1967
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május 2.

Négynapos hivatalos látogatásra Mo-ra érkezik Josef Klaus, Ausztria kancellárja.

Harold Wilson brit miniszterelnök bejelenti: országa kérni fogja felvételét a Közös Piacba. május 10.

Az oldal tetejére május 3.

Bp-en megkezdődik a magyar szakszervezetek XXI. kongresszusa. május 6.

Az oldal tetejére május 4.

Nem hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Mahendra Bir Bikram Sah Deva, Nepál királya.

Az oldal tetejére május 6.

Befejeződik a Magyar Szakszervezetek XXI. kongresszusa. 1971. május 4. A SZOT elnöke Blaha Béla, főtitkára Gáspár Sándor.

Az oldal tetejére május 8.

Egyhetes hivatalos látogatásra Jugoszláviába utazik Péter János külügyminiszter.

Az oldal tetejére május 10.

Willi Stoph keletnémet miniszterelnök levelet ír Kurt-Georg Kiesinger nyugatnémet kancellárnak; Stoph javaslatot tesz a két német állam viszonyának rendezésére. 1970. március 19.

Nagy-Britannia másodszor kéri felvételét az európai közösségekbe. május 18. — Benyújtja csat-lakozási kérelmét Dánia és Írország is.

Az oldal tetejére május 11.

Dél-Vietnamban befejeződik a háború addig legvéresebb összecsapása, a 881. számú magaslatért (a Khe Sanh-i amerikai támogatóbázis mellett található stratégiai fontosságú dombért) folyó ütközet. A harcok során a tengerészgyalogosok 155, az észak-vietnamiak 940 katonát veszítenek. 1968. január 16.

Az oldal tetejére május 12.

Franz Muhri, az Osztrák Kommunista Párt elnöke ötnapos látogatásra Mo-ra érkezik.

Az oldal tetejére május 15.

Hivatalos látogatásra a VDK-ba utazik a Czinege Lajos vezérezredes vezette katonai küldöttség.

Az oldal tetejére május 16.

Radványi János, Mo washingtoni követségének ügyvivője elhagyja állomáshelyét, és politikai menedékjogot kér az USA-ban.* május 25.

Az oldal tetejére május 18.

Walter Ulbricht pártvezető és Willi Stoph miniszterelnök vezetésével kétnapos látogatásra keletnémet párt- és kormányküldöttség érkezik Mo-ra. május 19.

A Szu-ban a leváltott Vlagyimir Szemicsasztnij helyébe Jurij Andropovot nevezik ki a KGB elnökévé. 1982. május 26.

Charles de Gaulle francia elnök kijelenti, hogy Nagy-Britannia gazdasági és politikai értelemben is éretlen az uniós tagságra. december 18.

Egyiptom visszavonja hozzájárulását az 1956 júliusa óta a gázai övezetben állomásozó ENSZ-haderő ott-tartózkodásához. május 22. — Másnap a 3400 fős kontingens elhagyja a térséget.

Bemutatják Fehér Imre Harlekin és szerelmese c. filmjét.

Az oldal tetejére május 19.
Mo és az NDK barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést ír alá.

Debrecenben kétnapos ünnepséget tartanak a mo-i ref. egyház 1567. februári, Melius Juhász Péter vezette alkotmányozó zsinatának 400. évfordulóján. — A magyar reformátusok akkor csatlakoztak a II. Helvét Hitvalláshoz és elfogadták a Heidelbergi Kátét.

Az oldal tetejére május 21.

Adelaide-ben (Ausztrália) meghal Lakatos Géza v. m. kir. vezérezredes, 1944 augusztusától októ-beréig Mo miniszterelnöke.

Az oldal tetejére május 22.

Egyiptom lezárja az Akabai-öböl bejáratát az izraeli és az Izraelbe hadianyagot szállító hajók előtt. június 5.

Az oldal tetejére május 24.

Az MSZMP meghívására háromnapos nem hivatalos, baráti látogatásra román pártküldöttség érkezik Bp-re. A küldöttséget Nicolae Ceauşescu, az RKP KB főtitkára vezeti. 1972. február 24.

Az oldal tetejére május 25.

Az MTI közleményben tudatja: „Radványi János, a Magyar Népköztársaság washingtoni követségének volt ideiglenes ügyvivője hűtlenül elhagyta állomáshelyét, és bejelentette, hogy az Egyesült Államokban akar letelepedni. Az illetékes magyar hatóságok a körülmények tisztázására megindították a vizsgálatot. Az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjének a Külügyminisztériumban tudomására hozták, hogy az amerikai hatóságok közreműködését Radványi János disszidálásában a magyar kormány a két ország közötti kapcsolatok rontását előmozdító lépésnek tekinti.”*

Megkezdődik a Mo-i Baptista Egyház országos választó közgyűlése. Egyházelnökké Laczkovszki János (1984. március 22.) pesterzsébeti, alelnökké Nagy József kispesti és Sáhó Mikós kiskőrösi lelkipásztort választják.

Az oldal tetejére május 26.

Megkezdődik az ünnepi könyvhét; megjelenik 64 könyv, 52 magyar szerző munkája.

Az oldal tetejére május 29.

Moszkvában aláírják a magyar–szovjet kormányközi kulturális együttműködési bizottság fel-állításáról szóló jegyzőkönyvet.

A szlovákiai Érsekújvárott a Honismereti Kör ünnepi estet rendez a 80 esztendős Kassák Lajos tiszteletére. Kassák tervezett díszpolgárrá avatására a hosszas hivatalos eljárás miatt nem kerül sor.

Az oldal tetejére május 30.

Nigéria ibó törzsek lakta északkeleti része deklarálja elszakadását a központi kormánytól, és Biafra néven önálló államot hoz létre. Az országban véres polgárháború kezdődik. 1970. január 12.