1959
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 2.

Az 1959: 25. tvr. az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) újbóli felállításáról rendelkezik; a hivatal elnöke Olt Károly. 1961. október 20.

Az LB Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével a Mérei–Fekete-per mellékperében Zsámboki Zoltánt, Nemes Líviát, Hoffmann Gertrúdot, Németh Lászlót, Lipták Tamást, Kiss Károlyt, Kántás Lászlót és Kelemen Imrét 1–8 évi börtönre ítéli.

Az oldal tetejére június 3.

A Maláj Állmszövetséghez tartozó Szingapúrban (1965. augusztus 9.) a Népi Akció Párt alakít kormányt; a miniszterelnök Li Kuang-jao. 1990. november 28.

Az oldal tetejére június 4.

Nyikita Hruscsov, az SZKP KB első titkára, a Szu miniszterelnöke háromnapos hivatalos látogatásra Bp-re érkezik.

Az oldal tetejére június 6.

XXIII. János pápa Schwarz-Eggenhoffer Artúr általános érseki helynököt esztergomi apostoli kormányzóvá nevezi ki. 1969. január 23.

Az oldal tetejére június 10.

Meghal Meskó Zoltán, az első mo-i nemzetiszocialista szervezet alapítója.

Az oldal tetejére június 11.

Bemutatják Fejér Tamás Bogáncs c. filmjét.

Az oldal tetejére június 16.

A párizsi Salle des Horticulteurs-ben emlékünnepséget tartanak Nagy Imre és társai kivégzésének első évfordulóján; megnyitó beszédet mond Louis de Villefosse író, történész és Kende Péter újságíró.

Az oldal tetejére június 19.

Ülést tart a HNF OT. Kádár János kijelenti: „Itt volt az amnesztia. Megmondtuk az amnesztiával kapcsolatban hivatalosan is, … hogy egy teremtett lélek nem kaphat kegyelmet ebben az országban mindaddig, amíg kívülről vagy ellenséges körökből minket erre kényszeríteni próbálnak. És ha azt akarják, hogy ne legyen amnesztia Magyarországon, akkor csak próbáljanak nyomást gyakorolni ránk. Majd ha ez megszűnik, és mi úgy ítéljük meg, hogy elérkezett az ideje, akkor lesz majd bizonyos amnesztia. Az idén is volt és nem is olyan jelentéktelen, a megbüntetetteknek jelentős része került ki a börtönből. A népfront győzelmet aratott a választáson és a magyar nép nagyszerűen vizsgázott. Ez egy olyan dolog, ami maga után vonja, hogy a nép megtévedt fiaival szemben ilyenkor illik és helyes is elnézőnek lenni. Ez a tavaszi amnesztia magyarázata.”

Az oldal tetejére június 20.

Bukarestben megkezdődik a szocialista országok kommunista és munkáspártjának értekezlete. június 27.

Az oldal tetejére június 21.

Pécsett meghal Kovács Béla kisgazdapárti politikus, Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, majd Nagy Imre második és harmadik (1956-os) kormányának földművelésügyi minisztere, az 1956. november 3-án alakult koalíciós kormányának államminisztere, ez időben ogy-i képviselő.*

Az oldal tetejére június 22.

Bp-en megalakul a Magyar Képzőművészek Szövetsége.

Az oldal tetejére június 30.

A Nsz közli a KISZ KB irányelveit a magyar ifjúság eszmei és politikai neveléséről.

A Kossuth Rádió este 6 órakor megkezdi „A Szabó család” című sorozat sugárzását.