1963
január

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére január 1.

Életbe lép az új KRESZ. 1975. február 5. A rendelet bevezeti az osztottpályás út, a forgalmi sáv és a fénysorompó fogalmát; a közúti jelzőtáblák száma 158-ra emelkedik. Először írják elő jogszabályban, hogy a kerékpárokat elöl és hátul ki kell világítani; a rendelet megtiltja a kerékpárok világító eszközök nélküli forgalomba hozatalát.

Az oldal tetejére január 2.

Dél-Vietnamban a kormánycsapatok elszenvedik első komolyabb vereségüket Saigontól 65 km-re, az Ap Bac falu mellett vívott csatában. 1964. október 30. Egy kb. 350 fős gerillaegység súlyos veszteségeket okoz a jelentős túlerőben lévő reguláris erőknek. — A katonai siker híre erősíti a DNFF népszerűségét, nagy számú újonc csatlakozik a Vietkonghoz.

Az oldal tetejére január 3.

Bp-en kezd tárgyalásokat Vladimir Velebit, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának főtitkára a bizottság áprilisi közgyűlésének előkészítéséről és technikai segélynyújtási kérdésekről.

Az oldal tetejére január 10.

A sajtóban közlik a HNF OT választási felhívását; országszerte megkezdődnek a képviselő- és tanácstagjelölő gyűlések. január 29.

A kecskeméti Katona József Színház bemutatja Tamási Áron Boldog nyárfalevél c. drámáját.

Az oldal tetejére január 11.

A Nsz közli, hogy U Thant ENSZ-főtitkár utasítására megszüntették a világszervezet Mo-ra sugárzott rádióadásait.

Az oldal tetejére január 14.

Charles de Gaulle francia köztársasági elnök közli, hogy „Nagy-Britannia még nem érett az európai közösségekhez való csatlakozásra”; az elnök egyértelműen kinyilvánítja, hogy Franciaország megvétózza a brit felvételi kérelmet. január 29.

Az oldal tetejére január 15.

A Lapkiadók Nemzetközi Szövetsége megismétli az előző év májusában a magyar kormányhoz intézett felhívását Bibó István szabadon bocsátása érdekében.

Az oldal tetejére január 17.

Az NSZEP VI. kongresszusán vendégeskedő Nyikita Hruscsov, az SZKP KB első titkára megtekinti a berlini falat. június 26.

Az oldal tetejére január 20.

A Nsz „Erősítsük a nemzetközi kommunista mozgalom egységét!” c. cikkében ismerteti az MSZMP álláspontját a kommunista és munkáspártok egymáshoz fűződő kapcsolatairól és a fennálló vitás kérdésekről.

Az oldal tetejére január 21.

Végleg elutazik Bp-ről Vlagyimir Usztyinov, a Szu bp-i nagykövete.

Az oldal tetejére január 22.

Párizsban aláírják a francia–német megbékélést szolgáló Élysée-szerződést, amely kialakítja a két ország „különleges együttműködésének” kereteit. január 29.

Az oldal tetejére január 24.

Közzéteszik a kormány 2/1962. sz. rendeletét az állami iparvállalatokról és az iparirányító szervekről; a rendelet lehetővé teszi trösztök alapítását.

Bemutatják Mészáros Gyula Egyiptomi történet c., magyar–egyiptomi koprodukcióban készült filmjét.

Az oldal tetejére január 29.

Befejeződnek a képviselő- és tanácstagjelölő gyűlések.

Az EGK Bizottsága, a francia „vétó” nyomán, bizonytalan időre elhalasztja a Nagy-Britanniával folytatott csatlakozási tárgyalásokat. A bizottság a többi jelölttel is felfüggeszti a hasonló tárgyalásokat.