1961
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május 4.

Nemzetközi munkaegészségügyi kongresszus kezdődik Bp-en. — Nemzetközi tanácskozás kezdődik Bp-en a korszerű hajóépítésről.

Az oldal tetejére május 5.

Cape Canaveralből (USA, Florida állam) fellövik a Mercury-program első űrhajóját, a Freedom 7-et, amelynek fedélzetén Alan Shepard 15 perces szuborbitális repülést hajt végre; az „űrugrás” során a kabin 185 km-es magasságba emelkedik. július 21.

Az oldal tetejére május 15.

XXIII. János pápa a Rerum novarum 70., és a Quadragesimo anno 30. évfordulóján kiadja Mater et magistra kezdetű szociális enciklikáját.

Az oldal tetejére május 18.

Párizsban magyar–francia kereskedelmi megállapodást írnak alá.

Az oldal tetejére május 25.
A kormány rendelete a felsőoktatásban végzők számára egy- vagy kétéves szakmai gyakorlatot ír elő, amelyet a diplomát szerzetteknek kijelölt munkahelyen kell eltölteniük.

Bemutaják Fábri Zoltán Dúvad c. filmjét.

John Kennedy amerikai elnök a törvényhozás két házának egyesített ülésén szózatot intéz a nemzethez. „Hiszem, hogy e nemzetnek el kell köteleznie magát amellett, hogy még az évtized vége előtt embert juttat a Holdra, és onnan biztonságban vissza is hozza a Földre. E korszak semelyik más űrprogramja sem lesz nagyobb hatással az emberiségre, vagy sokkal fontosabb a távoli űr felfedezése során; és egyik megvalósítása sem lesz ilyen nehéz vagy költséges.” 1969. július 20.

Az oldal tetejére május 27.

A Bécsen átutazó Puja Frigyes külügyminiszter-helyettes felkeresi Bruno Kreisky osztrák külügyminisztert, és megbeszélést folytat vele a két ország kapcsolatairól.

Megkezdődik az ünnepi könyvhét; megjelenik 62 könyv, 41 magyar szerző munkája.

Az oldal tetejére május 28.

Puja Frigyes külügyminiszter-helyettes vezetésével magyar jószolgálati delegáció érkezik Koppenhágába, és tárgyalásokat kezd a magyar–dán kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről.

Peter Benenson Londonban megalakítja az Amnesty International nevű független szervezetet az emberi jogok védelmére.

Az oldal tetejére május 29.

Ahmed Szukarno indonéz elnök háromnapos baráti látogatásra Bp-re érkezik.

Az oldal tetejére május 31.

Párizsban megkezdődik John Kennedy amerikai és Charles de Gaulle francia elnök csúcs-találkozója. — A tárgyalások során kiderül, hogy az amerikai–európai kapcsolatokat és a NATO szerepét illetően a két elnök nézetei távol vannak egymástól.

A Dél-afrikai Unió kilép a brit Nemzetközösségből. Kikiáltják a független Dél-afrikai Köztársaságot.