1967
december

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére december 3.

A dél-afrikai Fokvárosban a Groote Schuur klinikán Christian Barnard végrehajtja az első emberi szívátültetést. Az 54 éves Louis Washkansky 18 napot él egy Denise Darvall nevű fiatal nő szívével. 1968. január 2.

Az oldal tetejére december 6.
Romániában Nicolae Ceauşescut, az RKP KB első titkárát megválasztják az Államtanács elnökévé.

A CSKP KB és az SZLKP KB Elnökségének együttes ülésén szlovák részről visszautasítják, hogy Antonín Novotný lemondásának követelését cseh–szlovák ellentétként állítsák be s felújítsák a „szlovák burzsoá nacionalizmus” téziseit. december 8.

Az oldal tetejére december 7.

Bemutatják Kormos Gyula Nem várok holnapig c. filmjét.

Az oldal tetejére december 8.

Váratlanul Prágába érkezik Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára. A csehszlovák pártvezetőkkel folytatott megbeszélései során Brezsnyev, a várakozásokkal ellentétben, nem áll ki Antonín Novotný mellett. december 11.

Az oldal tetejére december 10.

Az ún. SS-tolmácsok perében jogerősen életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik Schlei Mihályt és Bischoff Sándorné Kraut Herminát.

Az oldal tetejére december 11.

A CSKP KB Elnökségének rendkívüli ülése Antonín Novotný első titkár leváltásáról szavaz: az arány 5:5. december 19.

Az oldal tetejére december 12.

Bp-en megkezdődik a KGST XXI. ülésszaka.

Az oldal tetejére december 13.

Görögországban II. Konsztantin király ellenpuccsot kísérel meg a katonai kormányzat ellen. 1973. június 1. — A sikertelen akció után a király Rómába menekül.

Az oldal tetejére december 18.

Megkezdődik az EK Miniszteri Tanácsának kétnapos ülése. Franciaország megvétózza a brit felvételi kérelmet. — Harold Wilson brit miniszterelnök bejelenti, hogy kormánya nem vonja vissza csatlakozási kérelmét. 1969. július 23.

Az oldal tetejére december 19.
Varsóban megkezdődik az európai szocialista országok képviselőinek tanácskozása a közel-keleti helyzetről.

Összeül a CSKP KB. A testület háromnapos ülésén egyre többen bírálják Antonín Novotný első titkárt és a pártirányítás gyakorlatát; tovább mélyülnek a párt vezetésén belüli ellentétek. Az ülés azonban Novotný leváltásáról nem tud határozni, ezért a kérdés megvitatását 1968 januárjára halasztják. 1968. január 3.

Az oldal tetejére december 21.

Bemutatják Zsurzs Éva A koppányi aga testamentuma c. színes filmjét. 1968. április 4.

Az oldal tetejére december 24.

A Nsz karácsonyi száma interjút közöl Lukács Györggyel. A filozófus állást foglal az új gazdasági mechanizmus mellett, és kijelenti, hogy „a szocializmus legrosszabb válfaja is jobb, mint a legjobb kapitalizmus”.

Az oldal tetejére december 29.

Elkészül a Nyíregyháza és Záhony közötti, 48 km hosszú vasúti pálya villamosítása. Ezzel Bp és Záhony között megvalósul a villamos vontatás.