1973
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 3.

Helsinkiben megkezdődik az európai biztonsági és együttműködé­si értekezlet, amelyen 33 európai or­szág, valamint az USA és Kanada vesz részt. július 7.

Az oldal tetejére július 7.

Helsinkiben befejeződik a biztonsági és együttműködési értekezet első, kül­ügyminiszteri szinten zajló szakasza. 1975. augusztus 1. Mo-ot Péter János külügyminiszter képviselte.

Az oldal tetejére július 8.

Háromnapos látogatásra Mo-ra érkezik Marien N’Gouabi, a Kongói Népi Köztársaság elnöke.

Az oldal tetejére július 9.

Végleg elutazik Bp-ről Alfred Puhan, az USA nagykövete. szeptember 10.

A szlovák kormány határozatot fogad el „a Szlovák Szocialista Köztársaság területén élő nemze-tiségek problémáinak megoldásáról”. A  határozat a nemzetiségi iskolák és az azokban folyó szlovák nyelvoktatás színvonalának növelésére, a nemzetiségi diákok szakiskolákba és főiskolákra történő felvételénél a nemzetiségi arányok figyelembe vételére, a nemzetiségek központi és járási szervekben való arányos képviseletének biztosítására, s „szükség esetén” anyanyelvüknek a hivatalos érintkezésben való használatának lehetővé tételére utasítja az állami szerveket.

Az oldal tetejére július 10.

Kádár János baráti látogatásra Jugoszláviába utazik.

Az oldal tetejére július 12.

Bemutatják Keleti Márton Bob herceg c. filmjét.

Az oldal tetejére július 13.

Meghal Ilku Pál művelődésügyi miniszter. augusztus 3.

Az oldal tetejére július 16.

Bp-re érkezik Pham Van Dong, a VDK miniszterelnöke.

Az oldal tetejére július 17.

Afganisztánban megdöntik Mohammad Zahir sah* uralmát, és kikiáltják a köztársaságot. Az ország elnöke Mohammad Daud Khan. 1978. április 27.

Az oldal tetejére július 18.

Hivatalos látogatásra Mo-ra érkezik Pierre Messmer francia miniszterelnök.

Az oldal tetejére július 19.

Az EK Miniszteri Tanácsa határozatot hoz a közös környzetvédelmi politika alapelveiről. A tag-országokat felszólítják az ólommentes benzin használatára.

Az oldal tetejére július 25.

A kormány határozatot hoz az állampolgárok által építhető lakás és üdülő nagyságának szabá­lyozásáról.

Bp-en 93 éves korában meghal Pattantyús-Ábrahám Dezső egykori politikus, 1919 nyarán a szegedi Nemzeti Kormány miniszterelnöke.*
Az oldal tetejére július 28.
Kádár János rövid pihenésre a Szu-ba utazik. — Nyolc szocialista ország pártvezetői találkozót tartanak a Krím-félszigeten. Kádár János külön is találkozik Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával.

Hivatalos látogatásra Mo-ra érkezik Kurt Waldheim, az ENSZ főtitkára. július 31.

Kelet-Berlinben (NDK) megkezdődik a X. Világifjúsági Találkozó. Mo-ról 700 tagú küldöttség érkezik Maróthy László, a KISZ KB első titkára vezetésével.

Az oldal tetejére július 29.

A görögországi népszavazás az elnöki rendszerű köztársaság mellett dönt. Georgiosz Papado-puloszt nyolc évre köztársasági elnökké választják. 1974. július 24.