1963
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 3.

Életének 82. és pápasága 5. évében a Vatikánban meghal XXIII. János pápa. június 21. 2000. szeptember 3.

Az oldal tetejére június 4.

Az Emberi Jogok Ligája nevében Roger Baldwin elnök és Jan Papanek alelnök memorandummal fordul az ENSZ főtitkárához az erdélyi magyarság ügyében. Többek között kifogásolják az anyanyelvű oktatást visszaszorítását, az 1956-os mo-i forradalommal összefüggő tömeges letartóztatásokat, és a magyar kisebbségnek az anyaországgal történő kapcsolattartása megnehezítését. Az aláírók kérik, hogy a főtitkár a magyar kisebbség ügyében kezdeményezzen vizsgálatot.

Az oldal tetejére június 5.

Magyar–francia gazdasági tárgyalások kezdődnek Bp-en. június 17.

Lemond tisztségéről John Profumo brit hadügyminiszter. október 18.

Az oldal tetejére június 7.

A Mo-i Baptista Egyház közgyűlése Nagy József lelkipásztort, a Baptista Teológiai Szeminárium tanárát választja az egyház elnökévé.

Az oldal tetejére június 14.

A KKP KB jóváhagyja az SZKP-hoz intézendő válaszlevél szövegét, amely 25 pontban összegezi a nézeteltéréseket. A kínaiak elmarasztalják a szovjet vezetést a „békés egymás mellett élés” meghirdetése miatt, és összegezik a szovjet hegemonizmussal szembeni fenntartásaikat. július 5.

A Szu-ban felbocsátják a Vosztok–5 űrhajót, amelynek fedélzetén Valerij Bikovszkij 81 fordulatot tesz a Föld körül. június 16.

Az oldal tetejére június 15.

Bp-en megkezdődik a VI. magyar békekongresszus, amely két napon keresztül tanácskozik. Az Országos Béketanács elnökévé Szakasits Árpádot választják.

Az oldal tetejére június 16.

Békéssámson község határában 10 óra 52 perckor lezuhan a román légitársaság nemzetközi járata. A gép 5 fős személyzete és 29 nyugatnémet utasa életét veszti.

Meghal Prohászka Lajos kultúrfilozófus, neveléstudós.

A Szu-ban felbocsátják a Vosztok–6 űrhajót, amelynek fedélzetén Valentyina Tyereskova, a világ első női űrhajósa 71 óra alatt 46 fordulatot tesz a Föld körül.

Az oldal tetejére június 17.

Bp-en befejeződnek a magyar–francia gazdasági tárgyalások; hosszú lejáratú árucsere-forgalmi egyezményt írnak alá.

Az oldal tetejére június 20.

Bemutatják Fehér Imre Asszony a telepen c. filmjét.

Moszkva és Washington megállapodik arról, hogy a Kreml és a Fehér Ház között „forró drótot”, azaz állandó, közvetlen kapcsolatot létesítenek. augusztus 30.

Az oldal tetejére június 21.

A konklávé Giovanni Battista Montini bíborost, Milánó érsekét választja pápává. június 30.

Az oldal tetejére június 26.

John Kennedy amerikai elnök nyugat-németországi látogatása során felkeresi Berlint is. A Checkpoint Charlie átkelőhelynél megtekinti a berlini falat, és több százezres nagygyűlést tart. „A fal a kommunista rendszer kudarcának leglátványosabb bizonyítéka… [és] az emberiség arculcsapása… Minden szabad ember, bárhol éljen is, Nyugat-Berlin polgára; ezért én mint szabad ember, büszke vagyok, hogy elmondhatom: »Ich bin ein Berliner!«.”

Az oldal tetejére június 28.

Mo és Nigéria gazdasági és műszaki tudományos egyezményt köt Bp-en.

Az oldal tetejére június 29.

Josip Broz Tito távozik a jugoszláv szövetségi végrehajtó tanács (a kormány) éléről; utóda Petar Stambolić.

Az oldal tetejére június 30.

Montini bíboros VI. Pál néven foglalja el a pápai trónt. 1978. augusztus 6.

E hónapban a Nagyvilág c. folyóiratban megjelenik Alekszandr Szolzsenyicin novellája, A kre-csetovkai állomáson történt. december 31.