1959
október

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére október 6.

Kivégzik Veréb Lászlót.

A Luna–3 szovjet rakéta megkerüli a Holdat, és lefényképezi az égitest Földről nem látható túlsó oldalát.
Az oldal tetejére október 8.

Bemutatják Mészáros Gyula Szombattól hétfőig c. filmjét.

Az oldal tetejére október 10.

Kivégzik Gombos Lászlót.

Boldoczki János moszkvai nagykövet felkeresi Rákosi Mátyást, és a politikai tevékenységről való lemondásra kéri; Rákosi nem írja alá a kért nyilatkozatot. november 20.

Az oldal tetejére október 15.

Bp-en 80. életévében meghal Fejér Lipót Kossuth-díjas matematikus, 1908 óta az MTA tagja.

A KGB Münchenben meggyilkoltatja Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezetőt.

Az oldal tetejére október 21.

Az újvidéki egyetem bölcsészettudományi karán megkezdi működését a magyar tanszék; tanára Sinkó Ervin író.

Az oldal tetejére október 22.

Kibővített ülést tart az MSZMP KB. Határozatot hoznak a téesz-mozgalom feladatairól, a munkahelyi és lakóterületi pártszervezetek hatáskörének kiterjesztéséről, és foglalkoznak az államhatalmi és közigazgatási szervek tevékenységével.

A Magyar Írók Szövetsége Külföldön emlékestet szervez a forradalom harmadik évfordulójának tiszteletére Londonban, a Friends House-ban; az ülést Ignotus Pál nyitja meg.
Az oldal tetejére október 23.

Párizsban több száz magyar emigráns megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját; a Magyar Szabadságharcos Szövetség ünnepségén Párizs alpolgármestere mond beszédet. — Konstanzban, Luzernben, Stockholmban a helyi emigráció rendez ünnepséget. — Baselben a magyar egyesület Karl Jaspers professzor patronálásával szervezi meg az emlékünnepségeket. — Londonban az Angol–Magyar Kulturális Szövetség, Zürichben a Nemzetőr munkatársai tartanak sajtókonferenciát a magyar helyzetről. — A londoni Magyar Szabad Szakszervezeti Iroda emlékestet rendez a forradalom évfordulója tiszteletére; felszólal Fehérvári Géza a Szabad Magyar Diákszövetség részéről, Sándor Máté, a honvédség v. őrnagya és Szélig Imre szociáldemokrata politikus; Faludy György verseiből ad elő. — A Száműzött Írók Pen Klubja ülést tart Londonban és felemeli szavát a börtönben lévő magyar írók szabadon bocsátásáért. — Oslóban konferenciát szervez a Norvég–Magyar Egyesület; Tross alt (Csak azért is) címmel kiadják a magyar forradalom antológiáját. — Hannoverben az esti órákban fáklyás felvonulást rendeznek. — A Szabad Magyar Egyetemisták Szövetsége emlékülést tart a bonni egyetem aulájában. — Dokumentumkiállítás nyílik Grazban és Buenos Airesben. — New Yorkban a Hunter College-ban Kenneth Keating szenátor, Nagy Károly és Papp László építész mond beszédet a megemlékezéseken. — Los Angeles polgármestere október 23-át magyar nappá nyilvánítja. — Montrealban a forradalom emlékére rendezett gyűlés szónoka Egan Chambers konzervatív párti képviselő, Santo Fournier szenátor, polgármester és Kovács Gyula. — Montevideóban a Nemzetőr Baráti Kör szervez megemlékezést. — Johannesburgban mintegy 300 fős csoport koszorúzza meg az ismeretlen katona sírját Pik Botha, az elnöki iroda vezetője és Pretoria főpolgármestere részvételével.

Az Élet és Irodalom c. hetilapban megjelenik Németh Lászlónak egy moszkvai fogadáson elhangzott pohárköszöntője, amelyben az író a szovjeti–magyar megbékélés mellett száll síkra.

Az oldal tetejére október 26.

Az LB Népbírósági Tanácsa Borbély János elnökletével másodfokon ítéletet hirdet a Thököly úti felkelők ügyében, és megerősíti Futó János bányász, Keller Károly szállítómunkás, Németh József, Grosszmann Frigyes csatornabúvár, Csermák János pincér, Magori Mária takarítónő, Barabás Tibor szállítómunkás, Csányi Sándor segédmunkás, Kondorosi Imre lakatossegéd, Szivák István hegesztő és Krausz Gyula fogathajtó első fokon kiszabott halálos ítéletét. október 28. — Az 1956 utáni megtorlások során e perben született a legtöbb jogerős halálos ítélet.

Az oldal tetejére október 27.

Az MSZMP PB az idős munkásőrök szolgálatkönnyítésével összefüggésben döntést hoz a munkásőrség létszámának ötezer (ebből Bp-en 1600) fővel történő emeléséről.

Az oldal tetejére október 28.

Kivégzik Futó Jánost, Keller Károlyt, Németh Józsefet, Grosszmann Frigyest, Csermák Jánost, Magori Máriát, Barabás Tibort, Csányi Sándort, Kondorosi Imrét, Szivák Istvánt és Krausz Gyulát.

Az oldal tetejére október 29.

Bemutatják Szemes Mihály Kölyök c. filmjét.