1965
március

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére március 1.

Moszkvában megkezdődik 18 kommunista és munkáspárt képviselőinek konzultatív találkozója. március 5. Az MSZMP-t Nemes Dezső és Ilku Pál képviseli.

Az oldal tetejére március 2.

Az USA megkezdi a VDK stratégiai célpontjainak bombázását (Rolling Thunder-hadművelet), hogy megakadályozza az északi utánpótlás Délre juttatását. november 1. Dél-Vietnamban folytatódnak az összecsapások. március 8.

Az oldal tetejére március 5.

Befejeződik a kommunista és munkáspártok képviselőinek moszkvai konzultatív találkozója. A résztvevők nyilatkozatban ítélik el a Vietnam elleni „agresszív háborút”.

Az oldal tetejére március 7.

A katolikus püspöki kar rendelkezése értelmében e naptól (nagyböjt első vasárnapjától) az egész országban életbe lép a liturgikus reform. november 19. 1966. január 19.

Parlamenti választásokat tartanak Romániában. Az új öszetételű Nagy Nemzetgyűlésbe 43 magyar nemzetiségű képviselő kerül be.
Az oldal tetejére március 8.
A bp-i Blaha Lujza téren „városrendezési okokra” hivatkozva lebontják (felrobbantják) a Nemzeti Színház épületét. A társulat 1966 őszéig a v. Petőfi Színház Nagymező utcai épületében játszik.

A már Dél-Vietnamban állomásozó 25 000 katonai szakértő, pilóta és kiképzőtiszt mellé partra száll 3500 amerikai tengerészgyalogos, hogy megvédje a Đà Nẵng-i amerikai támaszpontot. — Ezt követően a Vietnamba vezényelt amerikai harcoló alakulatok létszáma folyamatosan emelkedik. július 28.

Az oldal tetejére március 11.

Bemutatják Fábri Zoltán Húsz óra c. filmjét.

Az oldal tetejére március 17.

Nyolctagú brit parlamenti küldöttség érkezik tíznapos mo-i látogatásra.

Az oldal tetejére március 18.

Bemutatják Rényi Tamás Déltől hajnalig c. filmjét.

Lengyelországban megjelenik Jacek Kuroń és Karol Modzelewski rendszerkritikai tartalmú „Nyílt levele”. — Másnap a szerzőket letartóztatják, s négy nap múlva elítélik.

A Szu-ban Pavel Beljajev és Alekszej Leonov űrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Voszhod–2 űrhajót. Leonov, a világon elsőként, 12 perces űrsétát tesz. — A 24 órásra tervezett utazás 17. körében az űrhajó automatikus leszállító berendezése meghibásodik; ezért, az űrhajózás történetében először, az űrhajósok kézi irányítással térnek vissza a Földre, azonban a manőver pontatlansága miatt a kijelölt leszállási körzettől nagy távolságra, a behavazott tajgában landolnak. — A szovjet űrkutatás ettől kezdve fokozatosan elveszíti kezdeti vezető pozícióját.

Az oldal tetejére március 19.

Bukarestben meghal Gheorghe Gheorghiu-Dej, az RMP KV első titkára, az Államtanács elnöke. március 22.

Az oldal tetejére március 20.

A Fővárosi Bíróság első fokon ítéletet hirdet Onódy Lajos és társai ügyében. július 16. Onódyt hét és fél évi börtönre ítélik.

Az oldal tetejére március 22.

Bp-en e naptól Bp-en a Madách és a Vörösmarty téren is parkolási díjat kell fizetni. 1976. február 17.

A Malév légi járatot indít a Bp–Pécs–Bp vonalon.

Az RMP Központi Vezetősége Nicolae Ceauşescut választja első titkárrá; az Államtanács elnöke Chivu Stoica lesz. — Megválasztása után Ceauşescu beszédet mond a KV ülésén; ekkor hangzanak el először a „szocialista nemzet” és a „szocialista nemzeti állam” kifejezések; az új pártvezető a kisebbségi kérdésről mint „befejezett folyamatról” beszél. július 19.

Az oldal tetejére március 23.
Raúl Castro Ruz kubai miniszterelnök-helyettes háromnapos látogatásra Mo-ra érkezik.

Az USA-ban felbocsátják az első kétszemélyes amerikai űrhajót, a Gemini–3-at, fedélzetén Virgil Grissommal és John Younggal. június 3.

Az oldal tetejére március 25.

Az NSZK-ban a Szövetségi Gyűlés 1970. január 1-jéig meghosszabbítja a háborús bűnök elévülésének határidejét.

Az oldal tetejére március 27.

A Nemzeti Múzeumban ünnepélyesen megnyitják a „Népi demokráciánk húsz esztendeje” c. kiállítást.

Az oldal tetejére március 30.

Baczoni Jenő külkereskedelmi miniszterhelyettes Párizsba látogat, ahol a francia kormány tagjaival folytat gazdasági tárgyalásokat.