1979
december

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére december 3.

Lőkösházán (Békés m.) egy vonat autóbusszal ütközik. 12 ember meghal, 7 megsebesül.

Az oldal tetejére december 4.

Marjai József miniszterelnök-helyettes hazaérkezik az NSZK-ból, ahol részt vett a magyar gazdasági, műszaki és kulturális napok rendezvényein. Marjait fogadta Helmuth Schmidt kancellár is.

Az oldal tetejére december 5.

Bp-en megalakul a Szegényeket Támogató Alap (SZETA). 1989. április 4. Az alapító szervezők: Havas Gábor, Lengyel Gabriella, Matolay Magdolna, Nagy András, Solt Ottilia. 1980. március 31.

E naptól megkezdődik a Kelet-Németországban állomásozó szovjet csapatok csökkentése. — Ennek során mintegy 20 ezer katonát vonnak ki az NDK-ból.

Ohira Maszajosi japán miniszterelnök hivatalos látogatásra Pekingbe érkezik.
Az oldal tetejére december 6.

Öngyilkosságot követ el Tánczos Gábor szociológus, 1956-ban a Petőfi Kör titkára. december 22.

Bemutatják Gothár Péter Ajándék ez a nap c. filmjét.

Az oldal tetejére december 8.

Elkészül a Kunszentmiklós-Tass–Kelebia közötti, 103 km hosszú vasúti pálya villamosítása.

Az oldal tetejére december 10.
Bp-re érkezik Nyikolaj Scsolokov hadseregtábornok, szovjet belügyminiszter.

Kalkuttai Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusai női szerzetesrend alapítója Oslóban átveszi a Nobel-békedíjat.

Az oldal tetejére december 11.
Moszkvában megkezdődik a magyar–szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság ülése. A delegációkat Marjai József és Konsztantyin Katusev miniszterelnök-helyettesek vezetik.

Bp-en megkezdődik a magyar–szovjet kulturális együttműködési kormányközi bizottság ülése. A delegációkat Aczél György miniszterelnök-helyettes és Pjotr Gyemicsev szovjet kulturális miniszter vezeti.

Tihanyban megkezdődik 29 kommunista és munkáspárt kül­dötteinek tanácskozása a kommunista és a szociálde­mokrata pártok viszonyáról.

Az oldal tetejére december 12.

A NATO Tanácsa Brüsszelben, válaszul arra, hogy a Szu új rakétákkal váltja föl elavult közepes hatótávolságú rakétáit Közép- és Kelet-Európában, kettős határozatot fogad el: közepes hatótávolságú rakéták és manőverező robotrepülőgépek telepítéséről, és a fegyverkezés ellenőrzéséről, illetőleg a két kérdés összekapcsolásáról. december 13.

Az oldal tetejére december 13.

A magyar kormány állásfoglalásában, a VSZ Külügyminiszteri Bizottságával egyetértésben, aggodalmának ad hangot, hogy a NATO folytatni akarja „a fegyverkezési hajszát”.

Az oldal tetejére december 14.

Meghal Homoki Nagy István Kossuth-díjas természetfilm-rendező.

Az oldal tetejére december 18.

Átadják a bp-i Nyugati pályaudvar újjáépített utascsarnokát.

Az oldal tetejére december 19.

Kádár János Pakson megtekinti az épülő atomerőművet.

Az oldal tetejére december 20.

Az USA Szenátusának külügyi bizottsága 10 szavazattal és 7 tartózkodással elveti a SALT–II. szerződést, így az nem emelkedik törvényerőre.

Az oldal tetejére december 21.

A Hajdú-Bihar Megyei Tanács és a HNF megyei bi­zottsága ünnepi ülést tart Debrecen­ben az INgy megalakulásának 35. évfor­dulóján.

Befejezi bp-i tárgyalásait Kjeld Olesen dán külügyminiszter.
Az oldal tetejére december 22.

Tánczos Gábor temetésén, több száz gyászoló előtt, Vásárhelyi Miklós és Győrffy Sándor törté-nész beszél. A sajtó nem emlékezik meg az 1956-ban működött Petőfi Kör vezetőjének haláláról.

Az oldal tetejére december 24.

Szovjet csapatok érkeznek Afganisztánba. december 27. Az első egységek Kabul és Bagram város repülőterét veszik birtokba.

Az oldal tetejére december 27.

Az Afganisztánba érkezeő szovjet csapatok megszállják Kabult. A harcok során megölik Hafizullah Amin elnököt. — Kabulban Babrak Karmal* vezetésével bábkormány alakul. december 28. — Megkezdődik a tíz évig tartó afganisztáni háború. 1988. május 25.

Az oldal tetejére december 28.

A TASZSZ ismerteti az afgán kormány nyilatkozatát, és közli, a szovjet csapatok „az ország területi épségének, nemzeti függetlenségének és a forradalom vívmányainak megvé­dése érdekében” vonultak be Afganisztánba. 1980. január 4.