1954
július

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére július 1.

Megjelenik a mo-i németek új hivatalos sajtóorgánuma, a Freies Leben első száma; a lap főszerkesztője Frank László (Ladislaus Frank).

Megalakul az MTA debreceni Atommagkutató Intézete.
Az oldal tetejére július 3.

Személyi változások történnek a központi pártlap, a Szabad Nép szerkesztőségében. 1956. október 29. Betlen Oszkárt felmentik főszerkesztői megbízatása alól; utóda Horváth Márton. Betlen a lap főszerkesztő-helyetteseként dolgozik tovább.

Az oldal tetejére július 4.

Az V. labdarúgó világbajnokság döntőjében Bernben a magyar válogatott, miután már a 8. percben 2:0-ra vezetett, 3:2-re kikap az NSZK csapatától. 1958. június 29. — Ezzel megszakad az „aranycsapat” 1950. június 4-e óta tartó, 30 mérkőzéses veretlenségi sorozata. 1956. február 19. — A vereséget követő csalódás nyílt utcai tüntetésekhez vezet Bp-en.

Az oldal tetejére július 6.

Átalakul a kormány: Gerő Ernő helyett, aki megtartja miniszterelnök-helyettesi tisztét, a bel-ügyminiszter Piros László áv. vezérőrnagy; a belkereskedelmi tárcát Bognár József, a külkereskedelmit Háy László, a begyűjtésit Szobek András kapja.

Az oldal tetejére július 7.

Az Mt határozatot hoz a Lenin Intézet önálló felsőoktatási intézménnyé szervezéséről; oktatási feladata változatlan marad.

Bp-en megkezdődik a Magyar Írók Szövetsége kéznapos II. kongresszusa.
Az oldal tetejére július 9.
A Szu Külügyminisztériuma tájékoztatja a moszkvai magyar nagykövetséget, hogy visszahívják Bp-ről Jevgenyij Kiszeljov nagykövetet, és helyére Jurij Andropovot nevezik ki.
Az oldal tetejére július 12.
Az ÁVH megkezdi az ún. Botond Hadosztály és a Magyar Keresztény Nemzeti Párt nevű illegális szervezetek tagjainak letartóztatását. december 11. december 18. december 23.
Az oldal tetejére július 13.

Árhullám kezdődik a Duna mo-i szakaszán.* július 15.

Az oldal tetejére július 14.
Mo és Ausztria követi szintre emeli a diplomáciai kapcsolatokat.
Meghal Kis Jankó Bori (Gáspár Mártonné Molnár Borbála) mezőkövesdi mintaíró asszony, a matyó hímzéshagyomány egyik legkiválóbb továbbfejlesztője.
Az oldal tetejére július 15.

A Szigetközben, Ásványrárónál átszakad a Duna gátja. július 16.

Az oldal tetejére július 16.

A Szigetközben Kisbodaknál és Dunakilitinél is átszakad a Duna gátja; a Szigetköz nagy részét elönti a víz. július 20.

Az oldal tetejére július 20.

A Duna árhulláma áttöri a Győrt védő körtöltést, és elönti Győr külvárosát, Révfalut. — A Szigetköz 65 ezer kh területéből 35 ezer kh víz alá kerül. Az 5690 lakóházból 1387 ház romba dől, 2043 megrongálódik, összesen 3430 épület szenved árvízkárt. Az árvíz sújtotta területekről 30 ezer embert kell ideiglenesen kitelepíteni. — Az 1954. évi árvízi védekezés összes költsége és az okozott kár 525 millió forint.*

Albániában az állami és párttisztségek szétválasztása jegyében Enver Hoxha, az AMP főtitkára lemond állami tisztségeiről. A miniszterelnöki poszton Mehmet Shehu (1981. december 17.) korábbi belügyminiszter követi.

Befejeződik a genfi konferencia. A Franciaország és a VDK által aláírt tűzszüneti egyezményben a franciák elismerik Vietnam függetlenségét; az országot a 17. szélességi fok mentén ideiglenesen déli és északi zónára osztják. A megállapodás szerint a francia csapatok a 17. szélességi foktól délre, a Viet Minh csapatai pedig attól északra tartózkodhatnak. — Északon a Ho Si Minh vezette kommunisták, délen a franciák által támogatott Bao Đại államelnök (korábban császár) birtokolja a hatalmat. 1955. október 23.

Az oldal tetejére július 22.

Az LB Molnár Erik vezette különleges tanácsa Kádár János, Donáth Ferenc, Haraszti Sándor és Kállai Gyula perújítási ügyét tárgyalja. A tanács a vádlottakat az ellenük az 1951–1952-es perben megfogalmazott vádak alól felmenti. Valamennyien még aznap szabadlábra kerülnek.* július 23.

Az oldal tetejére július 23.
Kiszabadul a börtönből Tariska István és Ujhelyi Szilárd. július 31.
Az oldal tetejére július 26.

A Magyar Néphadsereg bányász csoportjának keretét 10 zászlóaljra emelik, s összesen 4800 C-kategóriás munkaszolgálatost vezényelnek az alakulathoz. Maléter Pál ezredes irányításával Központi Bányász Parancsnokságot állítanak fel. október 9.

Az oldal tetejére július 28.
A PB határozata nyomán, Nagy Imre távollétében, Gazdaságpolitikai Bizottság alakul. A bizottság elnöke Gerő Ernő, titkára Friss István;1948-tól mindketten vezető szerepet játszottak az MDP katasztrofális következményekkel járó gazdaságpolitikájának alakításában. A bizottság a Nagy Imre által képviselt gazdaságpolitikai irányvonal céljai elleni támadás bázisa lesz. augusztus 25.
Az oldal tetejére július 31.
Kiszabadul a börtönből Losonczy Géza. szeptember 1.
Bp-en megkezdődik a Nyári Főiskolai Világbajnokság. augusztus 8.