1968
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május 3.

Diákzavargások kezdődnek Franciaországban, miután a párizsi Sorbonne rektora az előző napon bezáratja az egyetem nanterre-i fakultását. A diákok és a rendőrök között utcai összecsapásokra kerül sor. május 10. A megmozdulások országos méretű sztrájkká növekednek. május 13.

Az oldal tetejére május 4.

Moszkvában kétnapos tárgyalások kezdődnek a szovjet és a csehszlovák vezetők között, akik közül a reformereket éles támadások érik. május 8. Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára felszólítja a küldöttség tagjait, hogy mindent tegyenek meg az „ellenforradalmi veszély” elhárítására.

A magyar labdarúgó-válogatott, Sós Károly irányításával, Bp-en 2:0 arányban győz a Szu csapata ellen. május 11.

Az oldal tetejére május 6.

Dél-Vietnamban befejeződik a Tet-offenzíva. — Bár a DNFF által indított hadművelet katonai szempontból nem volt sikeres a, számos amerikait győzött meg arról, hogy a győzelem kivívása reménytelen. május 13.

Az oldal tetejére május 8.

A bolgár, a lengyel, a magyar, a keletnémet és a szovjet kommunista párt első és főtitkárai vezette küldöttségek Moszkvában a csehszlovákiai helyzetről tanácskoznak. július 14. A szovjet vezetés kilátásba helyezi, ha a csehszlovák politikai irányvonal nem változik, „erélyesebb fellépésre” is sor kerülhet.

Bemutatják Makk Károly Bolondos vakáció c. filmjét.

Az oldal tetejére május 10.

A párizsi diákok barikádokat emelnek a Latin Negyedben; a kormány tízezer rendőrt mozgósít. május 13.

Az oldal tetejére május 11.

A magyar labdarúgó-válogatott az Eb négyes döntőjébe jutásáért vívott visszavágón Moszkvában 3:0 arányban kikap a Szu csapatától, s ezzel kiesik. 1969. május 25.

Újabb diáktüntetések kezdődnek az NSZK-ban is; a legnagyobb tüntetés Bonnban zajlik. A tüntetők a tervezett szükségállapot-törvény ellen tiltakoznak, amelyet a demokrácia elleni fenyegetésként értékelnek. május 30.

Az oldal tetejére május 13.

Párizsban megkezdődnek az amerikai–vietnami béketárgyalások. november 1.

Franciaországban a szakszervezetek egynapos általános sztrájkot tartanak; ezt széles körű sztrájkhullám követi kezdődik; a munkások elfoglalnak 300 üzemet. május 19.

Az oldal tetejére május 14.

Charles de Gaulle francia köztársasági elnök ötnapos hivatalos látogatásra Romániába utazik.

Az oldal tetejére május 15.

Lengyel párt- és kormányküldöttség érkezik Mo-ra Władysław Gomułka, a LEMP KB első titkára és Józef Cyrankiewicz miniszterelnök vezetésével. május 17.

Az oldal tetejére május 16.

Megjelenik a Magyar Hírlap c. félhivatalos kormánylap első száma.

Átadják az M7-es autópálya Kápolnásnyék és Székesfehérvár közötti szakaszát. 1970. augusztus 14.

Bemutatják Mészáros Márta Eltávozott nap c. filmjét.

Az oldal tetejére május 17.

Befejeződik a magyar–lengyel csúcstalálkozó; aláírják az új barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést.

Az oldal tetejére május 18.
Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Ardesir Zaheddin iráni külügyminiszter.

Az Élet és Irodalom c. lap ismertetőt közöl a Magyar Írók Szövetsége kritikai szakosztályában a szomszédos országokban élő magyarság irodalmáról rendezett kerekasztal-vitáról. A határozat többek közt leszögezi: „Vitathatatlan tény, hogy magyar nyelvű irodalmak alakultak ki a szomszédos országokban, s ezek szerves részei a magyar irodalomnak… […] …a felelősség ezekért az irodalmakért közös: a szomszédainké és a miénk.” — Az egységes Kárpát-medencei magyar irodalom tézisét Romániában hevesen visszautasítják, s nem csupán a pártvezetés, amely a belügyekbe történő beavatkozásként értékeli a bp-i nyilatkozatot, hanem a magyar írók egy része is.

A bp-i Operaház a szerző jelenlétében bemutatja Aram Hacsaturjan Spartacus c. balettjét.

Bp-re érkezik a Nashville Teens angol beatzenekar.  május 26.

Az oldal tetejére május 19.
Az olaszországi megkezdődnek a két napig tartó parlamenti választások; a kereszténydemokraták 39,1, a kommunisták 26,9, a szocialisták 14,5, a liberálisok 5,8%% szavazatot szereznek.

Az általános belpolitikai válsággá szélesedett tömegmegmozdulások miatt a szervezők megszakítják a 21. cannes-i filmfesztivált. (A szemlére beválogatott magyar és közép-európai filmek: Jancsó Miklós: Csillagosok, katonák; Uő.: Fényes szelek; Sára Sándor: Feldobott kő; Miloš Forman: Tűz van, babám!; Jiři Menzel: Szeszélyes nyár.)

Az oldal tetejére május 20.
Hivatalos látogatásra Mo-ra érkezik Dzsamszarangijn Szambu, a mongol Nagy Népi Hurál Elnökségének elnöke.

Franciaországban már 5 millióan sztrájkolnak. május 22.

Az oldal tetejére május 22.
Mo-ra érkezik Jiři Hájek csehszlovák külügyminiszter.

Franciaországban immár tízmillió sztrájkoló támogatja az egyetemi reformokat követelő diákok mozgalmát. május 24.

Az oldal tetejére május 24.

Az addigi legsúlyosabb összecsapások zajlanak Párizsban; a nap mérlege 1 halott, 2500 sebesült és 800 letartóztatott. Charles de Gaulle tábornok köztársasági elnök kifejezi készségét a szociális reformokra és a felsőoktatás átszervezésére. május 27.

Az oldal tetejére május 26.

A Nashville Teens rockegyüttes (Ray Phillips vokál, Art Sharp vokál, John Hawken zongora, Pete Shannon basszus, Michael Dunford gitár, Roger Groom dob) a nap során két koncertet ad a Kisstadionban. — Az együttes ezt követően vidéki koncertkörútra indul. június 6.

Az oldal tetejére május 27.

Franciaországban megállapodás születik az átlagosan 12%-os béremelésről és a 40 órás munkahét fokozatos bevezetéséről. Az elnök elhagyja Párizst, és a hadsereg vezetőivel tanácskozik a kialakult helyzetről. május 30.

Az oldal tetejére május 30.

A Párizsba visszatérő Charles de Gaulle elnök feloszlatja a Nemzetgyűlést, és új választásokat ír ki. június 30.

Az NSZK-ban a Szövetségi Gyűlés elfogadja a rendkívüli állapot bevezetését elrendelő törvényt.

Az oldal tetejére május 31.

A Varsói Szerződés „Šumava” elnevezésű hadgyakorlata keretében szovjet, keletnémet, lengyel és magyar csapatok lépik át a csehszlovák határt. június 19.