1969
augusztus

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére augusztus 2.

Richard Nixon amerikai elnök háromnapos látogatásra Romániába érkezik.

Véres fegyveres összecsapás robban ki Észak-Írországban a katolikusok és a protestánsok között. augusztus 14.

Az oldal tetejére augusztus 5.

Az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Bizottsága „a szomszédos szocialista országok magyar anyanyelvű lakosságának kulturális helyzetéről és az ezzel kapcsolatos feladatokról” tárgyal. A határozat megfogalmazza kulturális életük és oktatásügyük tervszerű támogatásának szükségességét.

Az oldal tetejére augusztus 9.

Los Angelesben brutálisan meggyilkolnak öt embert, köztük Sharon Tate-et, Roman Polanski filmrendező feleségét.

Az oldal tetejére augusztus 10.

Meghal Kodolányi János posztumusz Kossuth-díjas (1990) író.

Az oldal tetejére augusztus 12.

Bukarestben befejeződik az RKP X. kongresszusa. Nicolae Ceauşescu először említi a „társadalom homogenizálása” kifejezést a „kizsákmányoló osztályok” felszámolását követően a szocialista társadalomban végbemenő homogenizációs folyamat jelölésére. (A későbbi események elemzése azt mutatja, hogy valójában a társadalmi homogenizáció mögött etnikai/nyelvi homogenizációt kell érteni.*) — Létay Lajost, a kolozsvári Utunk, és Szilágyi Dezsőt, az Előre főszerkesztőjét a KB tagjává, Sütő Andrást és Domokos Gézát póttaggá választják.

Az oldal tetejére augusztus 13.

Kínai–szovjet határincidens kezdődik Kazahsztánban. A kínai kormány területi követeléseit a Szu elutasítja, és nukleáris fegyver bevetését helyezi kilátásba.

Az oldal tetejére augusztus 14.

Bemutatják Gyarmathy Lívia Ismeri a szandi mandit? c. filmjét.

A második világháború óta legsúlyosabb katolikus–protestáns fegyveres összecsapások megfékezésére brit csapatok érkeznek Belfastba. augusztus 18.

Az oldal tetejére augusztus 15.

Lerakják a leendő úttörőváros alapkövét a Balaton északi partján, Zánka községben (Veszprém m.). 1975. május 25.

Az oldal tetejére augusztus 18.
A hónap elején kirobbant észak-írországi vallásháborúnak 9 halott és 740 sebesült áldozata van.

White Lake-ben (USA, New York állam) befejeződik a 32 előadó és együttes részvételével rendezett négynapos Woodstocki Fesztivál.

Az oldal tetejére augusztus 20.

A bp-i Erkel Színházban megrendezik a Magyar Televízió IV. Táncdalfesztiváljának döntőjét. 1971. augusztus 20. Első díjat nyer Késmárky Marika („Egy fiú a házból”) és Koós János („Nem vagyok teljesen őrült”); második díjat Harangozó Teri („Szeretném bejárni a földet”) és a Metro együttes („Régi kép: szobrok”). Arany Mikrofon-díjat kap Harangozó Teri, előadói díjat Koncz Zsuzsa, hangszerelői díjat Wolf Péter.

Az oldal tetejére augusztus 31.

E hónap folyamán a Magyar Külkereskedelmi Bank vezetésével üzletemberekből és szakértőkből álló delegáció tárgyal Olaszországban a FIAT céggel 550 km-nyi mo-i fizetős autópálya építésében való olasz részvételről.