1950
április

január február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az oldal tetejére április 1.

Kivégzik a Magyar Harcosok Bajtársi Közössége elleni második perben halálra ítélt Dósa Attilát, Varga Modesztó főhadnagyot, Csúcs György főhadnagyot, Szűcs József alezredest és Pretten-hoffer Jenő főmérnököt.

Az ev. egyház fegyelmi bírósága megfosztja tisztségétől Ordass Lajost püspököt. május 30. 1956. október 5.

Az UTE utódaként megalakul az első belügyi sportegyesület, az Újpesti Dózsa.

Az oldal tetejére április 2.

Az 1950: 10. tvr. nemzeti ünneppé nyilvánítja április 4-ét, „a felszabadulás napját”. — Az ötödik évfordulót országszerte munkaversenyekkel és felvonulásokkal ünneplik, Bp-en tűzijátékot rendeznek.

Az oldal tetejére április 4.

A katolikus püspöki kar hálaadó szentmisét rendel az ország felszabadulásának 5. évfordulójára.

Az oldal tetejére április 7.
Klement Gottwald csehszlovák köztársasági elnök Esterházy János halálos ítéletét kegyelemből életfogytiglani börtönbüntetésre változtatja. 1957. március 8.

Az ENSZ, az Åland-szigetekre vonatkozó, 1921. június 27-ei svéd–finn megállapodás kivételével, hatályát vesztettnek nyilvánítja a Népszövetség összes kisebbségvédelmi egyezményét. A kisebbségi kérdés az adott ország belügye lesz.

Az oldal tetejére április 12.
A kormány elutasítja az USA jegyzékét az államosított amerikai vállalatok ügyében.
Bp-en aláírják az első magyar–szovjet rádióegyezményt.
Az oldal tetejére április 14.
Lengyelországban aláírják az állam és a katolikus egyház megállapodását. Az egyház elismeri a kommunista államot, támogatja a kollektivizálást; az állam továbbra is engedélyezi a szerzetesrendek működését és az iskolai hitoktatást, valamint az egyházi iskolák és a lublini katolikus egyetem működését.
Az oldal tetejére április 15.
A szerzetesrendek főnökei közös beadványban kérik sérelmeik orvoslását.
Az oldal tetejére április 24.

„Lemond” Szakasits Árpád, az ET elnöke. május 8. Rákosi Mátyás lakásán még aznap este letartóztatják. november 24. Letartóztatják Szakasits vejét, Schiffer Pált, az Országos Szövetkezeti Hitelintézet vezérigazgatóját. 1951. március 23.

Az oldal tetejére április 25.
Az MDP KV ülésén Rákosi Mátyás tájékoztatást ad a „Szakasits-ügyről”.

Országos békegyűlést tart a „Megvédjük a Békét Mozgalom”. május 19. A mozgalom országos tanácsa felhívásban fordul a katolikus egyházi vezetőkhöz, hogy támogassák a mozgalom céljait. május 7.

Bp-re költözik a DIVSZ központja.

Az oldal tetejére április 27.
Az USA jegyzékben szólítja fel Mo-ot, Bulgáriát és Romániát: jelöljenek tagot abba az ENSZ-bizottságba, amely „a három országban elkövetett emberi jogsértéseket” vizsgálja. szeptember 22.

A Dél-afrikai Unió parlamentje elrendeli a lakosság „fajok” (fajták) szerinti csoportosítását.

Az oldal tetejére április 28.
A katolikus püspöki kar nyilatkozatban tagadja meg a békeívek aláírását, rámutatva arra, hogy az egyház örök erkölcsi elvei mindig is a békét szolgálták.