1975
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 2.

Ülést tart az MSZMP KB. A testület az 1975. évi népgazdasági terv teljesítésének hiányosságairól tárgyal. — Losonczi Pált és Huszár Istvánt a PB tagjává választják.

Az oldal tetejére július 3.

Az M7-es autópálya Székesfehérvár és Balatonvilágos közötti szakaszának átadásával teljes gyorsforgalmi összeköttetés létesül a főváros és a Balaton között.*

Az oldal tetejére július 4.

Bp-en összeül az újonnan választott Országgyűlés. Megválasztják az Ogy tisztségviselőit, az ET tagjait és elnökét. Az ET elnöke Losonczi Pál, az Ogy elnöke Apró Antal. — Megalakul az új kormány. A Minisztertanács elnöke Lázár György; miniszterelnök-helyettesek: Aczél György, Borbándi János, Havasi Ferenc, Huszár István, Szekér Gyula. Belkereskedelem Szurdi István; belügy Benkei András; egészségügy Schultheisz Emil; építésügy és városfejlesztés Bondor József; honvédelem Czinege Lajos; igazságügy Korom Mihály; kohó- és gépipar Nemeslaki Tivadar; könnyűipar Keserű Jánosné; közlekedés- és postaügy Rödönyi Károly; kulturális miniszter Orbán László; külkereskedelem Bíró József; külügy Puja Frigyes; mezőgazdaság és élelmezésügy Romány Pál; munkaügy Karakas László; nehézipar Simon Pál; oktatásügy Polinszky Károly; pénzügy Faluvégi Lajos. Az OTh elnöke Huszár István. — Az MNB új elnöke László Andor helyett Tímár Mátyás.

Az oldal tetejére július 6.

A wimbledoni tenisztornák történetében először nyer színes bőrű versenyző; férfi egyesben az amerikai Arthur Ashe diadalmaskodik.

Az oldal tetejére július 8.

A Bolgár Nemzeti Kiállítás megnyitására Mo-ra láto­gat Todor Zsivkov, a BKP KB első titkára.

Az oldal tetejére július 9.

A nyugat-berlini filmfesztiválon Mészáros Márta Örökbefogadás c. filmje nyeri a nagydíjat, az Arany Medvét.

Portugáliában a katonai hatalmat összpontosító forradalmi katonatisztek meghirdetik a tanácsrendszeren alapuló szocializmus megvalósítását. július 11. — A polgári erők az év őszére politikai harcban letörik a kísérletet.

Az oldal tetejére július 11.

A Portugál Szocialista Párt visszahívja képviselőit a kormányból.

Az oldal tetejére július 14.

Bp-en meghal Lengyel József Kossuth-díjas író.*

Az oldal tetejére július 15.

Megkezdődik az űrhajózás történetének első amerikai–szovjet közös vállalkozása, a Szojuz–Apollo űrrepülés. július 17.

Az oldal tetejére július 16.

Mo-ra érkezik Batminh Dorzs hadseregtábornok, mongol honvédelmi miniszter.

Az oldal tetejére július 17.

Összekapcsolódik és 48 órán át együtt repül a Szojuz–19 és az Apollo űrhajó. Az űrhajósok: Alekszej Leonov, Valerij Kubaszov; Thomas Stafford, Deke Slayton, Vance Brand.

Az oldal tetejére július 18.

Tíz évre szóló magyar–holland gazdasági, ipari és műszaki együttműködési megállapodást írnak alá a két kormány képviselői.

Az oldal tetejére július 23.

Az ENSZ BT meghosszabbítja a békefenntartó csapatok mandátumát a Sínai-félszigeten.

Az oldal tetejére július 28.

Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik James Callaghan brit külügyminiszter. — Callaghan Puja Frigyes külügyminiszterrel tárgyal.

Az USA megadja a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt Romániának.

Az oldal tetejére július 29.

Kádár János vezetésével küldöttség utazik Helsinkibe, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet harmadik, záró szakaszára. augusztus 1. A küldöttség tagja Lázár György miniszterelnök és Puja Frigyes külügyminiszter. július 31.

Az oldal tetejére július 31.

Puja Frigyes külügyminiszter Helsinkiben találkozik Henry Kissingerrel, az USA külügyminiszterével.

Bemutatják Lányi András Segesvár c. filmjét.