1965
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 3.

Az USA-ból felbocsátják a Gemini–4 űrhajót. 1968. szeptember 21. — James McDivitt és Edward White közel 98 órás Föld körüli űrrepülése során White 20 perces űrsétát tesz.

Az oldal tetejére június 5.

Megindul a Malév Bp–Kijev járata.

Az oldal tetejére június 6.

Székesfehérvárott az István Király Múzeumban megnyílik Vilt Tibor képzőművész kiállítása.

Tíznapos vendégszereplésre Bp-re érkezik a moszkvai Nagy Színház balettegyüttese.
Az oldal tetejére június 8.

Az MSZMP PB határozatot hoz az oktatási reform végrehajtásának tapasztalatairól és a további feladatokról. A határozat (még) támogatja a felsőfokú technikumot létesítését.

Az oldal tetejére június 10.

Bp-re érkezik Nyikolaj Fagyejev, a KGST VB titkára.

Bemutatják Fejér Tamás A Tenkes kapitánya c. kétrészes filmjét.

Az oldal tetejére június 12.

Londonban hivatalosan bejelentik, hogy a királynő lovaggá üti a Beatles együttes tagjait. október 26.

Az oldal tetejére június 14.

Dél-Vietnamban Nguyen Van Thieu szerzi meg az elnöki tisztséget; Thieu csaknem Saigon elestéig hatalomban marad. 1975. április 21.

Az oldal tetejére június 15.

A közel egy hónapja megáradt Duna a szlovákiai Pat község fölött áttöri a gátat. június 17.

Az oldal tetejére június 17.

A Duna a csallóközi Csicsó közelében is átszakítja a gátat, s pár nap leforgása alatt eláraszt 55 ezer hektár területet és 45 települést Szlovákiában, a dunaszerdahelyi, a komáromi és érsekújvári járás területén. A körülzárt Révkomáromot napokig csak Mo felől lehet megközelíteni. — Az ár július közepén vonul le, a közel egy hónap alatt 53 693 embert kell evakuálni. Az árvízkárosultak megsegítésére Csehszlovákiában országos mozgalom indul.

Az oldal tetejére június 19.

Algériában katonai államcsíny fosztja meg hatalmától Ahmed Ben Bella elnököt. Az ország új vezetője az addigi miniszterelnök, Huari Bumedien. 1978. december 27.

Az oldal tetejére június 20.

Bp-en befejeződik a MÚOSZ kétnapos küldöttközgyűlése; elnökké Barcs Sándort, főtitkárrá Siklósi Norbertet választják.

Az oldal tetejére június 22.

Háromnapos látogatásra Mo-ra érkezik Laksmi Menon asszony, indiai külügyi államminiszter; Menont fogadja Kádár János is.

Az oldal tetejére június 23.

Le Thanh Nghi miniszterelnök-helyettes vezetésével egyhetes látogatásra Mo-ra érkezik a VDK kormányküldöttsége. Megállapodást írnak alá a Vietnamnak nyújtandó segítségről és a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről. — Az országban nemzetközi vietnami szolidaritási hét kezdődik.

Az oldal tetejére június 24.

„A párt szövetségi politikája 1936-tól 1962-ig” címmel kétnapos tudományos konferencia kezdődik a Párttörténeti Intézetben.

Az oldal tetejére június 25.

Ülést tart az MSZMP KB. A testület javasolja Kádár János fölmentését az Mt elnöki tisztéből, egyúttal Kállai Gyula miniszterelnöki kinevezését. július 1. A KB javasolja továbbá Münnich Ferenc államminiszter nyugállományba helyezését és Pap János felmentését az Mt elnökhelyettesi tiszte alól. — A KB Nemes Dezsőt fölmenti titkársági tagsága alól, és kinevezi a Párttörténeti Intézet főigazgatójává. Helyébe Komócsin Zoltánt választja, akit fölment a Népszabadság szerkesztő-bizottságának vezetése alól. Németh Károlyt szintén felmentik KB-titkári megbízatásából. Gosztonyi Jánost fölmenti KB-osztályvezetői megbízatása alól, és kinevezi a Népszabadság szerkesztőbizottsága elnökévé. — A KB javasolja, hogy a Bp-i Bizottság Gáspár Sándort mentse föl első titkári tisztéből, és Németh Károlyt válassza meg az MSZMP Bp-i Bizottsága első titkárává. 1974. március 21.

Az oldal tetejére június 29.
Baczoni Jenő külkereskedelmi miniszterhelyettes e napon kezdődő hollandiai látogatásán megbeszéléseket folytat a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről.

Leningrádban befejeződik a KGST VB 18. ülése. A tagállamok képvielői a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank első évi tevékenységének eredményeiről és a népgazdasági tervek összehangolásáról tárgyaltak.

Az oldal tetejére június 30.

Péter János külügyminiszter háromnapos hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkezik.