1960
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 1.

Kongói Demokratikus Köztársaság néven függetlenné válik az egykori Belga-Kongó. július 11. Az ország államfője Joseph Kaszavubu, miniszterelnöke Patrice Lumumba.

Kikiáltják Ghána teljes függetlenségét. A köztársaság elnökévé az addigi miniszterelnököt, Kwame Nkrumahot választják. 1966. február 24.

Az oldal tetejére július 3.

Az illegalitásban működő Spanyol Kommunista Párt, Dolores Ibarruri helyébe, Santiago Carillót választja a párt főtitkárává. 1982. december 10.

Az oldal tetejére július 5.

Prágában megkezdődik a CSKP országos konferenciája. Deklarálják, hogy Csehszlovákiában „győzött a szocializmus”. július 11. A konferencián elfogadott határozat szerint az új alkotmány törvénybe iktatja „a nemzetiségi kérdés marxista-leninista megoldását”.

Az oldal tetejére július 11.

Csehszlovákiában a Nemzetgyűlés elfogadja az ország új, ún. szocialista alkotmányát, amely kinyilvánítja, hogy Csehszlovákiában „győzött a szocializmus”, rögzíti a kommunista párt vezető szerepét, és olyan új állami címert vezet be, amelyből hiányoznak Szlovákia történelmi szimbólumai. Az ország hivatalos nevét Csehszlovák Szocialista Köztársaságra változtatják. Az alkotmány szerint „az állam biztosítja a magyar, az ukrán és a lengyel nemzetiségű állampolgárok számára az anyanyelvi oktatás és a kulturális fejlődés minden lehetőségét és eszközét”, és kimondja a nemzetiségek anyanyelvi művelődéshez való jogát. — Antonín Novotný köztársasági elnök ismét Viliam Širokýt nevezi ki miniszterelnökké. 1963. szeptember 20.

A Szu fölött a légelhárítás lelő egy RB–47 típusú amerikai felderítő repülőgépet. 1961. január 25.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban (az egykori Belga-Kongóban) a belga csapatok által támogatott Moise Csombe vezetésével elszakad Katanga tartomány. — Polgárháború robban ki a Patrice Lumumba vezette kormány ellen, amely a Szu-hoz fordul segítségért.szeptember 14.

Az oldal tetejére július 17.

Dunaújvárosban felavatják a meleghengerművet.

Az oldal tetejére július 19.

Nemzetközi növényvédelmi konferenciát rendeznek Bp-en.

Az oldal tetejére július 20.

Révész Géza moszkvai magyar nagykövet átadja megbízólevelét. 1963. március 15.

Az oldal tetejére július 21.

Ceylon miniszterelnökévé választják Sirimavo Bandaranaike asszonyt. 1970. május 29. Ő az első nő a világon, aki kormányfői tisztséget tölt be.

Az oldal tetejére július 26.

Bp-en megkezdődik a KGST XIII. ülésszaka. A résztvevők tárgyalnak a gyártásszakosítás feladatairól, és a távlati népgazdasági tervek 1980-ig történő összehangolásáról.

Az oldal tetejére július 29.
Kecskemét és Szimferopol között testvérvárosi kapcsolat létesül.

Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár  franciaországi Rambouillet-ben találkozik. A vendéglátó a „nemzetek feletti Európa” gondolatával szemben kifejti a „konföderatív Európa” koncepcióját.