1972
december

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére december 7.

Bemutatják Várkonyi Zoltán Emberrablás magyar módra c. filmjét.

Az USA-ból felbocsátják az Apollo–17 űrhajót, fedélzetén Gene Cernan, Ron Evans és Harrison Schmitt űrhajósokkal. december 11. Ez az amerikai holdprogram hatodik sikeres, egyben utolsó repülése.

Az oldal tetejére december 8.

Kiállítás nyílik a Műcsar­nokban a Szu megalakulásá­nak 50. évfordulóján. Megnyitót mond Apró Antal, a Magyar–Szovjet Bará­ti Társaság elnöke.

Az oldal tetejére december 11.

Az Apollo–17 űrhajó holdkompja sikeresen leszáll a Hold felszínére. — Ez idő óta nem járt ember idegen égitesten.

Az oldal tetejére december 12.

Öngyilkosságot követ el Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, költő, prózaíró, fotóművész.

Az oldal tetejére december 14.

Befejeződik az Ogy kétnapos téli ülése. Elfogadják az 1972: VI. tc.-et az 1973. évi költségvetésről; az 1972: VII. tc.-et a népgazdasági tervezésről. A költségvetés intézkedik az állami iparban dolgozók bérének átlagosan 10-12%-os emeléséről. 1973. március 1.

Emlékülést tartanak az Akadémián Kodály Zoltán születésének 90. évfordulóján.

Az oldal tetejére december 15.

Ünnepi tudományos ülést rendeznek az MTA-n a Szu megala­kulásának 50. évfordulóján. Az elő­adók: Nemes Dezső, az MSZMP PB tagja; Erdey-Grúz Tibor, az MTA elnöke; Jurij Bromlej szovjet akadémi­kus.

Az oldal tetejére december 18.

Kádár János vezetésével párt- és állami kül­döttség utazik Moszkvába a Szu megalakulásának 50. évforduló­ján rendezendő ünnepségekre. A küldöttség tagja Losonczi Pál, az ET elnöke.

Az amerikai légierő újabb bombázásokat kezd a VDK fővárosa, Hanoi és Haipong kikötője ellen. december 29.

Az oldal tetejére december 21.

Ünnepélyesen aláírják az NSZK és az NDK közötti alapszerződést. A két német állam kölcsönösen elismeri egymást

Az oldal tetejére december 22.

Átadják a forgalomnak a budapesti kelet–nyugati metróvonal Deák tér és Déli pályaudvar közötti szakaszát. 1976. december 31.

Az oldal tetejére december 26.

Negyvenedik születésnapján öngyilkosságot követ el Domján Edit színművésznő.

Az oldal tetejére december 28.

Távozik miniszterelnöki posztjáról Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt főtitkára. Kimet megválaszják a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnökévé. 1994. július 8.

Az oldal tetejére december 29.

A Szu megalakulásának 50. évfordulója tiszteletére díszünnepséget tartanak az Erkel Színházban. Ünnepi beszédet mond Apró Antal, az MSZMP KB PB tagja, az Ogy és a Magyar–Szovjet Baráti Társaság elnöke.

Befejeződik az amerikai légierő utolsó nagy bombázása a VDK ellen. — Az év végére az amerikai csapatok létszáma Vietnamban már csak 24 ezer. 1973. január 15.

Az oldal tetejére december 30.

Kiszabadul a börtönből az 1961 nyarán 12 évi börtönre ítélt Tabódy István r. kat. lelkész, aki büntetését néhány hónap híján teljes egészében letöltötte.*  2000. szeptember 25.

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján díszünnepséget rendeznek az Állami Operaházban. Beszédet mond Losonczi Pál, az ET elnöke, Illyés Gyula és Aczél György, az MSZMP KB PB tagja.

Az oldal tetejére december 31.

A bp-i Rákóczi úton megszűnik a villamosközlekedés.