1968
április

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére április 1.
A LEMP KB meghívására Nyers Rezső, az MSZMP KB titkára vezetésével magyar pártküldöttség utazik Varsóba.

A csehszlovákiai Irodalmi Szemle közli a Szlovákiai Írószövetség magyar tagozatának az SZLKP felszólítására kidolgozott javaslatát a nemzetiségi kérdés rendezésére; többek közt javasolják a szlováktól független központi magyar iskolaügyi szerv létrehozását, országos magyar tudományos intézet és könyvtár, önálló magyar lapkiadó felállítását. április 25.

Párizsban véget ér Luigi Longo, az OKP, és Waldeck Rochet, az FKP főtitkárának háromnapos tanácskozása, amelyen egyeztették nézeteiket az aktuális kérdésekről. 1975. október 15.

Az oldal tetejére április 2.

Ülést tart az MSZMP PB. A főbb napirendi pontok: a hat ország vezetőinek drezdai megbeszélése; a magyar kormányküldöttség franciaországi tárgyalásai; a testvérpártok küldöttségeinek fogadása.

Komócsin Zoltán, az MSZM KB titkára Moszkvában tárgyal Borisz Ponomarjovval, az  SZKP KB titkárával és Konsztantyin Ruszakovval, SZKP Központi Revíziós Bizottsága tagjával a nemzetközi kommunista mozgalom időszerű kérdéseiről. április 3.

Szegeden megkezdik az MTA Biológiai Kutatóközpontjának építését. 1973. október 11.

Az NSZK-ban Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Thorwald Proll és Horst Sohnlein, a vietnami háború elleni tiltakozásul, tüzet okoz egy frankfurti nagyáruházban. április 11. 1970. április 4.

Az oldal tetejére április 3.

Komócsin Zoltán, az MSZM KB titkára és Zenon Kliszko, a LEMP PB tagja Varsóban a nemzetközi kommunista mozgalom időszerű kérdéseiről tárgyal. április 4.

Az oldal tetejére április 4.
Országszerte megünneplik „Magyarország felszabadulásának évfordulóját”. A Dózsa György úti Lenin-szobornál mintegy 11 ezer új KISZ-tag tesz fogadalmat.

Komócsin Zoltán, az MSZM KB titkára Párizsban tárgyal Waldeck Rochet-val, az FKP főtitkárárával a nemzetközi helyzetről és a kommunista világmozgalom kérdéseiről.  április 6.

Az MTV bemutatja az első színes magyar tévéfilmet, A koppányi aga testamentumát; rendező Zsurzs Éva.

Tűzeset történik Bp belvárosában: a Budapesti Bőrdíszmű Ktsz. cipőboltja borul lángba, de az időben kiérkező tűzoltók gyorsan megfékezik a tüzet, és több millió forintnyi értéket mentenek ki.

Memphisben (USA, Tennessee állam) merénylet áldozata lesz az 1964-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Martin Luther King lelkész, fekete bőrű amerikai polgárjogi harcos. április 9. — A következő napokban mintegy ötven amerikai városban súlyos zavargások kezdődnek a gyilkosság miatt; négyen meghalnak, 350-en megsebesülnek.

Az oldal tetejére április 5.

A CSKP KB elfogadja a Zdeněk Mlynař vezetésével kidolgozott, az „emberarcú szocializmust” célul tűző reformkommunista akcióprogramot. — Józef Lenárt miniszterelnök javaslatára lemond a csehszlovák kormány. április 8.

Az oldal tetejére április 6.
Komócsin Zoltán, az MSZM KB titkára Rómában megbeszélést folytat Enrico Berlinguerrel, az OKP vezetőségének tagjával a nemzetközi kommunista mozgalom időszerű kérdéseiről.

A mo-i Nagylak és a romániai Nădlac között megnyílik a nemzetközi közúti határátkelőhely, egyelőre csak személygépkocsik számára.

Rómeó Férfiruházat néven különleges konfekcióüzlet nyílik Bp-en. A szaküzlet kizárólag a Vörös Október Ruhagyár VOR márkájú férfiöltönyeit árusítja.

Pozsonyban a magyar fiatalok első országos értekezletének résztvevői egy önálló magyar ifjúsági szervezet programja és alapszabálya kidolgozásának feladatával megalakítják a Magyar Ifjúság Központi Tanácsát. A 34 tagú tanács tagja többek között Beke Sándor, Duka Zólyomi Árpád, Duray Miklós, Galán Géza, Gáspár Tibor, Grendel Lajos, György István, Kubicskó Irén, Mácza Mihály, Németh István, Szőke József és Varga Sándor.

A lengyel művelődés- és művészetügyi minisztérium megfosztja állásától Jerzy Toeplitz professzort, a lódzi színház- és filmművészeti akadémia tanárát és Roman Wajdowicz docenst, az intézet helyettes vezetőjét. április 9.

Az oldal tetejére április 8.

Országos szabadtéri néprajzi múzeum (skanzen) építését kezdik meg Szentendrén. 1974. május 31.

Oldřich Černik vezetésével új csehszlovák kormány alakul, amelynek tagja Ota Šik, Peter Colotka, Lubomír Štrougal és Gustáv Husák miniszterelnök-helyettes, Jiří Hájek külügyminiszter, Martin Dzúr nemzetvédelmi miniszter és Josef Pavel belügyminiszter. Formálisan a sztálinista vezetők leváltása után demokratikus úton hatalomra került kormány hivatalba lépésével kezdődik a „prágai tavasznak” nevezett demokratizálódás. — A Csehszlovák Nemzeti Front ülésén elfogadják Antonín Novotny lemondását a Front elnöki tisztéről; az új elnök František Kriegel, a CSKP KB Elnökségének tagja.

Lengyelországban lemond Edward Ochab államfő. április 11.

Az oldal tetejére április 9.

Ülést tart az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Bizottsága. A „Különfélék” napirend pontban az ELTE „összeesküvéssel” vádolt hallgatói csoportjának (Dalos György, Haraszti Miklós és társaik) felelősségre vonásáról is tárgyalnak.

Lengyelországban felmentik tisztségéből Adam Schaffot, a Filozófiai és Szociológiai Intézet igazgatóját. Helyére Jan Szczepanski kerül.

Atlantában (USA, Georgia állam) százezres tömeg jelenlétében eltemetik Martin Luther Kinget. — Washingtonban kijárási tilalmat rendelnek el a feketék negyedében kitört gettólázadás, és az április 6–7-ei zavargások miatt. A folytatódó zavargásoknak április 11-ére már 8 halottja van; 845 épületet és 900 üzletet rongálnak meg, a kárt 13 millió dollárra becsülik.

Az oldal tetejére április 11.

A bp-i Országos Kardiológiai Intézetben sikeres szívbillentyű-átültetést hajtanak végre egy 17 éves fiún.

Bemutatják Gaál István Keresztelő c. filmjét.

Véget ér a lengyel parlament (szejm) háromnapos ülése. Elítélik a ZNAK katolikus képviselőcsoport diáklázadással kapcsolatos interpellációját, ugyanakkor elismerik: vannak gyorsan megoldandó problémák. Józef Cyrankiewicz miniszterelnök kijelenti: akik visszaélnek jogaikkal, azoknak nincs helyük a felsőoktatási intézményekben. — A szejm Marian Spychalski marsallt választja az Államtanács új elnökévé. A nemzetvédelmi tárcát Wociech Jaruzelski tábornok veszi át.

Nyugat-Berlinben Josef Bachmann 23 éves neonáci aktivista súlyosan megsebesíti Rudi Dutschkét, a Német Szocialista Egyetemi Szövetség vezetőjét. — A városban, továbbá Hamburgban, Frankfurtban, Kölnben és Stuttgartban egy hétig tartó súlyos zavargások törnek ki. április 12.

A feszített normarendszer miatt kétnapos általános sztrájk kezdődik a torinói Fiat Művekben. A 135 ezer dolgozó 95-100%-a szünteti be a munkát, amire békeidőben még nem volt még példa.

Lyndon Johnson amerikai elnök aláírja a fekete (afroamerikai) állampolgárok egyenjogúságát biztosító polgárjogi törvény kiegészítését, amely a lakóházakban is megtiltja a faji elkülönítést és a lakhatási jogok rasszista alapú korlátozását. április 14.

Az oldal tetejére április 12.

Az NSZK nagyvárosaiban diákok megostromolják a Springer sajtókonszern épületeit. A Nyugat-Berlinben letartóztatott diákok között van Peter Brandt 19 éves egyetemista, Willy Brandt külügyminiszter fia. Kurt Georg Kiesinger kancellár rádióbeszédben ítéli el a diákmozgalmat, és szigorú intézkedést helyez kilátásba. április 14.

Az oldal tetejére április 14.
Nyugat–Berlinben 5 órás közelharc folyik a tüntető diákok és a rendőrök között.

A Martin Luther King meggyilkolása óta eltelt 10 nap folyamán az USA 125 városában robbannak ki zavargások; 43 ember veszti életét, 20 ezer embert őrizetbe vesznek, a kár mintegy 45 millió dollár. — A választási kampány középpontjába egyre inkább a polgárjogi kérdések kerülnek.

Az oldal tetejére április 16.

Az NDK belügyminiszteri rendeletben tiltja meg az NSZK politikusainak, hogy az NDK területén keresztül Nyugat-Berlinbe utazzanak.

Az oldal tetejére április 17.

Bp-en az Építők Rózsa Ferenc Művelődési Házában megkezdődik a HNF IV. kongresszusa. április 19. Az országos tanács beszámolóját Erdei Ferenc főtitkár terjeszti elő.

Az oldal tetejére április 18.

A csehszlovák Nemzetgyűlés Josef Smrkovskýt választja elnökévé. Smrkovský a megoldásra váró legfontosabb feladatok között a jogtalanul elítéltek rehabilitálását, a szólás-, a lelkiismereti, a vallás- és a mozgásszabadság s általában az emberi szabadságjogok biztosítását, a szociális problémák megoldását és az ország föderatív elrendezésének megoldását említi. — Ludvik Svoboda köztársasági Milos Ćerovskyt nevezi ki főügyésszé. Saját kérésére felmentik állásából Josef Literát, az LB elnökét, helyette megválasztja Otomar Boceket. — A kormány az 1960-ban megszüntetett szlovákiai járások visszaállítására, illetőleg új járások létrehozására vonatkozó nagy számú kérvény kapcsán állásfoglalást tesz közzé, amely szerint a javaslatokkal a föderáció megvalósítását követően foglalkoznak.

Fjodor Tyitov szovjet nagykövet Németh László írónak átadja a Szu LT Elnöksége által adomá-nyozott „Megbecsülés jele” Érdemrendet.

Az oldal tetejére április 19.

Befejeződik a HNF IV. kongresszusa. 1972. április 26. A 174 tagú Országos Tanács megválasztja az Elnökséget. Az OT elnökévé Kállai Gyulát, főtitkárává Erdei Ferencet (1970. február 5.) választják; alelnökök: Darvas József, Dobi István, Erdei Lászlóné, Harrer Ferenc, Ortutay Gyula, Sarlós István és Szabó Pál.

Az oldal tetejére április 20.

A Műcsarnokban megnyílik a XI. Magyar Képzőművészeti Kiállítás.

Mo-ra érkezik Gilbert Bécaud francia sanzonénekes, aki három koncertet ad az Erkel Színházban.
Az oldal tetejére április 23.

Mahmud Riad, az EAK külügyminisztere háromnapos látogatásra Bp-re érkezik.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárja Dél-Afrikát a mexikói olimpiai játékokon való részvételből.
Az oldal tetejére április 24.

54 párt képviselőinek részvételével Bp-en ülésezik a kommunista és munkáspártok nemzetközi tanácskozását előkészítő bizottság. november 18.

Prágába érkezik Ivan Jakubovszkij marsall, a VSZ egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka, hogy megismerkedjék az új csehszlovák honvédelmi miniszterrel, és megbeszélés folytasson a VSZ védelmi képességeinek kérdéséről. április 25.

Az oldal tetejére április 25.

Kétnapos hivatalos tárgyalásra Bp-re érkezik Ivan Jakubovszkij marsall, a VSZ tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka. 1972. május 15. — Jakubovszkij tárgyal Czinege Lajos honvédelmi miniszterrel, és fogadja őt Kádár János is.

Daniel Okáli* a Csemadok Galántai Járási Bizottságának állásfoglalására reagálva kijelenti, hogy a kassai kormányprogram még ma is érvényes, a csehszlovák–magyar lakosságcserét pedig olyan akcióként jellemzi, amely a magyarkérdést „békés úton” próbálta rendezni. június 1.

Az RKP KB e napon befejeződő ülése részleges (ön)kritikát gyakorol a törvénysértések és a régi vezetés, mindenekelőtt Gheorghe Gheorghiu-Dej fölött; képviselőiket fokozatosan eltávolítják a vezetésből. április 27. A testület határozatot hoz a rehabilitációról.

Bemutatják Sándor Pál Bohóc a falon c. filmjét.

Az oldal tetejére április 26.

A Madách Színház bemutatja Illyés Gyula Kegyenc c. drámáját.

Az oldal tetejére április 27.

Moszkvában a Nemzetközi Lenin Békedíjat odaítélő bizottság hat személyt részesít az 1967. évi kitüntetésben: Sík Endrét, az Országos Béketanács elnökét (július 27.), Romes Csandrát, a Béke Világtanács főtitkárát, Jean Effel francia karikaturistát, Nguyen Thi Binh asszonyt, a DNFF KB elnöksége tagját, Jorge Talamen Borda kolumbiai írót és Joris Ivens holland filmrendezőt.

Forgalomba kerül az enyhén mentolos, füstszűrős Filtol cigaretta; egy csomag ára 5 Ft.
A román Államtanács rendeletére visszahívják miniszterelnök-helyettesi tisztségéből Alexandru Draghici-ot.
Rómában mintegy 3000 diák protestál a kormány politikája és a rendőri önkény miatt. A rohamrendőrök példátlan brutalitással támadnak a diákokra; az összecsapásnak 50 sebesültje van.
Több százezer fő részvételével háborúellenes tüntetést rendeznek New Yorkban.
Az oldal tetejére április 28.

A New York-i Broadwayn bemutatják a Hair c. musicalt. 1979. március 14.