1967
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 1.
Bp-en megkezdődik a Duna Bizottság 25. ülésszaka.

Az USA-ban Jan Barry Crumb vietnami veterán néhány társával közösen hivatalosan is megszervezi a „Vietnami veteránok a háború ellen” nevű szervezetet, amely később az egyik legnagyobb háborúellenes csoport lett.

Az oldal tetejére június 2.

Meghal Ferenczy Béni Kossuth-díjas szobrászművész és grafikus.

Nyugat-Berlinben az iráni sah látogatása ellen tiltakozó diákokat szétoszlató rendőrök agyonlövik Benno Ohnesorgot. 1968. április 2.

Az oldal tetejére június 5.

Kirobban a harmadik, később „hatnaposnak” nevezett arab–izraeli háború. — Hajnalban az izraeli légierő megelőző csapást mér az EAK valamennyi repülőterére; az egyiptomi légierő nagy része a földön megsemmisül. A páncélos erők három irányban támadást indítanak a Sínai-félszigeten. június 6.

Az oldal tetejére június 6.

Az izraeli páncélos ékek a Szuezi-csatorna közelébe jutnak. A keleti fronton benyomulnak Cisz-jordániába, és birtokba veszik Jeruzsálem Jordánia által ellenőrzött keleti negyedét. június 7.

Az oldal tetejére június 7.

Az izraeli csapatok elérik a Szuezi-csatornát. A keleti fronton az izraeliek a Jordán folyóig nyo-mulnak. június 8.

Az oldal tetejére június 8.

A Sínai-félszigeten, a Mitla-szorosban a világtörténelem egyik legnagyobb páncélos csatájában az izraeli csapatok kiharcolják a teljes győzelmet. Egyiptom elfogadja a tűzszünetet. június 9.

Az oldal tetejére június 9.

Moszkvában megkezdődik a szocialista országok állami és pártvezetőinek tanácskozása a közel-keleti helyzetről. — A közös nyilatkozat támogatja az arab országokat, és elítéli Izraelt. június 12. Románia nem írja alá a nyilatkozatot.

Szíriai csapatok a Golán-fennsíkon kiépített erődítményrendszerből újra támadják az észak-izraeli területeket. Az ellentámadást indító izraeli hadsereg véres harcban elfoglalja az erődrendszert. június 10.

Az oldal tetejére június 10.

Az izraeli csapatok a szíriai fronton megindulnak Damaszkusz felé. Szíria fegyverszünetet kér. — Este 6 óra 30-kor véget ér a hatnapos háború. november 22.

Az oldal tetejére június 11.
Kihirdetik az 1967: 14. tvr.-t a BME, valamint az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem egyesítéséről. Az egyesítéssel létesülő egyetem Budapesti Műszaki Egyetem elnevezéssel a művelődésügyi miniszter felügyelete alatt működik.

A szlovákiai Ipolyságon megrendezik az I. Honti Ének- és Táncünnepélyt; a rendezvény a Honti Kulturális Napok elődje.

Az oldal tetejére június 12.

Mo a közel-keleti események miatt megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. 1987. szeptember 14.

Az oldal tetejére június 17.

Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint Kína végrehajtotta első hidrogénbomba-kísérletét.

Az oldal tetejére június 21.

A Bp-i Ev. Teológiai Akadémián az egyetlen végzős hallgató, Ittzés János búcsúbeszédében nem hajlandó elmondani Káldy Zoltán püspök betoldását; ezért a püspök megtagadja a végzett növendék lelkésszé avatását. — Ittzést 1970-ben Ottlyk Ernő püspök szentelte lelkésszé. 2000. szeptember 23.

Az oldal tetejére június 23.

Ülést tart az MSZMP KB. A párttestület a közel-keleti helyzetről és a gazdasági mechanizmus reformjának előkészületeiről tárgyal.

Lyndon Johnson amerikai elnök és Alekszej Koszigin szovjet miniszterelnök tárgyalásokat kezd Glassboróban (USA, New Jersey állam). június 25.

Az oldal tetejére június 24.

VI. Pál pápa Sacerdotalis coelibatus kezdetű enciklikája megerősíti a papi nőtlenség intézményét.

Az oldal tetejére június 25.

Egyezmény nélkül ér véget az amerikai–szovjet csúcstalálkozó.

Az oldal tetejére június 26.

VI. Pál pápa bíborosi méltóságra emeli Karol Wojtyła krakkói érseket. 1978. október 16.

Az oldal tetejére június 27.

Prágában megkezdődik a Csehszlovák Írók Szövetsége IV. kongresszusa. A felszólalók nyíltan bírálják a honi politikai viszonyokat, megkérdőjelezik a kommunista párt kulturális politikájának helyességét; követelik az alkotás szabadságának biztosítását, a nagyobb kulturális autonómiát és a cenzúra eltörlését.

Londonban üzembe állítják az első pénzkiadó bankautomatát.
Az oldal tetejére június 28.

Az LB jogerős ítéletet hirdet a v. zuglói nyilas pártszolgálatosok ügyében. Kröszl Vilmost, Németh Lajost és Sándor Alajost halálra, Bükkös Györgyöt, Hollai Józsefet, Szőke Antalt, Baráth Kálmánt, Kálmán Lászlót, Füredi Pált és Erős Jánost 15 évi, Kraut Józsefet 14 évi, Kovács Jánost és Kovács Istvánt 13 évi, Mészáros Lászlót 12 évi, Hernádi Jenőt 11 évi szigorított börtönre, Kraut Gyulát és Baráth Jánost 10 évi, Monostori (Michalik) Gyulát 8 évi börtönre ítélik.

Az oldal tetejére június 29.

Bp-en összeül a KISZ VII. kongresszusa. július 1.

A Batsányi János Irodalmi Kör kezdeményezésére a kassai Szent Erzsébet-székesegyház falára visszahelyezik az 1938-ban felavatott, és 1945-ben eltávolított Rákóczi-domborművet.