1954
április

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére április 1.
A BM Vizsgálati Főosztálya összeállítja azoknak az elítélteknek a jegyzékét, akik ügyük felülvizsgálatát kérték. május 6.
Az oldal tetejére április 2.

Összeül a SZÖVOSZ 3. országos közgyűlése. április 3.

Az Mt a büntető perrendtartásról szóló 1951: III. tc. módosításáról tárgyal. június 29.
Az oldal tetejére április 3.
Befejeződik a SZÖVOSZ közgyűlése. Felállítják az Országos Földművesszövetkezeti Tanácsot; elnöke Dögei Imre.
Az oldal tetejére április 4.

Jumdzsjagijn Cedenbal, Mongólia miniszterelnöke, távozik az MNFP éléről. A KB új főtitkára Dasijn Damba. 1958. november 22.

Az oldal tetejére április 8.

Az SZLKP KB ülésén Karol Bacílek első titkár kijelenti, hogy „le kell számolni az ún. reszlovakizáció következményeivel; … mindenki szabadon vallja magát olyan nemzetiségűnek, amely nyelven legjobban ki tudja fejezni magát, amely a legközelebb áll hozzá”. május 26.  december 14. Az Igazságügyi Minisztérium úgy rendelkezik, hogy a bírósági ítéleteket, amennyiben azt az érdekelt úgy kívánja, magyar nyelven is kézbesíteni kell.

Az oldal tetejére április 10.
Rákosi Mátyás a PB ülésén vereséget szenved az őt támadó, Kovács István által fogalmazott feljegyzés vitájában.

Az Mt elfogadja az államapparátus racionalizálásának alapelveit; Házi Árpád irányításával megalakul a Racionalizálási Kormánybizottság. április 16.

Meghal Auguste Lumière francia kémikus, aki 1895-ben szabadalmaztatta testvérével közösen megalkotott találmányát, a mozgóképet. Első alkotásukat, A munkaidő vége c. filmet 1895. december 28-án mutatták be Párizsban.

Az oldal tetejére április 12.

A Decca stúdiójában elkészül Bill Haley amerikai énekes felvétele, a We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight (Rock Around the Clock). E napot tekintik a rockzene születésnapjának.

Az oldal tetejére április 13.
Bukarestben folytatódik Csőgör Lajos, Demeter János, Balogh Edgár és Jordáky Lajos pere. A vád szerint a perbe fogottak „mozgalmat szerveztek Erdélynek Romániától történő elszakítására, … és külföldi reakciós körökkel” is kapcsolatban álltak. május 17.
Az oldal tetejére április 16.

Közzéteszik az Mt határozatát az államigazgatás racionalizálásának irányelveiről és ütemtervéről. augusztus 10. szeptember 3.

Romániában kivégzik Lucreţiu Pătrăşcanu v. igazságügy-minisztert, a „nemzeti kommunista irányvonal” első számú képviselőjét, és Remus Kofflert, 1944 előtt az illegális RKP egyik vezetőjét.

Az oldal tetejére április 19.

A Maszovlet rendszeres légijáratot indít Varsóba. május 18.

Az oldal tetejére április vége

A Szu-ban folytatódik a belügyi apparátus átszervezése; az ügyészséget is különválasztják a Belügyminisztériumtól.

Az oldal tetejére április 22.
A nyugati hatalmak megakadályozzák Mo felvételét az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságába.
Az oldal tetejére április 24.
Pozsonyban ítéletet hirdetnek a csehellenes nemzeti elfogultsággal és önálló szlovák állam létrehozására irányuló törekvéssel vádolt „szlovák burzsoá nacionalisták” koncepciós perében; Gustáv Husák életfogytiglani, Ivan Horváth 22, Daniel Okáli 18, Ladislav Holdoš 13, Ladislav Novomeský 10 évi börtönbüntetést kap.
Az oldal tetejére április 25.
A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban megtartja első bemutatóját a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes.
Az oldal tetejére április 26.
Az e napon kezdődő, a távol-keleti kérdésekkel foglalkozó genfi konferencián a résztvevők elismerik a koreai status quót, valamint Vietnam kettéosztását. július 21.