1969
december

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére december 1.

Hágában kétnapos csúcstalálkozót kezdenek az EK állam- és kormányfői. Georges Pompidou hozzájárul Nagy-Britannia felvételéhez; a résztvevők állást foglalnak az EK bővítése mellett. június 30.

Az oldal tetejére december 3.

Moszkvában megkezdődik az európai szocialista országok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója. Mo-ot Kádár János és Fock Jenő miniszterelnök képviseli.

A magyar labdarúgó-válogatott a franciaországi Marseilles-ben világbajnoki pótselejtező mérkőzésen 4:1 arányú vereséget szenved Csehszlovákia csapatától. A csapat nem jut ki az 1970. évi mexikói világbajnokságra. 1977. október 29.

Az oldal tetejére december 6.

Bemutatják* Jancsó Miklós Sirokkó c. filmjét (magyar–francia koprodukció).

Az oldal tetejére december 8.

Moszkvában megkezdődik a magyar–szovjet kulturális vegyesbizottság ülésszaka. A magyar delegációt Ilku Pál művelődésügyi miniszter vezeti.

Az oldal tetejére december 9.

Romániában létrehozzák a nemzeti kisebbségek önálló könyvkiadóját, a Kriteriont; igazgatója Domokos Géza, főszerkesztője Bodor Pál és Hedi Hauser; a magyar lektorátus vezetője Szász Béla.

Az oldal tetejére december 11.

Befejeződnek a magyar gazdasági vezetés és a japán Nissan Motor Company cég tárgyalásai egy évi 63 ezer db kapacitású mo-i gépkocsi-összeszerelő üzem létesítéséről.

Az oldal tetejére december 12.

Milánóban az újfasiszták bombamerényletet követnek el a Banca Nationale dell’Agricoltura Piazza Fontanán található fiókja ellen; tizenhatan meghalnak és száznál is többen megsebesülnek. 1980. augusztus 2. — Olaszországban megkezdődik a politikai terrorizmus korszaka. 1974. június 17.

Az oldal tetejére december 13.

Bemutatják Gyöngyössy Imre Virágvasárnap c. filmjét.

Az oldal tetejére december 16.

Kádár János háromnapos látogatásra Csehszlovákiába érkezik.

Bp-re látogat Pak Szong Csol, a KNDK külügyminisztere. — Itt-tartózkodása során aláírják a magyar–észak-koreai árucsere-forgalmi és fizetési megállapodást.

A Szövetségi Gyűlés éléről eltávolított Alexander Dubčeket, a CSKP KB v. első titkárát Ludvík Svoboda köztársasági elnök, a pártvezetés határozata alapján, Csehszlovákia ankarai nagy-követévé nevezi ki. 1970. január 28.

Az oldal tetejére december 17.
Magyar–spanyol konzuli és kereskedelmi megállapodást írnak alá Párizsban.

Az MTI nyilvánosságra hozza a kormány Gazdasági Bizottságának határozatát a mellenniumi földalatti vasút vonalának a Mexikói útig történő meghosszabbításáról.

Az oldal tetejére december 18.
Bp-en aláírják az ELTE és a moszkvai Lomonoszov Egyetem együttműködési szerződését.

Nagy-Britanniában eltörlik a halálbüntetést.

Az oldal tetejére december 19.

Mo-on bemutatják Dennis Hopper amerikai színész és rendező Szelíd motorosok (Easy Rider) c. filmjét.

Az USA bejelenti a Kína elleni kereskedelmi embargó részleges feloldását.
Az oldal tetejére december 20.

Bemutatják Palásthy György A varázsló c. filmjét.

Az oldal tetejére december 21.

A moszkvai Pravda, születésének 90. évfordulóján, 13 évi szünet után először közöl pozitív értékelést Sztálinról; a cikkíró megállapítja, hogy a kommunista párt és a szovjet állam egykori vezetője „kiváló teoretikus és szervező volt”.

Az oldal tetejére december 22.
Hivatalos látogatásra Moszkvába érkezik Péter János külügyminiszter.

A VSZ tagállamainak honvédelmi miniszterei kétnapos tanácskozást kezdenek Moszkvában. Mo-ot Czinege Lajos vezérezredes képviseli.

Bp-en felavatják a Rottenbiller utcát és a Mező Imre utat a Baross tér fölött összekötő hidat, a Baross téri aluljárórendszert, valamint a Hungária körúti felüljárót.

Az oldal tetejére december 31.

Kihirdetik az 1969: 41. tvr.-t a Magyar Tudományos Akadémiáról; a jogszabály rögzíti az MTA feladatait, hatáskörét, szerveit és intézményeit.

Megnyílik a Hotel Duna Intercontinental, Bp egyetlen luxuskategóriájú szállodája.