1962
október

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére október 2.

A magyar sajtó közli, hogy néhány napig Mo-on tartózkodott Walter Lippmann amerikai újságíró, publicista.

Az oldal tetejére október 3.

A r. kat. püspökkari konferencia, az ÁEH engedélye alapján, úgy határoz, hogy a II. Vatikáni Zsinat első ülésszakára Hamvas Endre csanádi és Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspököt, valamint Brezanóczy Pál egri apostoli kormányzót delegálja. október 11.

Az USA-ban felbocsátják a Mercury-program ötödik űrhajóját. A Sigma 7 kabinjában Walter Schirra hatszor kerüli meg a Földet. 1965. március 23.

Az oldal tetejére október 4.

Baleset történik a bp-i Nyugati pályaudvaron: az épület csarnokában egy kalauzkocsi kidönti az ütközőbakot, áttöri az állomás homlokfalát, és a Lenin körút úttestjén áll meg.

Az oldal tetejére október 10.

Szőnyben (Komárom m.) felavatják a Barátság I. nemzetközi kőolajvezeték 150 km hosszú mo-i szakaszát, amely Szőny–Százhalombatta–Kápolnásnyék között szállítja a Szu-ból Csehszlovákián át érkező olajat. — Felavatják a termikus krakküzemet, amelynek kapacitása évi 1 millió tonna kőolaj desztillációja.

Az oldal tetejére október 11.

Megkezdődik az MSZMP KB kétnapos, kibővített ülése. — Marosán Györgyöt „pártszerűtlen viselkedése” miatt valamennyi pártmegbízatása alól fölmentik.

Bemutatják Nádasy László Lopott boldogság c. filmjét.

XXIII. János pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában ünnepélyesen megnyitja a II. Vatikáni Zsinatot. december 8.

Az oldal tetejére október 15.

Az USA légi felderítése szovjet rakéták kubai telepítését észleli.* október 16.

Az oldal tetejére október 16.

Prágában Csehszlovákia és Mo kishatárforgalmi egyezményt ír alá, amelynek értelmében a közös határ mentén 15 km mélységű sávban lakók évente egy alkalommal kedvezményesen utazhatnak a másik országba.

John Kennedy amerikai elnök fogadja Andrej Gromiko szovjet külügyminisztert, és bemutatja neki az amerikai felderítés által készített képeket a szovjet rakéták indítóállásairól. Gromiko tagadja, hogy Szu közepes hatótávolságú támadó rakétákat telepített Kubába.* október 19.

Az oldal tetejére október 19.

A Kuba felett folytatott, szinte folyamatos amerikai felderítő repülések már négy harcképes rakéta-indítóállást észlelnek. október 22. — Az amerikai kormány titokban tartja a fejleményeket; ekkor csak a vezetés legmagasabb rangú tagjai tudnak az eseményekről.*

Az oldal tetejére október 20.

Magyar–amerikai titkos tárgyalások eredményeképpen szóbeli megállapodás születik az 1956-os forradalom következményeinek kölcsönös felszámolásáról: a magyar kormány általános amnesztiát hirdet (1963. március 22.), cserébe az USA kormánya garantálja, hogy a „magyar kérdést” leveszik az ENSZ Közgyűlés napirendjéről (december 18.).

Az oldal tetejére október 22.

John Kennedy amerikai elnök bejelenti, hogy a Szu támadó rakétákat telepített Kubába. október 24.

Az oldal tetejére október 23.

Magyar–szovjet gazdasági tárgyalások kezdődnek Moszkvában. november 15.

Az oldal tetejére október 24.

John Kennedy amerikai elnök a további szovjet fegyverszállítások megakadályozására elrendeli Kuba teljes tengeri blokádját.* október 26. — Kirobban a nukleáris világháború közvetlen veszélyét felidéző „karibi válság”.

Az oldal tetejére október 25.

Háromnapos nemzetközi gerontológiai konferencia kezdődik Bp-en.

Bemutatják Révész György Angyalok földje c. filmjét.

XXIII. János pápa békefelhívással fordul a karibi válságban érintett három nemzethez.
Az oldal tetejére október 26.

Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök üzenetet intéz John Kennedy amerikai elnökhöz. október 27. „Ön biztosítani akarja országa biztonságát, és ez érthető. De Kuba is ugyanezt akarja… S hogyan értékeljük azt, hogy Önök katonai támaszpontokkal vették körül a Szovjetuniót, … és elhelyezték ott rakétafegyvereiket.”

Az oldal tetejére október 27.

John Kennedy amerikai elnök Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnöknek írott válaszlevelében ígéretet tesz, hogy az USA nem támadja meg Kubát, amennyiben leszerelik a szovjet rakétákat. október 28. — A világ alighanem ezen a napon, a karibi válság „fekete szombatján” került legközelebb a nukleáris világháborúhoz; a washingtoni Fehér Ház válságstábja csaknem húsz órán keresztül ülésezett.

Az oldal tetejére október 28.

Nyikita Hruscsov elfogadja a John Kennedy elnök által felkínált kompromisszumot; ezzel elhárul a világháború veszélye. november 20.

Az oldal tetejére október 29.

Bp-en aláírják az 1963. évre szóló magyar–francia kulturális együttműködési munkatervet.

Az oldal tetejére október 30.

Az MSZMP Bp-i Bizottsága Kiss Dezső helyett ismét Gáspár Sándort választja első titkárrá. 1965. június 25.