1969
január

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére január 1.

Prágában érvénybe lép a föderációs alkotmánytörvény, amelynek értelmében a Csehszlovák Szocialista Köztársaság átalakul a Cseh Szocialista Köztársaság és a Szlovák Szocialista Köztársaság szövetségi államává. Ludvík Svoboda köztársasági elnök Oldřich Černíkkel az élen kinevezi az első szövetségi kormányt; tagjai többek között Ján Marko külügyminiszter, Martin Dzúr nemzetvédelmi miniszter és Jan Pelnář belügyminiszter.

Pozsonyban megalakul az első ténylegesen önálló csehszlovákiai magyar kiadó, a Madách Könyv- és Lapkiadó. Igazgatója Dobos László, főszerkesztője Hubik István.

Az oldal tetejére január 4.

Öngyilkosságot követ el a BM-kórházban őrizetben tartott Péter György, 1948 óta a KSH elnöke. — Pétert nem bizonyított gazdasági bűncselekményekkel vádolják, hogy közgazdasági reform-elképzeléseit kiiktassák a közéletből.

Az oldal tetejére január 9.

Bemutatják Mészáros Márta Holdudvar c. filmjét.

Az oldal tetejére január 10.
Mo és Románia megbízottai Bp-en jóváhagyják a kulturális és tudományos együttműködés 1969–1970. évi tervét, továbbá a két ország egyetemi és főiskolai hallgatóinak, aspiránsainak cseréjéről szóló egyezményt.

VI. Pál pápa Szabó Imre segédpüspököt esztergomi apostoli kormányzóvá (1971. szeptember 28.), Ijjas József csanádi apostoli kormányzót kalocsai érsekké (1987. június 5.), Bánk József győri apostoli kormányzót váci (1974. február 2.), Cserháti József pécsi apostoli kormányzót pécsi megyéspüspökké (1989. november 3.) nevezi ki. január 23.

Svédország elismeri a Vietnami Demokratikus Köztársaságot.
Az oldal tetejére január 13.

Magyar–szovjet történész vegyesbizottság alakul Bp-en; a szovjet tagozat elnöke Alekszandr Guber akadémikus, a magyaré Pach Zsigmond Pál akadémikus.

Az oldal tetejére január 19.

Az MTV megkezdi a Bors c. történelmi kalandfilm-sorozat sugárzását. Rendező Herskó János, a címszereplő Sztankay István.

Az oldal tetejére január 20.

Bauer Sándor tizenhét éves fiatalember, Jan Palach példáját követve és Mo szovjet megszállása elleni tiltakozásul, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén felgyújtja magát. január 23. Búcsúlevelében írja: „Szeretnék élni, de most a szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek.”

Az oldal tetejére január 21.

A KGST XXII. ülésszakán Berlinben a szervezet 20 éves fennállását ünneplik. április 26.

Az oldal tetejére január 22.
Robbanás történik a répcelaki szénsavgyárban. A gyárban az egyik tartály robban fel; kilenc ember meghal, sokan súlyosan megsérülnek.

Dél-Vietnamban megindult az amerikai tengerészgyalogság utolsó nagy hadművelete, amelynek során rövid ideig behatolnak Laosz területére is. március 18.

Az oldal tetejére január 23.
Belehal égési sérüléseibe Bauer Sándor.
Az újonnan kinevezett r. kat. főpapok (Ijjas József kalocsai érsek, Bánk József váci megyéspüspök és Cserháti József pécsi megyéspüspök) az ET elnöke előtt leteszik az államesküt.

A pápa Kisberk Imre segédpüspököt székesfehérvári apostoli kormányzóvá nevezi ki. 1971. szeptember 29. 1974. február 2.

Bemutatják Palásthy György Hazai pálya c. filmjét.

Az oldal tetejére január 24.

Spanyolországban, a polgárháború 1939. évi befejezése óta először, a diáklázongások miatt kihirdetik a rendkívüli állapotot.*

Az oldal tetejére január 25.

A Nsz „Állam, egyház, ideológia” címmel arról ír, hogy az állam és az egyház viszonya abban a mértékben rendeződik, ahogyan az egyházak vezetői tudomásul veszik a szocialista társadalmi rend létét.

Az oldal tetejére január 26.

Elkészül a Bp Nyugati pályaudvar és Cegléd közötti vasúti pálya villamosítása. július 13.

Az oldal tetejére január 30.

A Beatles együttes e napon tartja utolsó koncertjét, az Apple lemezkiadó székházának tetején, Londonban. (E koncert előtt utoljára 1966-ban, San Franciscóban volt fellépésük.) Az előre be nem jelentett koncerten, amelynek a rendőrség vet véget, az áramellátás megszüntetéséig a „Get back”, a „Don't Let Me Down”, az „I've Got a Feeling”, a „One After 909” és a „Dig a Pony” c. dalt játsszák.

Az oldal tetejére január 31.

Herend (Veszprém m.) vasútállomásán hibás váltóállítás miatt egy gyorsvonat belerohan egy várakozó katonai szerelvénybe; 11 ember meghal, 33 súlyosan, 36 könnyebben megsérül.