1965
október

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére október 2.

Kubában a kormányzó Szocialista Forradalom Egységes Pártja felveszi a Kubai Kommunista Párt nevet. A párt vezetője továbbra is Fidel Castro miniszterelnök.

Az oldal tetejére október 3.

Befejeződik a Kádár János vezette magyar küldöttség mongóliai látogatása; barátsági és együttműködési szerződést írnak alá.

Az oldal tetejére október 5.

Megkezdi mo-i vendégszerepelését a leningrádi Miniatűr Színház társulata.

Az oldal tetejére október 7.

Az MSZMP küldöttsége Fock Jenő, a PB tagja, az Mt elnökhelyettese vezetésével a VDK-ba és a KNDK-ba utazik. A küldöttség rövid időre az oda- és visszaúton is megszakítja útját Pekingben.

Péter János külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlése XX. ülésszakán. október 9.

Az oldal tetejére október 8.

Varsóban megkezdődik az SZVSZ VI. kongresszusa. október 22. A magyar küldöttséget Gáspár Sándor elnök vezeti.

Az oldal tetejére október 9.
Péter Jánost New Yorkban fogadja Dean Rusk amerikai külügyminiszter.

A bp-i Thália Színház Stúdiószínpadán bemutatják* Samuel Beckett Godot-ra várva c. drámáját; rendező Kazimir Károly és Léner Péter.

Az oldal tetejére október 10.

A székesfehérvári Csók István Képtárban a Nyolcak és az Aktivisták Körének műveiből nyílik kiállítás, „A huszadik század magyar művészete 2.” címmel. Berény Róbert, Bohacsek Ede, Bortnyik Sándor, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Fémes Beck Vilmos, Kassák Lajos, Kernstok Károly, Kmetty János, Márffy Ödön, Mattis-Teutsch János, Nemes Lampérth József, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Schadl János, Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Vedres Márk műveinek tárlatát Kassák Lajos nyitja meg.

Bp-en meghal Badalik Sándor Bertalan domonkos szerzetes, 1949 júniusában kinevezett, 1957 augusztusa óta szolgálatától eltiltott és internált veszprémi püspök.

Az oldal tetejére október 15.

Mo és Franciaország 5 évre szóló kulturális egyezményt köt Bp-en.

A Kultúrny život c. szlovákiai hetilap megkezdi Vladimír Mináč „Egy nemzet él itt” c. cikksorozatának közlését, amely, Ľudovít Štúr születésének 150. évfordulója kapcsán a szlovák nemzeti tudat kialakulását elemezve, a magyarságot a szlovák politika „rossz végzetének” nevezi.

Az oldal tetejére október 19.

Kállai Gyula, az Mt elnöke fogadja Nyikolaj Patolicsev szovjet külkereskedelmi minisztert.

Az oldal tetejére október 21.

Bemutatják Gaál István Zöldár c. filmjét.

Az oldal tetejére október 22.

Bp-en megkezdődnek a szovjet–magyar gazdasági és műszaki tudományos együttműködési kormányközi bizottság tárgyalásai az 1966–1970. évi tervek összehangolásáról.

Befejeződik az SZVSZ VI. kongresszusa. A szövetség felhívást intéz a világ dolgozóihoz az egység megteremtéséről.

Az oldal tetejére október 26.

A Batsányi János Irodalmi Kör nagyszabású Bartók Béla-emlékestet rendez Kassán a zeneszerző halálának 20. évfordulója alkalmából. Az est vendége Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta zongoraművész.

Az oldal tetejére október 28.
Edgar Woog főtitkár vezetésével Bp-re érkezik a Svájci Munkapárt küldöttsége.

A Komárom várossá nyilvánításának 700. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek keretében a szlovákiai Révkomáromban, a várhoz közeli ligetben felállítják Klapka György tábornoknak a városháza elől 1945-ben eltávolított szobrát.

A II. vatikáni zsinat elfogadja a Nostra Aetate kezdetű nyilatkozatot „Az Egyház és a nem keresztény vallások viszonyáról”.*

Az oldal tetejére október 30.

Szingapúrban meghal Michnay László lelkész, a Heted Napi Adventista Egyház ny. elnöke, 1958 és 1960 között a Mo-i Szabadegyházak Tanácsának titkára.