1969
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 1.

A BKV járatain bevezetik a kalauz nélküli közlekedést. 1970. október 15.

Az oldal tetejére július 3.

Romániában a kormány rendelete megerősíti a nemzeti kisebbségeknek azt a jogát, hogy mindazon tantárgyakból, amelyeket nem román nyelven tanultak, anyanyelvükön vizsgázzanak.

Az oldal tetejére július 4.

Bp-re érkezik Agostino Neto, az Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom elnöke.

Az oldal tetejére július 5.

Bostonban (USA, Massachusets állam) meghal Walter Gropius német építész, a Bauhaus ala-pítója.

Az oldal tetejére július 8.

Kádár János vezetésével magyar párt- és kormányküldöttség látogat Bulgáriába. — A négynapos látogatás során a felek barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést írnak alá.

Moszkvában megnyílik a Bp életét bemutató kiállítás.

Bukarestben összeül a Magyar Nemzetiségű Dolgozók Tanácsának országos plénuma. A küldöttek megvitatják „az RKP KB X. kongresszusának téziseit az 1971–75-ös ötéves tervről és az 1976–80-as időszak nemzetgazdaságfejlesztési irányvonaláról”. A felszólalók (többek közt Demeter János, Franyó Zoltán, Balogh Edgár, Domokos Géza, Sütő András, Bányai László, Dukász Anna, Bodor Pál) „kifejezést adtak a romániai magyar nemzetiségű munkások, szövetkezeti parasztok és értelmiségiek őszinte gondolatainak és érzelmeinek, hangsúlyozva teljes egyetértésüket a párt bel- és külpolitikájával”.

Újabb szovjet–kínai határkonfliktus robban ki az Amur-folyó mentén. augusztus 13.

Az USA megkezdi harcoló csapatai fokozatos kivonását Dél-Vietnamból. október 12.

Az oldal tetejére július 9.

Mo hivatalosan bejelenti csatlakozási szándékát a Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezményhez (GATT); a szervezet 15 ország és a Közös Piac részvételével bizottságot hoz létre a magyar csatlakozási tárgyalások folytatására. 1973. június 30.

Bp-en meghal Dietz Károly ügyvéd, 1918-ban Bp rendőrfőkapitánya, 1935 és 1939 között a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. — Kapitánysága alatt a válogatott az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

Az oldal tetejére július 10.

Bemutatják Fejér Tamás A beszélő köntös c. filmjét.

Az oldal tetejére július 11.

Belgrádban befejeződik az el nem kötelezett országok konferenciája.

Az oldal tetejére július 13.

Elkészül a Cegléd és Szajol közötti, 38 km hosszú vasúti pálya villamosítása. 1970. július 12.

A Szu-ból felbocsátják a Luna–15 holdszondát. július 21.

Az oldal tetejére július 14.

A Salvador és Honduras közötti labdarúgó-mérkőzés után tömegverekedésre kerül sor, amelyben mintegy ezer szurkoló életét veszti.

Az oldal tetejére július 16.

Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal a fedélzetén útjára indul az amerikai Apollo–11 űrhajó, az első emberi expedíció a Holdra. július 20.

Az oldal tetejére július 18.

Horgos Gyula kohó- és gépipari miniszter feljegyzést készít Nyers Rezső, az MSZMP KB titkára részére, a Nissan konszernnel együttműködésben személygépkocsi-összeszerelő üzem mo-i létesítéséről. december 11.

Az oldal tetejére július 20.

Az Eagle holdkomp Neil Armstronggal és Edwin Aldrinnal magyar idő szerint 21.17-kor leszáll a Holdon, a Nyugalom-tengerének térségében, ahol az űrjármű 24 órát tartózkodik. július 21.

Az oldal tetejére július 21.

Közép-európai idő szerint 3 óra 56 perckor a Holdra lép Neil Alden Armstrong, az első ember egy idegen égitesten. Negyedóra múltán követi őt Edwin Aldrin. — Az űrhajósok 2 óra 36 perc 40 másodpercnyi időt töltenek a Hold felszínén.

Az oldal tetejére július 23.

Az EK Miniszteri Tanácsa újra napirendre tűzi Nagy-Britannia, Dánia, Írország és Norvégia felvételi kérelmét. 1970. június 30.

Az oldal tetejére július 30.

Meghal Brian Jones zenész, a Rolling Stones együttes egyik alapítója.