1953
május

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére május elejétől
Megkezdődik a Szu-ba deportált magyar foglyok hazaszállítás előtti összegyűjtése; egy részüket Lvovba, a hazautazást megelőző gyűjtőhelyre szállítják. november 20.
Az oldal tetejére május 5.

A katolikus püspöki kar konferenciája tudomásul veszi, hogy az állam az ELTE Bölcsészettudományi Kara számára lefoglalja a piarista rend bp-i székházát; cserébe a püspöki kar elfogadja a korábban a Sacré Coeur-apácák középiskolájaként működött Sophianum Mikszáth Kálmán téri épületét.

Az oldal tetejére május 6.
A kormány tiltakozó jegyzéket intéz Jugoszláviához a határsértések miatt.
Az oldal tetejére május 13.

Kelet-Berlinben megkezdődik az NSZEP KB kétnapos ülése. — Az elfogadott határozat, az   elsősorban a Lavrentyij Berija szovjet belügyminiszter által szorgalmazott német egyesítéssel szemben deklarálja, hogy az NDK „a proletárdiktatúra állama”. Az országban egyúttal emelik az ipari termelési normákat. május 28.

Az oldal tetejére május 17.
Az e napon tartott ogy-i választásokon, 98%-os részvétel mellett, 98,2% szavazat jut a Népfront jelöltjeire. A választójog gyakorlásának korhatára először 18 év.

A magyar labdarúgó-válogatott Rómában 3:0 arányban legyőzi Olaszország csapatát, és ezzel megnyeri az Európa Kupát.

Az oldal tetejére május 25.

Megkezdődik az MTA nagygyűlése; a tanácskozás egyik fő témája Sztálin közgazdasági tanul-mánya.

A Pravda arról ír, hogy a Szu európai politikája középpontjában Németország újraegyesítése áll. május 28.

Az oldal tetejére május 26.

Bemutatják Várkonyi Zoltán A harag napja c. filmjét.

Az oldal tetejére május 28.

Az SZKP KB határozatot hoz „az NDK-ban kialakult helyzet” javításáról. június 2.

Az oldal tetejére május 29.

A Bp-i Hadbíróság ítéletet hirdet az ún. Pártőrség-perben. A bíróság a népi demokrácia elleni összeesküvés és hűtlenség vádjával halálra ítéli Farkas Ferenc áv. hadnagyot, valamint a hányatott sorsú újpesti gyermekek nevelésével foglalkozó szalézi szerzetesek közül Sándor Istvánt és Zana Albertet. június 8. Ádám László szalézi tartományfőnök életfogytiglani, Szitkey Károly nyomdavezető pap 15 évi, Varga Aladár gondnok 8 évi, Dánielfy Tibor kispap 5 évi börtönbüntetést kap.*

Az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tendzing Norgáj, egy brit expedíció tagjai, a világon elsőként feljutnak a 8848 m magas Csomolungmára (Mount Everest), amely a Föld legmagasabb pontja.

Az oldal tetejére május 30.
Az MTA Osztrovszki Györgyöt választja főtitkárrá. 1957. december 20.