1972
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május 1.

Dél-Vietnamban Quang Tri tartományi székhelyet beveszik az északi csapatok. szeptember 15.

Az oldal tetejére május 4.

Bemutatják Fejér Tamás Hekus lettem c. filmjét.

Golda Meir izraeli miniszterelnök hivatalos látogatásra Romániába érkezik.* Személyében izraeli kormányfő első alkalommal tárgyal szocialista országban.

Megszakadnak a párizsi amerikai–vietnami béketárgyalások. július 13.

Az oldal tetejére május 5.

Megkezdődik az Európai Szolidaritási Hét. Az Országházban tartott ünnepélyes megnyitón beszédet mond Kállai Gyula, a HNF OT elnöke.

Az oldal tetejére május 6.

Bp-en befejeződik a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének VIII. küldött-gyűlése. A szervezet elnökévé Csanádi György közlekedés- és postaügyi minisztert választják.

Az oldal tetejére május 8.

Richard Nixon amerikai elnök elrendeli a VDK kikötőinek elaknásítását és az ország elleni tömeges légitámadásokat. augusztus 1.

Az oldal tetejére május 9.

Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára vezetésével szakszervezeti küldöttség utazik az NSZK-ba. — A küldöttség tagjait fogadja Willy Brandt kancellár.

Az oldal tetejére május 10.

Kádár János az MSZMP KB-hoz írott levelében, életkorára hivatkozva, felajánlja lemondását. május 25. — A „gesztus” hátterében a párt balos ellenzékének támadásai állnak. Kádárt megerősítik tisztségében, de a megkezdett reformok folytatásáról le kell mondania.

Az oldal tetejére május 12.

Bemutatják Gyöngyössy Imre Meztelen vagy c. filmjét.

Bonnban parafálják az NDK és az NSZK első államközi szerződését a két állam közötti vasúti és vízi közlekedés szabályozásáról. május 26.

Az oldal tetejére május 15.

Hivatalos baráti látogatásra Bp-re érkezik Ivan Jakubovszkij marsall, a VSZ egyesített fegyveres erői főparancsnoka. 1975. november 3.

27 évi amerikai megszállás után ismét japán fennhatóság alá került Okinava szigete, ezt követően is az USA legjelentősebb haditengerészeti és légi támaszpontja a Távol-Keleten.

Az oldal tetejére május 16.

Az MSZMP PB határozatot hoz az ipari termelőkapacitások jobb kihasználásáról.

Az oldal tetejére május 17.

A NSZK parlamentje heves viták után ratifikálja a Lengyelországgal (1970. december 7-én) és a Szu-val (1970. augusztus 12-én) kötött szerződéseket.

Az oldal tetejére május 19.

A cannes-i filmfesztiválon Jancsó Miklós rendezői nagydíjat nyer Még kér a nép c. filmjéért.

Az oldal tetejére május 22.

Moszkvába érkezik Richard Nixon, az USA elnöke. Ő az első amerikai elnök, aki a szovjethatalom megszületése óta a szovjet fővárosba látogat. május 26.

Az oldal tetejére május 24.

Vályi Péter miniszterelnök­-helyettes Moszkvában kezd tárgyalásokat a ma­gyar–szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködésről.

Az oldal tetejére május 25.

Az Országházban ünnepséget tartanak Kádár János 60. születésnapja alkalmából. május 26. A köszöntőkre válaszoló Kádár „nemzeti tragédiának” nevezi 1956-ot.

Az oldal tetejére május 26.

Hatvanadik születésnapja alkalmából az Mt Kádár Jánost a Szocialista Munka Hőse címmel, a Szu LT Elnöksége Lenin-renddel* tünteti ki.

Moszkvában Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára és Richard Nixon, az USA elnöke aláírja a ballisztikusrakéta-elhárító rendszerek teljes, valamint a stratégiai támadófegyverek ideig-lenes korlátozásáról szóló szovjet–amerikai megállapodást (SALT–I).

Az NDK fővárosában aláírják az NSZK és az NDK közötti közlekedési szerződést; ez az első nemzetközi szerződés, amelyet a két német állam szuverén országként köt egymással.
Az oldal tetejére május 27.

Bp-en befejeződik a szocialista brigádvezetők IV. kongresszusa.

Megkezdődik az ünnepi könyvhét. Megjelenik 99 könyv.
Az oldal tetejére május 28.

Meghal VIII. Edward, Nagy-Britannia v. királya, aki 1936 decemberében, 11 hónapi uralkodás után lemondott trónjáról.

Az oldal tetejére május 29.
Nyers Rezső, az MSZMP PB tagja vezetésével pártküldöttség utazik a Szu-ba. Egyhetes ott-tartózkodásuk során a szovjet népgazdaság irányításának rendszerét tanulmányozzák.

Richard Nixon amerikai elnök moszvai látogatásának utolsó napján aláírják a szovjet–amerikai kapcsolatok alapelveiről szóló nyilatkozatot.

Az oldal tetejére május 30.

Bp-re érkezik Fidel Castro kubai kommunista pártvezető, miniszterel­nök. június 6.

Mo-ra látogat Stane Kavčić szlovén kormányfő.