1970
március

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére március 1.

Ausztriában a szocialista párt nyeri a parlamenti választásokat. április 21.

Az oldal tetejére március 3.

Kihirdetik az 1970: 4. tvr.-t az útlevélről. A 3. §. szerint minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy útlevelet kapjon és külföldre utazzék, amennyiben a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelel. Nem adható útlevél annak, akinek kiutazása vagy külföldön tartózkodása a Magyar Népköztársaság állami vagy gazdasági érdekeit, illetőleg egyéb jelentős közérdeket sért vagy veszélyeztet. A kormány felhatalmazást kap arra, hogy az útlevelek kiadásának és felhasználásának szabályait, valamint az útlevél kiadását kizáró okokat rendelettel megállapítsa. 1972. január 1.

Az oldal tetejére március 4.

Fonyódon (Somogy m.) századik életévében meghal Bacsák György régész, csillagász, polihisztor, a szerb Milutin Milanković által felvázolt jégkorszakelmélet továbbfejlesztője.

Az oldal tetejére március 5.

Bemutatják Révész György Utazás a koponyám körül c. filmjét.

Az oldal tetejére március 9.

Péter János külügyminiszter Lengyelországba látogat.

Az oldal tetejére március 13.

Rapai Gyula, Mo új moszkvai nagykövete átadja megbízólevelét. 1976. szeptember 29.

Az oldal tetejére március 16.

Fock Jenő miniszterelnök vezetésével kormányküldöttség utazik Moszkvába. A felek az ötéves tervek egyeztetéséről tárgyalnak.

Az oldal tetejére március 18.

Kambodzsában Lon Nol Amerika-barát tábornok és Szirik Matak herceg megfosztja hatalmától Norodom Szihanuk miniszterelnököt. április 29. — Szihanuk Pekingben alakít emigráns kormányt. Lon Nol rendszere ellen fegyveres mozgalom bontakozik ki. 1975. január 7.

Az oldal tetejére március 19.
A Szabadegyházak Tanácsa nyilatkozatban köszönti a „a felszabadulás 25. évfordulóját”.

Bemutatják Várkonyi Zoltán Szemtől szembe c. filmjét.

Willy Brandt, az NSZK kancellárja és Willi Stoph, az NDK miniszterelnöke Erfurtban találkozik; ez a két német állam vezetőjének első csúcstalálkozója. május 21.

Az oldal tetejére március 22.

Országjáró körútra indul Lenin páncélautójának magyar fiatalok által épített másolata.

Az oldal tetejére március 23.
Péter János külügyminiszter az NDK-ba utazik.

Magyar kulturális hét kezdődik a Szu-ban. október 23. A magyar küldöttséget Ilku Pál művelődésügyi miniszter vezeti. A Kreml Kongresszusi Palotájában tartott megnyitón a Magyar Állami Népi Együttes szerepel.

Az oldal tetejére március 25.

Az 1970: 7. tvr. az ország felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából részleges közkegyelmet hirdet. Kegyelemben részesülnek azok, akiket a bíróság jogerősen egy évet meg nem haladó szabadságvesztésre ítélt; felére csökken a büntetése azoknak, akiket a bíróság jogerősen öt évet meg nem haladó szabadságvesztésre ítélt. A köztörvényi bűntett miatt jogerősen elítéltek közül szabadságvesztésük tartamára tekintet nélkül kegyelemben részesülnek a) a teherben levő nők, b) az olyan anyák, akiknek tíz éven aluli gyermekük van, c) az ötvenötödik életévüket betöltött nők és a hatvanadik életévüket betöltött férfiak, d) az életet veszélyeztető gyógyíthatatlan betegségben szenvedők. — Kiszabadul a börtönből az 1956 után előbb halálra, majd másodfokon életfogytiglani börtönre ítélt Wittner Mária.

Az oldal tetejére március 29.

Háromnapos baráti látogatásra Romániába érkezik Puja Frigyes, a külügyminiszter első helyettese. március 30.

Az oldal tetejére március 30.

A magyar–román kishatárforgalom számára megnyitják a Csengersima és Pete (Petea) közötti határátkelőhelyet. október 1.