1976
március

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére március 2.

Kétnapos magyar–osztrák külügyminiszteri találkozó kezdődik Grazban és Sopronban. Mo-ot Puja Frigyes képviseli.

Gerald Ford amerikai elnök kijelenti: politikai szótárából törölte az „enyhülés” (détente) kifejezést, és a békét az erő helyzetéből kívánja biztosítani.

Az oldal tetejére március 4.

Bemutatják Ranódy László Árvácska c. filmjét.

Az oldal tetejére március 5.

Véget ér az SZKP XXV. kongresszusa. 1981. február 23. A kongresszus határozatot hoz a kommunizmus teljes felépítésének 1976–1990 közötti távlati programjáról. A KB főtitkárává ismét Leonyid Brezsnyevet választják.

Az oldal tetejére március 6.

Faluvégi Lajos pénzügyminiszter négynapos látogatásra az Egyesült Arab Emirátusokba érkezik.

Az oldal tetejére március 10.

Hivatalos látogatásra Mo-ra érkezik Abd-el Rahman Khan, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) főtitkára.

Az oldal tetejére március 11.

A kormány határozatot hoz a táppénzrendszer módosításá­ról és a táppénzfegyelem erősítéséről.

Az oldal tetejére március 12.

Bp-en tartja alakuló ülését az Európai Biztonság és Együttműködés Nemzetközi Bizottságának a demokrácia megszilárdításával, a társadalmi haladással és a fasizmus felszámolásával foglalkozó munkabizottsága.

Az oldal tetejére március 15.

Egyiptom felmondja az 1971 májusában aláírt szovjet–egyiptomi barátsági és együttműködési szerződést.

Az oldal tetejére március 18.

Bemutataják Bacsó Péter Zongora a levegőben c. filmjét.

Az oldal tetejére március 19.

Befejeződik az Ogy kétnapos tavaszi ülésszaka. Elfogadják az 1976: I. tc.-et a honvédelemről és az 1976: II: tc.-et a környezetvédelemről.

Az oldal tetejére március 23.

Hatályba lép a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egységokmánya, valamint az ún. Fakultatív Jegyzőkönyv. április 22. Miután Mo, a szovjet blokk többi országához hasonlóan, a helsinki konferencián a jegyzőkönyvet nem írta alá, továbbra is korlátozzák az emberi jogok nemzetközi ellenőrzését; az Emberi Jogok Bizottsága magyar panaszt nem vizsgálhat.

Az oldal tetejére március 24.

Argentínában katonai puccsal megbuktatják Isabel Perón elnököt. A junta vezetője Jorge Videla tábornok. 1981. március 29.

Az oldal tetejére március 26.

A bp-i Erkel Színházban emlékünnepséget tartanak II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 300. évfordulóján. Beszédet mond Kállai Gyula, a HNF OT elnöke és Köpeczi Béla akadémikus.

Bp-en átadják a Komjádi Béla Sportuszodát.
Az oldal tetejére március 27.

A KSH jelentést ad ki a IV. ötéves terv (1971–1975) teljesítéséről.

Pozsonyban befejeződik az SZLKP kongresszusa. A párt első titkárává ismét Jozef Lenártot választják. A 101 tagú KB-ban helyet kap Fábry István, Fehérváry Géza, Csáji István, Csank Zoltán, Lippai Lajos, Szalai Imre és Nagy Sándor.

Az oldal tetejére március 28.

Kádár János Szófiába utazik a BKP XI. kongresszusára.

Az oldal tetejére március 29.

Lékai László esztergomi érsek, prímás tesz látogatást a Vatikánban; magánkihallgatáson fogadja VI. Pál pápa, és átadja neki az érseki palliumot. április 27.

Az oldal tetejére március 30.

A HNF Polinszky Károly oktatási miniszter vezette küldöttsége II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulója alkalmából Borsiban megkoszorúzza Rákóczi emlékművét, majd a kassai dómban a fejedelem sírját. — A szlovák pártvezetés a magyar fél tudtára adja, hogy kedvezőtlenül ítéli meg Rákóczi szerepét; a magyar küldöttség kelet-szlovákiai tartózkodása során egyetlen központi szlovák párt- vagy állami szerv sem képviselteti magát.