1950
február

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére február 1.

A HM Katonai Elhárító Főcsoportfőnökségének „katonai és támadólagos” elhárító részlege, II. (Katonai Elhárító) Főosztályként betagozódik az ÁVH szervezetébe; kijelölt vezetője Janikovszky Béla áv. ezredes. — Az ÁVH-hoz tartozik továbbá a gazdasági rendészet, az útlevélügy, a külföldiek ellenőrzése, később egyes börtönök, valamint internáló- és munkatáborok felügyelete is.

Hatályba lép a nagykereskedelem államosításáról szóló rendelet.

Az oldal tetejére február 2.

A rögtönítélő bíróság a lengyelkápolnai gyilkosság ügyében halálra ítéli Bodó Istvánt, Császár Antalt és Ördögh Imrét; két személyt életfogytig tartó börtönt kap. — Bodót és Császárt még aznap kivégzik.* Ördögh halálbüntetését az ET életfogytig tartó börtönre változtatja.

Az oldal tetejére február 3.
Angliában letartóztatják Klaus Fuchs német származású fizikust, akit azzal vádolnak, hogy a hidrogénbombával kapcsolatos információkat adott át a Szu-nak.
Az oldal tetejére február 4.

Kivégzik a január végén halálra ítélt vállalatvezetőket: Roediger-Schluga Miklóst, Varga Lászlót, Lux Ernőt és Magasházy Ödönt.

Az oldal tetejére február 5.

Az OTh közzéteszi jelentését a hároméves terv végrehajtásáról; eszerint 1947. augusztus 1. és 1949. december 31. között, két év és öt hónap alatt, a hároméves terv előirányzatát a nép-gazdaság valamennyi ágában túlteljesítették.

Az oldal tetejére február 7.
A Kispesti AC jogutódjaként megalakul a Bp-i Honvéd SE.
Az oldal tetejére február 8.

Megkezdi működését az NDK Állambiztonsági Minisztériuma, a Stasi (Ministerium für Staats-sicherheit).

Az oldal tetejére február 9.

Joseph McCarthy republikánus szenátor azzal vádolja az USA demokrata párti kormányát, hogy kommunistákat alkalmaz. szeptember 23.

Az oldal tetejére február 10.
Kibővített ülést tart az MDP KV. Rákosi Mátyás javaslatára, a pártdemokrácia erősítésére hivatkozva, döntést hoznak a teljes párttisztújításról.
Az oldal tetejére február 12.
Romániában bejelentik, hogy megszűnt az 1859-ben alapított Erdélyi Múzeum-Egyesület. 1990. október 27.  
Az oldal tetejére február 14.
A Mao Ce-tung vezette kínai kormánydelegáció, amely előző év december 16-a óta tartózkodik a Szu-ban, 30 évre szóló barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést ír alá Sztálinnal.
Az oldal tetejére február 16.
Magyar–Szovjet Barátsági Hónap kezdődik az országban.
Az oldal tetejére február 20.

Bp-en üsszeül a zsidó felekezeti Országos Gyűlés. február 22.

Az oldal tetejére február 21.

A Pest Megyei Bíróság első fokon ítéletet hirdet a Standard Villamossági Rt. (az International Telephone and Telegraph Co. és az International Standard Electric Co. v. mo-i leányvállalata) vezetői ellen indított perben: kémkedés és szabotázscselekmények vádjával halálra ítélik Geiger Imre vezérigazgatót és Radó Zoltán minisztériumi főosztályvezetőt. május 4. június 15. Robert Vogeler amerikai mérnök 15 évi, Edgar Sanders brit pénzügyi ellenőr 13 évi fegyházbüntetést kap. 1951. április 28.

Az oldal tetejére február 22.

Az e napon befejeződő zsidó Országos Gyűlés megválasztja a kongresszusi és az orthodox irányzatot is képviselő, felekezeti főhatóságként működő Mo-i Izraeliták Országos Irodájának (MIOI) vezetőségét. november 1. A határozat kimondja: „Magyarország izraelita vallású lakosai egységes, országos szervezetbe tömörülnek.” március 22.

Az MTK Textiles Sportegylet néven működik tovább. 1951. január 29.

Az oldal tetejére február 24.
Az USA befagyasztja a birtokában lévő kelet-európai (magyar, bolgár és román) tulajdonokat.
Az oldal tetejére február 25.
Átalakul a kormány: Ortutay Gyula helyett Darvas József a vallás- és közoktatásügyi, Darvas József helyett Sándor László az építésügyi miniszter, pénzügyminiszter Kossa István helyett Olt Károly.

Bp-en megkezdődik a sztahanovisták első országos találkozója. — Beszédében Rákosi Mátyás kijelenti: „Amit eddig elértünk, csigatempó ahhoz képest, ami még előttünk áll.”

Az oldal tetejére február 27.

A bp-i Városi Színházban díszelőadáson mutatják be az első magyar színes filmet, Ranódy László és Nádasdy Kálmán Lúdas Matyi c. alkotását; a főszereplő Soós Imre, az operatőr Hegyi Barnabás.