1969
szeptember

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére szeptember 1.

Líbiában fiatal katonatisztek Moamer el-Kadhafi ezredes vezetésével katonai puccsot hajtanak végre, és megdöntik I. Idrisz király uralmát. 1970. január 12. A Forradalmi Parancsnoki Tanács közleményben tudatja: „Azért lázadtunk fel, hogy megvédjük a nép szabadságát és méltóságát, s hogy magasra emeljük az arab nemzet zászlaját.”

Az oldal tetejére szeptember 2.

Meghal Ho Si Minh, a VDK és a Vietnami Kommunista Párt elnöke.

Az oldal tetejére szeptember 4.

Bemutatják* Elek Judit Sziget a szárazföldön c. filmjét.

Az oldal tetejére szeptember 9.

Az MSZMP KB az egyházak befolyásának visszaszorítása érdekében határozatot hoz az egyházi szertartások (keresztelő, esküvő, temetés) szocialista ünnepségekkel való helyettesítésére.

Az Egészségügyi Világszervezet Bp-en rendezi európai értekezletét.
Az oldal tetejére szeptember 11.
Pekingben tárgyal Csou En-laj kínai és Alekszej Koszigin szovjet miniszterelnök. A felek nem jutnak megegyezésre a szovjet–kínai kapcsolatok vitás kérdéseiről.
Az oldal tetejére szeptember 19.

A Szu és Mo egyezményt ír alá a Barátság II. kőolajvezeték építéséről.

Az ENSZ Közgyűlésének XXIV. ülésszakán Belorusszia, Bulgária, Csehszlovákia, Mo, Len-gyelország, Mongólia, Románia, a Szu és Ukrajna küldöttsége egyezménytervezetet ad át U Thant főtitkárnak a vegyi és baktériumfegyverek eltiltásáról.

Az oldal tetejére szeptember 20.

Szlovákiában tízéves fennállását ünnepli a nyitrai Magyar Pedagógiai Fakultás.

Az oldal tetejére szeptember 23.

Kínában végrehajtják az első kísérleti földalatti atomrobbantást.

Az oldal tetejére szeptember 24.

Ausztriában bevezetik a 40 órás munkahetet.

Az oldal tetejére szeptember 25.

Bemutatják Szemes Mihály Az alvilág professzora c. filmjét.

Az oldal tetejére szeptember 26.

Urho Kekkonen, Finnország köztársasági elnöke hatnapos látogatásra Mo-ra érkezik. október 1.

Az oldal tetejére szeptember 27.

A CSKP KB e napon befejeződő ülésén megkezdődnek a párt vezetésén belüli tisztogatások. Érvénytelenítik a KB-nak a „testvérpártok” varsói levelét visszautasító 1968. júliusi, a KB Elnökségének a megszállás ellen tiltakozó 1968. augusztusi „szovjet- és szocialistaellenes” határozatait; a párt 1968. augusztus 22-ei rendkívüli, XIV. kongresszusát illegitimnek nyilvánítják. Kizárják a KB-ból a párt reformszárnyának 80 tagját, köztük Josef Smrkovskýt, Zdeněk Mlynářt és Jiří Hájeket, s javasolják Alexander Dubček visszahívását tisztségeiből. október 15. — Ludvík Svoboda köztársasági elnök Oldřich Černík miniszterelnökkel az élen új szövetségi kormányt nevez ki, amelynek tagja többek között Josef Kempný és Peter Colotka miniszterelnök-helyettesek, Ján Marko külügyminiszter, Martin Dzúr nemzetvédelmi miniszter és Jan Pelnář belügyminiszter.

Az oldal tetejére szeptember 28.

Alexander Dubčeket kizárják a CSKP Elnökségéből. Dubčeket megfosztják a Szövetségi Gyűlés elnöki funkciójától és képviselői mandátumától. — A KB-ból további kilenc politikust kizárnak, 19 tag bejelenti lemondását; az utóbbiak között van Ludvík Svoboda államfő is.

Parlamenti választásokat tartanak az NSZK-ban. A CDU–CSU pártszövetség 46,1%, az SPD 42,7%, a liberális párt 5,8% szavazatot kap. október 21.

Az oldal tetejére szeptember 29.

Meghal Szirmai István, az MSZMP KB PB tagja, a KB tudományos és kulturális ügyekért felelős titkára.