1964
november

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére november 1.

Az EGK-ban megvalósul a tej, a tejtermékek és a marhahús közös piaca.

Az oldal tetejére november 2.

Kádár János az MSZMP PB tagjaihoz írott feljegyzésében el nem múló háláját fejezi ki Nyikita Hruscsov iránt.

Az oldal tetejére november 3.

Kitüntetik a Tokióban sikeresen szerepelt olimpikonokat.

A hivatalban lévő Lyndon Johnson demokrata párti elnök az USA történetében egyedülálló arányú győzelmet arat az elnökválasztáson a republikánus Barry Goldwaterrel szemben. 1968. március 31.

Az oldal tetejére november 5.

Bemutatják Keleti Márton Ha egyszer húsz év múlva c. filmjét.

Az oldal tetejére november 6.

Kádár János vezetésével magyar párt- és kormányküldöttség utazik Moszkvába, a nagy októberi szocialista forradalom 47. évfordulójának ünnepségeire.

A bp-i Szépművészeti Múzeumban kiállítás nyílik a moszkvai Tretyakov Képtár gyűjteményéből.
Az oldal tetejére november 9.

Bemutatják Banovich Tamás Az életbe táncoltatott leány c. filmjét.

Az oldal tetejére november 10.

Kihirdetik az 1964: 27. tvr.-t, amely szerint a háborús bűntettek és az értük kiszabható büntetések húsz esztendő múltán sem évülnek el.

Az oldal tetejére november 12.

Bemutatják Kovács András Nehéz emberek c. filmjét.

Csehszlovákiában a Nemzetgyűlés ismét köztársasági elnökké választja Antonín Novotnýt (1968. március 22.), a CSKP KB első titkárát. A várakozásokkal ellentétben nem kerül sor az államfői és a pártvezetői tisztség kettéválasztására.

Az oldal tetejére november 14.

VI. Pál pápa fogadja a zsinatra érkezett magyar püspököket. november 23.

Az oldal tetejére november 19.

A New York-i The Reporter c. ben megjelenik George Bailey újságíró nagy feltűnést keltő cikke az erdélyi magyarságról ("Trouble over Transylvania"). A szerző a helyszínen tett több hetes látogatása nyomán részletesen beszámol a magyar kisebbség súlyos elnyomásáról, többek között az anyanyelvi oktatás elsorvasztásáról, a magyar nyelv használatának visszaszorításáról. Írásában több olyan tévedés is van, amelyek tovább éltek a későbbi, Romániával foglalkozó írásokban is: Így például azt írja, hogy 1956 októberében diáktüntetések voltak Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Medgyesen (!) és Temesváron, (valójában csak az utóbbi városban volt utcai tüntetés), 1956 után pedig többezer magyart tartóztattak le, "ezek közül feltehetően többszázat kivégeztek" (a kivégzettek számát ma sem tudjuk pontosan), a hatósági intézkedések következtében 1962-ben már egyetlen magyar önálló iskola sem működött Romániában. (A magyar iskolák románosítása elsősorban a középiskolákat érintette, az elemi iskolák közt több is megőrizhette az önállóságát.)

Az oldal tetejére november 21.

Bp-en felavatják az új Erzsébet hidat; tervezője Sávoly Pál.

A Szu és Mo kormányközi egyezményt ír alá 5 db, egyenként évi 3600–4200 lakás felépítésére alkalmas házgyár szállításáról. Az egyezmény értelmében az első két házgyárat 1966–67-ben, az ötödiket 1968–69-ben kell indítani.
Az oldal tetejére november 23.

A magyar katolikus püspökök hazatérnek Rómából.

Az oldal tetejére november 24.

Belga és amerikai csapatok beavatkoznak a kongói polgárháborúba. november 29.

Az oldal tetejére november 25.

A mezőgazdasági tudományos kutatók országos tanácskozást tartanak Bp-en.

Az oldal tetejére november 26.

Bp-en az MTA-n megkezdődik a háromnapos nemzetközi egészségügy-szervezési kongresszus.

Az oldal tetejére november 29.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar rendelete szerint e naptól (Advent első vasárnapjától) a hívek részvételével mondott szentmiséken az olvasmányt és az evangéliumot a nép nyelvén, a nép felé fordulva kell felolvasni, és a hívek ugyancsak a nép nyelvén, együtt imádkozzák vagy énekeljék a Kyriét, a Glóriát, a Credót, a Sanctust és az Agnus Deit. 1965. február 4.

A belga és amerikai támogatást élvező Moise Csombe kongói miniszterelnök csapatai felszámolják a szeptemberben kikiáltott Kongói Népköztársaságot. Ezzel véget ér a polgárháború