képviselői nem támogatják. augusztus 17.

Az oldal tetejére augusztus 17.

A tiltakozások hatására Lech Wałęsa visszavonja a sztrájk lefújását. A sztrájkoló gdański munkások megalakítják az Üzemközi Sztrájkbizottságot. augusztus 18. A bizottság vezetőjévé Lech Wałęsa villanyszerelőt választják. A bizottság alakulásakor 21, a következő napon már 156 üzemet képvisel. augusztus 31. — A gdański Üzemközi Sztrájkbizottság 21 pontban foglalja össze követeléseit. Az első pont a szabad, a kommunista párttól független szakszervezetek megalakítására és tevékenységük biztosítására vonatkozik. — Ezekben a napokban vezető ellenzéki értelmiségiek érkeznek a hajógyárba, s hamarosan hivatalos tanácsadó testületet alkotnak a sztrájkbizottság mellett. A szakértői bizottság vezetője Tadeusz Mazowiecki.

Az oldal tetejére augusztus 18.

Szczecinben is kitör a sztrájk, és ott is megalakítják az Üzemközi Sztrájkbizottságot. — Miután a sztrájkmozgalom a következő napokban fokozatosan kiterjed az egész Tengermellékre, a kormány, miniszterelnök-helyettesi szinten, tárgyalásokba bocsátkozik a sztrájkolókat képviselő bizottsággal. A Szczecinbe utazó küldöttséget Kazimierz Barcikowski, a gdańskit Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes vezeti. (Barcikowski a LEMP PB póttagja, Jagielski rendes tagja.) augusztus 30.

Az oldal tetejére augusztus 21.

Bemutatják Bacsó Péter Ki beszél itt szerelemről? c. filmjét.

Az oldal tetejére augusztus 24.

Lengyelországban leváltják posztjáról Edward Babiuch miniszterelnököt; utóda Józef Pinkowski. 1981. február 11.

Az oldal tetejére augusztus 28.

Bemutatják Makk Károly Két történet a félmúltból c. filmjét.

Az oldal tetejére augusztus 29.

Pataky Kornél győri r. kat. megyéspüspök „a magyarországi egyházpolitikai ügyek fejlesztése terén végzett érdemleges munkájáért” megkapja a Magyar Népköztársaság Zászlórendje kitüntetést.

Az oldal tetejére augusztus 30.

A lengyelországi Szczeczinben a kormány és a sztrájkolók képviselői megállapodást írnak alá. augusztus 31.

Az oldal tetejére augusztus 31.

Gdańskban is megszületik a megállapodás, amelyet a lengyel kormány részéről Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes, a sztrájkbizottság részéről pedig Lech Wałęsa ír alá. A kormány vállalja, hogy teljesíti a sztrájkolók összes követelését, beleértve a szabad szakszervezetek alapításának jogát is. szeptember 17. — E napig több mint 700 vállalat csatlakozik az Üzemközi Sztrájkbizottsághoz.