1961
április

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére április 1.

Szovjet küldöttség érkezik Mo-ra a felszabadulás 16. évfordulójának ünnepségeire. A delegáció vezetője Andrej Kirilenko, az SZKP Elnökségének póttagja.

Az oldal tetejére április 6.

Befejeződik a Raymond Joyon vezette francia parlamenti küldöttség kilencnapos mo-i látogatása.

Az oldal tetejére április 11.

Tokióban aláírják az 1945 utáni első magyar–japán árucsere-forgalmi megállapodást.

Jeruzsálemben megkezdődik Adolf Eichmann pere. 1962. május 31.

Az oldal tetejére április 12.

Az MSZMP PB határozata alapján bezúzzák a Rajk-ügy tárgyalásának dokumentumait. Hasonlóan járnak el a „tábornokok perének” anyagaival is.

40 éves korában máig tisztázatlan módon meghal (öngyilkosságot követ el?) Sarkadi Imre Kossuth-díjas író.

A Szu-ban a bajkonuri (Kazahsztán) kilövőállomásról felbocsátják a világ első, embert szállító űreszközét. augusztus 6. A Vosztok–1 űrhajó, Jurij Alekszejevics Gagarin főhadnaggyal (visszatérésekor már őrnagy) a fedélzetén, 108 perc alatt egyszer megkerüli bolygónkat, majd sikeresen visszatér a Földre.

Az oldal tetejére április 16.

Az 1961: 7. tvr. hatályon kívül helyezi a népbírósági tanácsokról szóló 1957: 34. tvr.-t.

Kubában Fidel Castro bejelenti az ország szocialista átalakításának programját. A Július 26. Mozgalom, a kommunista Népi Szocialista Párt és a Március 13. Forradalmi Direktórium egyesülésével megalakul az Egységes Forradalmi Szervezetek nevű tömörülés. 1965. október 2.

Az oldal tetejére április 17.

Az USA-ban kiképzett kubai emigránsok 1400 fős csoportja a Disznó-öbölben katonai intervenciót kísérel meg Kuba ellen. április 20.

Az oldal tetejére április 20.

A bp-i Katona József Színház bemutatja Németh László A két Bolyai c. drámáját.

Bemutatják Révész György Négyen az árban c. filmjét.

A kubai fegyveres erők végleg felszámolják az emigráns fegyveresek intervenciós kísérletét. — John Kennedy amerikai elnök elismeréssel szól a partraszállást megkísérlő „szabadságharco-sokról”.

Az oldal tetejére április 21.

Az ENSZ Közgyűlés XV. ülésszaka (87 szavazattal, 1 ellenében) elfogadja a Mandátumvizsgáló Bizottság jelentését, és ismételten függőben hagyja a magyar kormány képviselőjének mandátumát. Frederick Boland, a Közgyűlés elnöke javaslatára a magyar kérdés megvitatását a Közgyűlés XVI. ülésszakára halasztják. — Adlai Stevenson amerikai ENSZ-képviselő felhívja a tagállamok figyelmét Leslie Munro jelentésére, és kifejti, hogy az ENSZ köszönettel tartozik erőfeszítéseiért, s számít arra, hogy tovább folytatja munkáját. december 4.

Az oldal tetejére április 24.

A kormány a vasutasnapot augusztus második vasárnapjáról július második vasárnapjára helyezi át.