1952
június

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére június 2.

Romániában a Nagy Nemzetgyűlés Petru Grozát megválasztja az Államtanács elnökévé. Groza helyett Gheorghe Gheorghiu-Dejt, az RMP főtitkárát választják miniszterelnökké. 1955. október 5.

Az oldal tetejére június 4.

Rákos vasútállomásnál (Bp X. kerület) hibás váltóállítás miatt összeütközik összeütközik két személyszállító vonat; 23 ember meghal, a sérültek száma 122. — A vétkes váltókezelőt a büntetőbíróság halálra ítéli; az ítéletet kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatják, majd 1953-ban néhány évi börtönre enyhítik.

Az oldal tetejére június 5.
Harry Truman amerikai elnök utasítja a pénzügyi kormányzatot, hogy 30 napos határidővel minden vámkedvezményt vonjon meg Mo-tól.
Az oldal tetejére június 6.
Az állami mezőgazdaságot irányító főhatóság új neve: Állami Gazdaságok és Erdők Minisztériuma.
Az oldal tetejére június 7.

Mo-on e napon, pénteken, és másnap, szombaton ünneplik meg először a pedagógusnapot. Ez alkalomból első ízben adományozzák a kiváló tanári és tanítói kitüntető címet. — Ez évtől mindig június első hétvégéjén köszöntik a pedagógusokat.

Az oldal tetejére június 8.
Tiszaszederkényben üzembe helyezik a Tiszamenti Vegyiművek első gyáregységeit.
Az oldal tetejére június 12.

Mo és Románia kormányainak képviselői földgázegyezményt írnak alá; Románia évi 120 millió köbméter földgáz szállítását vállalja 50 rubel/1000 köbméteres áron. A vezetéket a maga területén mindkét fél saját költségén építi meg; a Románia területére eső vezetékszakasz anyag-szükségletének 50%-át a magyar fél, 2%-os kamat ellenében, 5 éves hitelre a román fél rendel-kezésére bocsátja.

Az oldal tetejére június 13.
Meghal Kiss Ferenc erdőmérnök, az Alföld fásításának úttörője.
Az oldal tetejére június 20.
A Boráros téri (v. Horthy Miklós) hidat Petőfiről nevezik el. november 22.
Az oldal tetejére június 30.
E hónap folyamán kivégzik a csepeli fiatalok és bencés diákok perében halálra ítélt Magasházy Ádámot és Sallay Ernőt.*